Strinda Hageby

<p>Foto: Heimdal Eiendomsmegling.</p>Foto: Heimdal EiendomsmeglingFoto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Foto: Heimdal Eiendomsmegling.Ill. Heimdal BoligFoto: Heimdal EiendomsmeglingIll. Heimdal BoligIll. Heimdal Bolig

Byen vokser raskt – med mellom 3.000 og 4.000 innbyggere hvert år – og en rekke nye bydeler er i ferd med å komme på plass for å gi husrom til alle. En av disse er Strinda Hageby, der 212 av 550 leiligheter nå er ferdige og tatt i bruk av nye beboere.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Leilighetsbygg med næringsareal

Areal: Byggetrinn 1 og 2 (av seks) BRA 16.300 kvadratmeter bolig og 2.600 kvadratmeter næring.

Byggherre: Heimdal Bolig

Totalentreprenør: Skanska Norge

Prosjektkostnad eks. mva: Totalt cirka 550 millioner kroner

Arkitekt: Per Knudsen Arkitektkontor

Landskapsarkitekt: TAG arkitekter

Rådgivere: RIBr, RIVA, RIBfy, RIG, RIA: Rambøll l RIB: Karl Knudsen l RIE: ElTeam l RIV vent: Bryn Byggklima l RIV rør: Ole Sivertsen

Underentreprenører og leverandører: Prefab: Spenncon l Betong: Unicon l Rørlegger: Ole Sivertsen l Elektriker: El-team l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Maler: MTG l Fasadepuss, mur- og flis: Ragnar Skånøy l Kjøkken, bad og garderobe: HTH Kjøkkenforum l Parkett og granab: Bo Andrén l Rekkverk, svalganger og balkonger: Byggmetall l Badekabiner: Parmarine l Blikkenslager: Mesterblikk l Heis: OTIS l Dørvridere, lås og beslag: Dormakaba l Internett og TV: Canal Digital l Avfallshåndtering: Norsk Gjenvinning l Utomhus: 3 Kløver l Grunnarbeider: Br. Halle l Gulvavretting : RS Gulv l Tømmerarbeider :Skanska egenproduksjon og Byggmester Bugge l Glass/Alu: Glassbygg l Systemhimling: Modulvegger l Betongsaging: Skaget Stålkonstruksjoner: Skanska stålfabrikken l Rekkverk og spiraltrapper: Midthaug l Branntetting: NorSafe l Blåseisolasjon: ISOMAX l Porter og branngardiner: Autolift l Oppmåling: Skanska Survey l Byggvask: NRS l Armering: Celsa Steel Service l Byggevarer: Optimera l Vinduer: Nordan l Innerdører: Daloc

Bak prosjektet står Heimdal Bolig samme med entreprenøren Skanska. Vi møtte Gro Hagenes, som er prosjektleder for Skanska, sammen med prosjektsjef Kristian Stensrud fra Heimdal Bolig og Andrea Welte fra Per Knudsen Arkitektkontor AS, og de tre er enige om at resultatet av arbeidet med det store boligområdet som nå tar form, er blitt vellykket.

Salgsrekord?

Og byggherren Heimdal Bolig har kanskje størst grunn til å være fornøyd.

– Meglerne våre mener at ingen andre nyboligprosjekter i Trondheim har solgt så bra i dette årtusenet, sier Stensrud. Han forteller videre at Strinda Hageby er det tredje store prosjektet Heimdal Bolig står bak i området omkring Granåsen gård. Til sammen skal det bli seks byggetrinn med i alt 14 hus og 550 leiligheter, og allerede før det siste byggetrinnet er i gang er hele 461 leiligheter solgt.

Det er de to første byggetrinnene som er ferdig. I det første, som ble innflyttet sommeren 2018 er det 113 leiligheter samt at det blitt plass til en stor Kiwi-butikk med rommelig kundeparkering i sokkeletasjen.

Det neste byggetrinnet er flyttet inn omkring jul, med 99 leiligheter. Også her er det næringslokaler, der Berggård Amundsen & Co AS skal inn. Det neste byggetrinnet, det tredje, skal være klar med 101 leiligheter i løpet av våren.

For øvrig består byggetrinn 1 og 2 av fire blokker med 4-6 etasjer over næringslokaler og en felles parkeringskjeller. Byggetrinnene 4 til 6 består av ti blokker med 4-6 etasjer over felles parkeringskjeller. Boligblokkene er en kombinasjon av svalgangsløsning og løsning med innvendig korridor, forteller Andrea Welte.

