– Problemstillingen er kjent, men Frida Vonstad er den eneste jeg vet om som faktisk forsker på problemstillingen, og det er veldig kuult, sier Pedro Ferreira, som er hennes hovedveileder ved UCL. Foto: Linda Grønstad/Statens vegvesen

Baner vei for å kombinere gearkeologi og geotekniske undersøkelser

Nå arbeider disse to faggruppene oftest uavhengig av hverandre, men hva om de to fagretningene kan samarbeide og ha dialog i tidlig fase i utbyggingsprosjekter?

Frida Klæbo Vonstad er doktorgradsstipendiat ved University College London (UCL) i tilknytning til Oxford University og Brighton University, og hun forsker på nettopp denne problemstillingen, skriver Statens vegvesen på sin nettside.

Når noe nytt skal bygges utføres grundige undersøkelser av henholdsvis arkeologer og av geoteknikere. Hvis de samarbeider kan man ta hensyn til arkeologiske funn på et tidlig tidspunkt og dermed unngå kostbare forsinkelser i byggeprosjekter.

– Jeg tar sikte på å utvikle et rammeverk som kombinerer testmetodene til begge fagfeltene. I mitt forskningsarbeid skal jeg utføre laboratorieundersøkelser av borehullmateriale fra et geoteknisk og geoarkeologisk perspektiv, for å kombinere testene for brukbart materiale for begge disiplinene, forklarer Vonstad til vegvesen.no.

Hun vil se resultatene i sammenheng med etnografiske undersøkelser i felt for å kartlegge hvordan disse to kan sammenføyes. Vonstads arbeid med geoteknologi og geoarkeologi vil bidra til utvikling av fagfeltet. Hun er tilknyttet Ferjefri E39-prosjektet i Statens vegvesen, og i sin forskning skal hun blant annet utføre feltarbeid ved Bjørnafjorden sør for Bergen.

- I Ferjefri E39-sammenheng kommer jeg til å utføre såkalte borehullprøver, hvor vi henter ut prøver og analyserer sammensetningen av jorda eller steinen i og omkring fjorden og på havbunnen. Mange indeksprøver gjennomføres på samme måte av begge disiplinene, mitt prosjekt fokuserer på hvordan prøvene som overlapper kan bli kombinert for mindre prøvetaking og mer samarbeid. I tillegg kan vi forhindre at viktig kunnskap for den ene eller den andre av de to disiplinene går tapt, forklarer Vonstad.