Befaring på Flesberg nye skole der svømmehallen(bak) nå er under oppføring i massivtre. Fra venstre: Avdelingsleder WSP Tønsberg; Gjermund Kaupang, prosjektleder i WSP; Kristin Borander, byggherreombud Svein Arild Lia fra Kongsberg Kommunale Eiendom(KKE), teknisk sjef i Flesberg kommune; Jarle Weseth og teknisk sjef i Backe Stor-Oslo; Christian Molt Riise.Nye Flesberg skoles ”Hjerterom”, sentrallokalet mellom de to hovedfløyene, begynner å bli ferdig.Også skolens nye svømmehall blir reist i massivtre.Avdelingsleder i WSP Tønsberg; Gjermund Kaupang, sjekker det nye gulvet i ”Hjerterommet” på nye Flesberg skole mens teknisk sjef i Flesberg kommune; Jarle Weseth(t.v.), byggherreombud i KKE; Sven Arild Lia, prosjektleder i WSP; Kristin Borander, prosjektmedarbeider i KKE; Henriette Berg og prosjekteringsleder i Backe Stor-Oslo; Therese Biti-Johansen, følger nøye med.

WSP satser på skolebygg

WSP øker nå satsingen på skolebygg. Rådgivningselskapet har blant annet ansatt egne pedagoger som har bidratt i planleggingen av det som blir landets mest moderne skolebygg i massivtre, nye Flesberg skole.

– Bedre inneklima og kort byggetid er de største fordelene med bruk av massivtre som byggemateriale. Og når det gjelder nye Flesberg skole så er det også en foregangsskole når det gjelder romfordeling og pedagogisk funksjonalitet, sier prosjektleder Kristin Borander i WSP i en pressemelding. Hun er en del av det internasjonale rådgiverkonsernet WSP med 48.000 ansatte derav 600 i Norge.

261 millioner
Byggingen av nye Flesberg skole i Buskerud, som også inkluderer ny svømmehall og idrettsbygg, er godt i gang med ferdigstillelse før skolestart til høsten. Prosjektet har et budsjett på totalt 261 millioner kroner og et totalareal på 7.800 kvadratmeter. Skolen skal huse 450 elever i tillegg til lærere og administrasjon.,og bygges av Backe-Stor Oslo

Flesberg kommune ønsket å utvikle en miljøvennlig og energieffektiv skole samtidig som det skulle benyttes kostnadseffektive løsninger. Kongsberg kommunale eiendom KF fikk i oppdrag å ivareta byggherrefunksjonen, mens WSP ble valgt som prosjektleder. 

-  Målet var å få til en reduksjon i klimagassutslipp fra byggematerialer med minst 50 prosent. 

– Som prosjektledere og rådgiver stiller vi ofte rammekrav til reduksjon av klimagassutslipp og energibehov som i neste omgang fører til at entreprenør og arkitekt velger bruk av massivtre, sier energi- og miljørådgiver Jørgen Wanvik i WSP, som opplyser at de nå har en rekke nye skoleprosjekter på gang der massivtre benyttes.

– På en skole er inneklima veldig viktig. I tillegg til at massivtre gir et lunere innemiljø enn betong og hvite gipsvegger så avgir det også mindre avgasser, sier Wanvik, som opplyser at den nye skolen på Flesberg også vil ha hybrid ventilasjon med lufting via vinduene. Massivtre har evnen til å ta opp og utjevne variasjoner i luftfuktighet og luftforurensning som ved hjelp av den hybride ventilasjonen luftes ut i friminuttene. Prosjektet har dessuten fått 10 millioner kroner i støtte fra Klimasats og Enova.

Totalentreprenør Backe Stor-Oslos aller første erfaring med massivtre er også positiv. 

– Ikke bare er det mer miljøvennlig, men det er også mye renere og stillere å jobbe med sammenlignet med betong. Vi slipper masse støv og boring, og ikke minst er det en god del mer effektivt i forhold til fremdrift, faktisk nærmere 35 prosent, forteller Bakken.

Det er for øvrig SPINN arkitekter som har tegnet den nye skolen.

Pedagoger i WSP-teamet
De siste årene har WSP økt satsingen på skolebygg, og det er blant annet ansatt egne pedagoger som jobber med pedagogisk programmering og planlegging av de aktuelle undervisningsbyggene.

– Det at vi nå også innehar denne kompetansen har vært en medvirkende årsak til at skolesatsingen vår har blitt en suksess. En fremtidsrettet skole innebærer i dag en skolehverdag der elevene er aktive i egen læringsprosess, og fokuset på dette stiller store krav til utvikling av den pedagogiske praksis og dermed også til selve utformingen av nye skolebygg, sier Kristin Borander, som i tillegg til å være prosjektleder på nye Flesberg skole også leder prosjektet Framtidas skole i Bamble.