Naboen ingen vil ha - men alle trenger

Hver eneste innbygger i Norge bruker hvert eneste år over 13 tonn norske mineralske råstoffer. Etterspørselen etter disse produktene er enorm - og stadig økende. 

De brukes over alt rundt oss, men det synes å bli stadig vanskeligere å få etablert nye anlegg for uttak. Pukk- og grusverkene er naboen som ingen vil ha - men som alle trenger.

Det er selvsagt forståelig at mange vegrer seg for å si ja til å få et stort pukk- og grusverk rundt seg - det kan blir både støy og støv av slikt. Det er likevel viktig å huske på at et moderne produksjonsanlegg av denne typen ikke kan sammenlignes med hva man hadde før. Det foregår i langt mer skånsomme former – med mer moderne og bedre utstyr. Men det vil naturligvis uansett påvirke nærområdet. Derfor er det også så avgjørende at alle skjønner viktigheten av å etablere anlegg av denne typen. Uten tilgang på stein, pukk og grus stopper samfunnet opp.

Disse materialene finnes over alt rundt oss - og vi kan hverken bygge veier, anlegge tomtearealer, produsere betong - eller bygge noe som helst uten tilgang på disse materialene. Nettopp derfor er etterspørselen også økende. På verdensbasis er det enda mer utfordrende - tilgang på gode råvarer minker - og det er områder i verden hvor man rett og slett ikke har slike forekomster. I Norge er vi i utgangspunktet veldig heldige - det finnes nær overalt i landet. Utfordringen er rett og slett å klare få etablert nye uttak, og på noe sikt kan dette bli en meget stor utfordring. Om pukk og grus må fraktes over store områder utgjør det selvsagt en negativ påvirkning på miljø og trafikkbildet.

Et viktig moment i dette er også gjenbruk. Innen visse områder er det i dag mulig å gjenbruke ulike produkter, som blant annet betong og asfalt. Dette har det imidlertid ikke vært veldig lett å gode rutiner på. Ulike krav og spesifikasjoner rundt pukk- og gruskvaliteten har ofte hindret gjenbruk. For mye gode råvarer går dermed til deponier i dag, og dette er ikke riktig utnyttelse av våre begrensede ressurser. Ting har her begynt å skje - men det tar tid. I tiden fremover vil dette selvsagt i enda sterkere grad tvinge seg frem, både med tanke på kapasitet og ikke minst miljøhensyn.

Heldigvis forskes det nå mye på alternativ materialbruk - og i den siste utgaven av Byggeindustrien skriver vi blant annet om at overskuddsmasser fra skiferproduksjon kan bli god pukk, og kanskje også tilslag i både betong og asfalt. Lignende prosjekter finnes det flere av - og dette er noe vi som samfunn og næring må bli enda flinkere til å utnytte. Vi har ikke ubegrensede ressurser av våre råvarer - og vi må rett og slett bli flinkere til å ta i bruk mulighetene vi har - noe som innebærer at vi må se på hvilke krav og sertifiseringer som skal gjelde - og om vi kan bli enda flinkere å gjøre de nødvendige tilpasninger.

Våre abonnenter kan lese siste utgave av Byggeindustrien her