Tveit skole

Anleggsleder Hans-Magnus Dyrdal og prosjektleder Tone Line Juritzen i Veidekke Entreprenør på scenen i flerbrukshallen.

På Askøy har Veidekke Entreprenør ført opp et nybygg på drøyt 5.000 kvadratmeter ved Tveit skole på Hauglandshella.

Fakta

Sted: Tveit, Askøy

Prosjekttype: Nybygg, skole

Totalkostnad uten merverdiavgift: 250 millioner kroner

Bruttoareal: 5.150 kvadratmeter

Tiltakshaver: Askøy kommune

Generalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Prosjekt-/byggeledelse: Rambøll

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt: Tegn 3

Totalrådgiver: ÅF Engineering

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sartor Maskin l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Betongarbeid: Veidekke Entreprenør l Betongelementer: Nobi Voss l Gulvstøp/tynnavretting: Hummervoll Industribelegg l Stålarbeid: Alsaker Stål l Taktekking: Protan Entreprenør l Aludører: Kebo Glass l Trevinduer: Nordvestvinduet l Persienner: Bergen Markiseindustri l Ståldører: Norfo l Tredører: Swedoor l Blikkenslager: Fjell Blikk og Os Blikk l Rekkverk: Hamre l Tømrer: Byggmester Markhus l Maler: RSV Maling og Gulv l Gulvlegger: Stigen & Kronheim l Flislegger: Stor Bergen Mur og Flis l Rørlegger: Anders O Grevstad l Elektro: Straume Elektriske l Ventilasjon: Klimateknikk l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Låssenteret l Port: Hörmann Norge l Gjerder: Solheim Gjerdenett l Sportsgulv: Bergen Parkettservice l Kjøkken, garderobe og miljøstasjoner: ST Skoleinventar l Brakkerigg: Ramirent l Kunstgress: Unisport l Tre/alu-vinduer: H-vinduet Magnor

Tiltakshaver er Askøy kommune. Bygget er tegnet av arkitektfirmaet tegn_3 og ført opp i en generalentreprise. ÅF Engineering har vært totalrådgiver.

Skolebygget har fire etasjer og er på totalt 5.150 kvadratmeter. Totalkostnad uten merverdiavgift er 250 millioner kroner. Byggestart var i desember 2016 og bygget ble ferdigstilt i januar i år.

Tett på skole i drift

Prosjektleder Tone Line Juritzen i Veidekke Entreprenør forteller at den største utfordringen i prosjektet var å drive et stort prosjekt i mange faser tett på en skole i drift.

– Nesten 300 elever og 40 lærere skulle ferdes trygt til og fra skolen. Sikkerheten, læremiljøet og arbeidsplassene skulle ivaretas gjennom hele prosjektet. God kommunikasjon mellom entreprenør, skolens representanter og byggeledelse har vært avgjørende, sier Juritzen.

Veidekke Entreprenør har benyttet 3D-modeller til visualisering og praktisert involverende planlegging i prosjektet.

Fra 300 til 600 elever

Tveit skole har i dag cirka 300 elever. Med nytt bygg og oppgradering av det eksisterende skolebygget vil kapasiteten bli på cirka 600 elever. Tveit skole er en barneskole med elever på 1. til 7. klasse-trinn. Det nye skolebygget har flerbrukssal med scene, musikkrom med eget øvingsrom, skolekjøkken, rom for helsesøster og bibliotek. Flerbrukshall, tekniske rom og andre spesialrom på plan 1 og 2, mens klasserom og andre undervisningsarealer er på plan 3 og 4.

Utenfor bygget er det allsidige uteområder med naturtomt, lekeskog og store åpne arealer med flerbruksmuligheter for både lek og organisert idrett med flombelysning på gummidekke og kunstgressbane, som for øvrig er uten granulat.

Anleggsleder Hans-Magnus Dyrdal i Veidekke Entreprenør sier at Tveit skoler ligger sentralt på Tveit på Hauglandshella, omtrent midt på Askøy.

– Vi har oppgradert 400 meter vei og rehabilitert et lokalt VA-anlegg. Under parkeringsplassen er det energibrønner for nærvarme og et fordrøyningsbasseng for overvann, sier Dyrdal.

Nybygget har form som en pilspiss. Bærende konstruksjon er av stål, plasstøpt betong og betongelementer. Taket er flatt med utvendig nedløp. Fasadene er kledd med stående brannsikret panel.

Det er fliser og vinyl på gulv. I fellesareal er det spilehimlinger av metall, noe som er både robust og demper lyd. Det er 225 millimeter isolasjon i yttervegger og fra 300 millimeter og mer i taket. Trykktesting viser en luftveksling på 0,78 per time.

Vedlikeholdsvennlig bygg

Fasadematerialer er ifølge Juritzen tilnærmet vedlikeholdsfrie. Inne i bygget er det hjørneforsterkninger med kryssfiner og robust gips. Kjøkkeninnredningen er solid og har mammuthengsler. Det er god logistikk inn og ut av skolen og store fotskraperister ved alle innganger. Bygget har sentralstøvsugeranlegg og en stor og godt utrustet renholdsentral.

Utenfor bygget er det laget en ny parkeringsplass med oppstilling for cirka 65 biler og to store avsetningslommer for elever. På området mellom bygget og parkeringsplassen er det snøsmelteanlegg under asfalten.

Driftsleder Jan Kjetil Nordanger i Veidekke Entreprenør sier at Tveit skole er prosjektert og ført opp etter Tek10. Bygget har vannbåren oppvarming (gulvvarme i første etasje, radiatorer videre opp), basert på energibrønner. En elkjel tar spisslast. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning. Det er CO2-følere i alle rom for å sikre optimal luftkvalitet. Alt teknisk utstyr styres og overvåkes via SD-anlegg. Alarmer lokaliserer driftsproblemer, noe som minimerer arbeid med feilsøking. Alle solsatte fasader har solavskjerming via utvendige persienner, styrt via SD-anlegget med informasjon fra to værstasjoner.

Det var ingen alvorlige ulykker i prosjektet.


Flere prosjekter