I siste nummer av Byggeindustrien omtales planer om å bygge om supermarkeder i Berlin til kombinerte bolig- og butikkbygg. Det kan gi 20-30.000 nye nye boliger. Nå viser en ny studie at man langt på vei kan løses boligmangelen i storbyene ved å «fortette i høyden» også når det gjelder kontorbygg, parkeringshus og andre bygg med lav utnyttelse.

Plass til 1,3 millioner nye boliger i tyske bysentra

Påbygg over supermarkeder, parkeringshus og -plasser, kontorbygg samt ombygging av tomme kontorbygninger til boliger kan gi opptil 1,3 millioner nye boliger i tyske bysentra, viser ny studie.

I siste nummer av Byggeindustrien (nr. 4 - 2019) fremgår det at man i Berlin har identifisert 330 supermarkeder med bare en etasje og store utendørs parkeringsarealer. Disse kan ifølge byplanmyndighetene bygges om til kombinerte bygg med garasjekjellere og fire-fem etasjer med boliger over Super’n i første etasje. Bare i Berlin kan dette gi rom for 20-30.000 nye boliger.

1,3 millioner
Nå er det kommet en ny studie som viser at det i hele Tyskland kan bygges over 1,3 millioner nye boliger ved å «fortette i høyden» på denne måten. Studien er utført av Det tekniske Universitet i Darmstadt i samarbeid med Eduard-Pestel-Instituttet i Hannover på oppdrag fra 14 organisasjoner og forbund innen bygg- og boligbransjen.

Bakgrunnen for den voldsomme interessen etter hvert for «fortetting i høyden» i tyske bysentra er økende innflytting til storbyene kombinert med tomtemangel, – en dårlig kombinasjon. I studien tas det til orde for at man må utnytte eksisterende bebyggelse med dårlig utnyttelsesgrad på en bedre måte. Det pekes på en rekke muligheter som blant annet å bygge på nye etasjer over supermarkeder, parkeringsplasser og parkeringshus, kontorbygg, møbelsentra og så videre. Det blir også henvist til de mange tomme kontorbyggene i tyske storbyer. Her mener man å kunne bygge 350.000 nye boligenheter.

I rapporten vises det endog til en kirke i Freiburg som er bygget om til 42 boligenheter. Selv avvigslede kirkegårder mener forskerne kan nyttes til boligformål.

Mange fordeler
Professor Karsten Tichelmann ved TU Darmstadt som har ført studien i pennen, mener det er mange fordeler ved å fortette på denne måten. Man kan dermed redusere belastningen på sentrumsnære randsoner og hindre økt pendling. På en pressekonferansen ved månedsskiftet nå i Berlin pekte han spesielt på at slik utbygging ikke krever utbygging av ny infrastruktur som nye gater og veier og heller ikke nye rørgater for vann og avløp.

– Dette er et konsept som også skal forbedre bybildet og bringe mer bygg-kvalitet inn i det offentlige rom, sa Tichelmann og pekte på at nesten alle de bygningene det er snakk om har en nokså lav bygningsmessig kvalitet.

Det er ikke første gang det kommer forslag om å utnytte eksisterende tomter bedre, men denne gang er altså viktige deler av bygg- og boligbransjen med som oppdragsgivere. Det mangler imidlertid ikke på kritiske innspill. Professor Arno Bunzel ved Deutsches Institut für Urbanistik i Berlin mener det vil kreve omfattende endringer i bygningsloven før man kan få til en slik omfattende fortetting i høyden. Spesielt vil det kreves endringer i regler for brannvern og brannsikkerhet og for barrierefri adkomst.

– Og så må man ikke glemme at hver ny bolig har virkninger og følger for transporttilbud, barnehager, skoler etc, uttalte Bunzel på tysk Dagsrevy (ZDF Heute)