Grete Aspelund, Knut Strand Jakobsen og Ståle Rød er alle med på satsingen «BAE-næringen SAMMEN 2020».

- Positivt med felles initiativ i næringen

Arbeidet med å etablere en felles møteplass for topplederne i byggenæringen gjennom prosjektet «BAE-næringen SAMMEN 2020» pågår for fullt. – Et viktig og positivt initiativ, sier tre av topplederne som har blitt med i det videre arbeidet.

– Jeg synes det er positivt at de viktigste organisasjonene i byggenæringen sammen tar et initiativ til en møteplass på tvers av verdikjeden. Skal vi få fram den betydningen vi spiller som landets største fastlandsnæring, så må vi både snakke mer sammen - og stå sammen - i saker som er viktige for samfunnsutviklingen i landet vårt, sier konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

Han får støtte av Grete Aspelund, adm. dir. i Sweco Norge.

– Dette er et helt nødvendig initiativ for å sikre den nødvendige tyngde i arbeidet med å styrke næringens attraktivitet og konkurransekraft. Norge står overfor store utfordringer som vi skal være med på å løse, og da må alle gode krefter spille sammen, sier Aspelund.

Også lederen for Byggmakker og Onninen i Norge, Knut Strand Jacobsen, deltar med sine virksomheter i samarbeidet.

– Jeg stiller meg positiv til dette og har meldt inn Byggmakker og Onninen. Vi trenger et sted der alle samles på ett brett, med en bred kontaktflate med kompetanseutveksling, en sterk stemme og en rolle som tydelig premissgiver både politisk og i andre sammenhenger, påpeker konsernleder Jakobsen.

Må effektivisere
Han understreker at fremtidens byggenæring må effektiviseres.

– Det må samarbeides over hele verdikjeden, og selv om deler av den har gode initiativer er det til bedre nytte om alle deltar. Vi snakker digitale formater og plattformer, BIM, og vi snakker om effektive byggeplasser og byggeprosesser. Her tror jeg det nye forumet vil bidra, sier Jakobsen.

Fragmentert
Skanska-sjefen peker på at næringen er fragmentert og at den ofte blir oppfattet av andre slik at man er mest opptatt av hver sine fag.

– Dette initiativet håper jeg kan bidra til at vi sammen kan synliggjøre at vi fra næringens side kan bidra til å løse noen av samfunnets store utfordringer og hvordan vi kan gjøre det, sier Rød.

– Gjennom at ledere for bedriftene agerer ikke bare som representanter for sin egen bedrift, men for en samlet næring, kan vi øke fokus på den samfunnsøkonomiske verdien av det vi leverer, og de rammebetingelser næringen trenger for å lykkes. Dette vil bidra til å øke vår attraktivitet både med tanke på rekruttering til næringen og de vi samhandler med i bred forstand, legger Aspelund til.

75 ledere
Planen er å få på plass 75 ledere fra både store, mellomstore og mindre bedrifter inn i satsingen. De tre bedriftslederne fra Skanska, Sweco og Byggmakker/Onninen peker på at man må tenke nytt for å nå gjennom og lykkes med målsettingen om å skape et samlingssted som skal bidra til bedre å få synliggjort næringens viktighet og verdiskaping samt å styrke dens konkurransekraft.

– Jeg tror vi som bedriftsledere må tørre å ta steget ut av vante mønstre og tenke nytt om både muligheter og trusler for våre organisasjoner. Og så må vi ønske å gjøre en innsats for fellesskapet, for noe som er større enn oss selv, større enn hva den enkelte bedrift kan løfte alene, sier Aspelund.

– Dersom vi blir enige om noen sentrale punkter, som vi kan stå sammen om, så tror jeg initiativet har stor sjanse for å lykkes. Når vi valgte å delta er det fordi jeg mener vi står overfor store samfunnsutfordringer i årene som kommer og der byggenæringen er en helt sentral del av denne løsningen. Men hvor også vi må endre måten vi jobber på - sammen med kundene. Vi må vise fram de fantastiske mulighetene i næringen slik at vi kan tiltrekke oss de kloke hodene. Der tror jeg et slikt bredt initiativ kan bidra til å løfte næringen - om vi jobber klokt sammen, utdyper Rød.

Målet med «BAE-næringen SAMMEN 2020» er å samle alle de mest sentrale bedriftene i ett felles prosjekt fra hele verdikjeden. De to første toppledersamlingen er satt til 25. april og 13. november.

– Alle bør bli med. Ikke slett invitasjonen, folkens. Det er en ganske kritisk forutsetning av tiltaket får en bred oppslutning, fordi en smalere tilnærming allerede blir dekket av de ulike bransjeforeningene, NHO og Virke. Jeg tror dette samarbeidet styrker begge våre konsepter, samlet og hver for seg. Jeg tror det hjelper Virke Byggevarehandel med å nå flere med sine gode tiltak på standardiseringssiden og i varedatabaser. Jeg tror det bygger bro mellom frie, samt NHO- og Virke-tilknyttede bransjeforeninger. Jeg tror på tiltaket, slår Jakobsen fast.

Aspelund mener initiativet er viktig også i et større perspektiv.

– Når jeg ser på hvilke utfordringer vi står overfor som land i en globalisert verden, og som bedrift i et svært konkurransepreget marked, har jeg ingen tro på at vi kan lykkes alene. Vi må sammen finne løsninger på verdens problemer, noe som representerer en fantastisk forretningsmulighet ikke bare for Sweco, men for hele næringen. Vi går inn i en periode med mer begrensede offentlige ressurser, hvis vi som næring kan spille en vesentlig rolle i utviklingen av et mer bærekraftig samfunn vil det være en enorm motivasjon for meg og medarbeiderne i Sweco, sier Aspelund.

– God fremdrift
Prosjektleder Jan Halstensen i «BAE-næringen SAMMEN 2020» sier at det er god fremdrift i arbeidet.

– Vi har allerede fått en rekke virksomheter med på satsingen, og planen er å få på plass alle de 75 samarbeidspartnerne innen kort tid, forteller Halstensen.

Målet med prosjektet er å skape et samlingssted som skal bidra til bedre å få synliggjort næringens viktighet og verdiskaping samt å styrke dens konkurransekraft. Initiativtakerne peker på at det er et behov for en sterk og felles stemme som forteller de gode historiene og får frem viktige fakta som viser næringens betydning og verdiskaping.

– Vi ønsker å etablere en egen arena for toppledere som bidrar til å fremsnakke Norges største fastlandsnæring. Målet er å sette næringen vår enda tydeligere på kartet, sier Jon Sandnes (BNL) og Liv Kari Skudal Hansteen (RIF). Sandnes sitter som leder av BAE-rådet og Hansteen har ledet arbeidsgruppen for den nyopprettede satsingen.