– Blant årsakene til at salget har gått så bra, er muligens at vi har satset på å lage ladeplass for el-biler for alle som kjøper leilighet her, det tror jeg vi er først ut med i landet, sier Stensrud fornøyd.

Lyst og luftig

Arkitekt Andrea Welte sier at i arbeidet med utforming av området er det lagt stor vekt på at det skal være lyst og luftig, og hun er fornøyd med at man har klart å sikre flott utsikt fra svært mange av leilighetene – det har vært viktig. For å få et område med høy bokvalitet er det lagt vekt på størst mulig sammenhengende utearealer med høy kvalitet.

Både for å få et tiltalende fasadeliv og for å bryte ned volumene til mindre skala er det jobbet bevisst med trapping av byggehøyder, frem- og tilbakesprang i fasaden og en variasjon i materialbruk. De store vinklene i fasaden gir identitet til bebyggelsen og går igjen i alle byggetrinn. Både sokkelen med næringsdelen og hovedvolumene på boligblokkene er kledd med hvit pussystem (lys trekledning i BT 4-6), yttervegger med balkong er kledd i grå royalimpregnert treverk (varierende farger i de andre byggetrinn) og vegger mot svalgang har platekledning.

Balkongene er i stor grad utført med et innglassingsystem, noe som er veldig populært blant kjøperne samtidig som det bidrar til et moderne fasadeuttrykk. Det er utarbeidet et overordnet material- og fargekonsept for alle byggetrinn som sikrer både helhetsbildet og variasjon mellom blokkene. Blant annet har hver boligblokk fått tildelt sin egen farge på detaljer som for eksempel leilighetsdørene eller spiler i fasaden og samme fargen gjentas også på søyler i tilhørende parkeringsarealer.

Godt samarbeid

– Vi har hatt et tett og godt samarbeid både med Heimdal Bolig og Skanska i hele prosessen. Hele prosjektet vil bestå av åtte bygningskropper med mange etasjer, og målet har vært å få til boliger med fine uteområder. Det er viktig at selve leilighetene er fine, men også det man ser ut av vinduene og møter på vei til boligen må være tiltalende. Det gjelder landskapene og fasadene, og også at der er hager og så videre som ikke er avvisende, men gir et godt helhetsbilde.

Kristian Stensrud sier videre at man i uteområdene har forsøkt å ta igjen gården som ligger tett inntil.

– Uteområdene skal gjenspeile gården, med gårdshus, dyr, skurtresker og andre redskaper, og det har vi tatt med for eksempel i lekeapparatene som settes opp. I de øvrige fire bygge-trinnene prøver vi å ta igjen kvinner som har bodd på gården opp gjennom tidene og århundrene de levde i gjennom de forskjellige utomhusområdene.

Bygningene

Gro Hagenes beskriver det som et greit prosjekt for entreprenøren.

– Fremdriften var stram, men med ett fantastisk team så nådde vi målene. Skanska har brukt egenproduksjon på betong og tømmer og har hatt cirka 40 mann på topp hvorav åtte lærlinger, sier Hagenes.

Bæresystemet i bygningskroppene er oppført i betong, prefab og stål, der etasjeskillere er huldekker som er levert og montert av Spenncon. Leilighetskilleveggene er også prefabrikkert.

Yttervegger er oppført som bindingsverksvegger.

For å skape det tiltalende utrykket man har fått i fasadene, er det i stor grad brukt glass som delvis innbygging av balkonger. Fasadene er i hovedsak utført med Stopuss, noe som sammen med lyst panel på balkongene og Cembrit på svalgangene er med på å skape helhetsinntrykket.

Flott beliggenhet

Strinda Hageby har fått en fin beliggenhet – gode friluftsmuligheter, kort avstand til marka og grei adkomst til sentrum. Bussen stopper utenfor inngangsdøra og til sentrum er det ti minutter. For de som vil bruke egen bil ligger man like ved E6/Omkjøringsveien med lett adkomst og kort vei for eksempel til flyplassen på Værnes. Samtidig er beliggenheten slik at det blir god skjerming mot eventuell trafikkstøy fra Omkjøringsvegen. For alle byggetrinnene blir det parkeringskjeller i sokkelen.

Det er et godt turterreng både på sommeren og vinteren, grøntdraget går gjennom Strinda Hageby og forbinder leilighetene med turstier og skiløyper som går direkte til Estenstadmarka.

Øvrige serviceinstitusjoner ligger også innenfor kort rekkevidde, forretninger og kjøpesentre, og også skole og barnehage er like ved.


Flere prosjekter