Ordfører Rita Ottervik har vært gjennom mange politiske slag før Trondheim Spektrum endelig nærmer seg slutten.Veidekkes prosjektleder, Kåre Ydsti var i det lune hjørne da han presenterte og fortalte om arbeidet med å bygge den nye idrettshallen.

Snart i mål med Trondheim Spektrum

De slapp å heise filledukken de 150 bygningsarbeiderne som i formiddag sammen med ordfører Rita Ottervik feiret kranselag for den nye Nidarøhallen, Trondheims kommende storstue.

Etter gammel skikk i byggebransjen ordnet bygningsarbeiderne en filledukke dersom kranselaget uteble. Det i protest mot at en gammel byggeskikk ble brutt. Med kranselaget fulgte det også ifølge tradisjonen med en dram eller to – omtrent samme skikk som når det er gjennomslag i et tunnelprosjekt.

Onsdag gangen ble det ikke noe av drammen, men Trøndersk lapskaus og kake ble det i alle fall på alle byggeansatte som ble traktert. Med arbeidshjelmene pyntelig lagt til side bak lokalet inntok arbeidsfolket lapskausen, og fikk en oppdatering og oppmuntring fra ordfører så vel som fra Veidekkes prosjektleder, Kåre Ydsti og administrerende direktør Eva Annie Svendsen i Trondheim Spektrum. Trondheims kanskje mest omtalte – og omdiskuterte – byggeprosjekt på år og dag nærmer seg sluttstrek. Når sommerferien tar til for alvor, skal arbeidsfolket fra Nidarø være i full gang på andre byggeplasser.

Trondheim Spektrum får en tilvekst på én ny storhall på 4.750 kvadratmeter, og det totale arealet for hele anlegget blir etter dette på 14.000 kvadratmeter. Byggingen starten høsten 2017 der de første månedene gikk med til riving av gamle haller. Den eldste fra 1963. Veidekke har hatt hovedentreprisen, med et 30-talls underleverandører som medhjelpere. I august arrangeres den store oppdrettsmassen Aqua-Nor, og da skal hele anlegget stå ferdig. Aqua-Nor og fiskerimessen Norfishing alternerer annethvert år med sine store arrangement. Dette er de største enkeltarrangement som er lagt til Trondheim, og som har hatt det som først ble kalt Nidarøhallen – senere omdøpt til Trondheim Spektrum – som sin hovedarena i alle år.

Håndball-EM viktig mål
De største arrangementene kommer høsten 2020 med EM i håndball både for kvinner og menn. Med den nye storhallen på plass håper administrerende direktør Eva Annie Svendsen i Trondheim Spektrum på langt flere storarrangement. Både norsk Melodi Grand Prix-finale og utdeling av Spellemannsprisen håper hun Trondheim nå kan konkurrere om. Går alt det byen håper på, og arbeider for, kan VM på ski bli lagt til Trondheim i 2025. Da vil nye Trondheim Spektrum bli god å ha. Ordfører Rita Ottervik (Ap) sa i sin velkomsthilsen at med Trondheim Spektrum har Trondheim fått de største konsertfasiliteter i landet, nest etter Oslo. 12.000 vil få plass i den nye hallen når det arrangeres konsert. Og det blir over 8.000 sitteplasser.

Kontroversielt
Det er ikke til å komme unna at byggingen av nye Trondheim Spektrum har blitt et langt lerret å bleke med mange omkamper, og politiske krumspring som har fordyret prosjektet en god del. Først og fremst skyldes det uenighet om plasseringen. Nå har det politiske uværet lagt seg, men mange naboer i bydelen Øya der Trondheim Spektrum ligger, lar fortsatt høre fra seg i ulike sammenhenger.

- De mange politiske omkampene har nok vært en stor utfordring for oss og ført til ekstra kostnader. Det samme gjelder også det forholdet at vi har revet og bygd et stort anlegg som dette samtidig med at driften av det eksisterende anlegget har gått som før, sier Veidekkes prosjektleder Kåre Ydsti.

Nå er de i rute tidsmessig, og åpning vil skje innenfor den tidsrammen som er fastsatt. Kontraktsprisen er på 317 millioner kroner, eks merverdiavgift.