Straumeporten

Dronefoto: Veidekke EntreprenørDronefoto: Veidekke Entreprenør

På Straume i Fjell kommune har Veidekke Entreprenør ført opp en seks etasjers blokk med 60 leiligheter.

Fakta

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad med merverdiavgift: 116 millioner kroner

Tiltakshaver: Portalen Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: TAG arkitekter

Rådgivere: RIB: SKALA l RIA: Swecol RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Sartor Maskin l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Betongelementer: NOBI Voss l Gulvstøp/tynnavretting: IndustrigulvSpesialisten l Stålarbeid: Johs. Sælen & Sønn l Taktekking: Fløysand Tak l Glass og aluminium, dører inngangsparti: Kebo Glass l Fasadeplater: Astrup l Blikkenslager: Vidar Venge l Rekkverk: Montal Systems l Maler og gulvlegger: Malermester BA Urdal l Parkett: Bo Andrén Norge l Rørlegger: Vestrheim l Elektro: Magnus M. Thunestvedt l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: KONE l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Avfallssystem: Total System l Kjøkken og garderobe: Sigdal l Bodsystem: Troax l Innerdører: Swedoor l Ståldører: Ulefoss

Tiltakshaver er Portalen Eiendomsutvikling. Bygget er tegnet av TAG Arkitekter og ført opp i en totalentreprise. Entreprisekostnaden, inkludert merverdiavgift, er på 116 millioner kroner. Byggestart var i mai 2017 og bygget ble overlevert i oktober i fjor.

Sterk vind

Anleggsleder Gjermund Grønhaug i Veidekke Entreprenør forteller at prosjektet hadde flere store utfordringer.

– Vi bygde tett på nedkjøringen til Kystgarasjen og Arefjordvegen og vi hadde kun en innkjørsel til bygge-plassen. Beliggenheten var meget krevende i forhold til vind, med mye nedetid på tårnkran i betongfasen. I tillegg måtte vi legge om fjernvarme, høyspent og fiber på nordsiden av tomten, sier Grønhaug.

Han sier at det ble praktisert BIM og Lean i prosjektet.

60 leiligheter

De 60 leilighetene er fra 45 til 85 kvadratmeter og har god standard. Kjøperne hadde muligheter for å gjøre tilvalg. Solforholdene er gode og alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Alle leilighetene har også universell tilgjengelighet.

Utenfor bygget er det et skjermet uteområde med lekeapparater. Parkering er tilrettelagt i Kystbygarasjen. Det er kort avstand til Sartor Storsenter, Sartorparken og Straume Næringspark.

Del av urbanisering

Sivilarkitekt og avdelingsleder Jesper Jorde i TAG Arkitekter forteller at Straumeporten ligger i det som er anslaget til en urbanisering rundt Straume Senter.

– Det er regulert inn bygg langs gatene i stramme strukturer. Det var fra utbyggers side ytret ønske om små leiligheter, noe som gjorde at svalgangsløsning ble naturlig. En utfordring på stedet var da å kombinere en urban fasade med svalgang. Løsningen ble å legge inn tette plater i et mønster slik at fasaden fikk et indre og et ytre sjikt. Disse er gitt ulik farge og materialvalg. Det er valgt et sentralt trappe- og heistårn i knekken mellom de to fløyene. Videre er det rømningstrapp i begge ender, noe som gjør at vi slipper brannklasse på vinduer og dører mot svalgang, sier Jorde.

Bygget har en utside mot det offentlige. Denne er som nevnt behandlet som en tosjiktsfasade i sjakkmønster. Ytre sjikt er i hvite perforerte metallplater, indre sjikt er i gule fasadeplater. Mot stille side i vest ligger alle balkonger. Denne fasaden er gitt et lunt trepanel.

Jorde sier at de spesielle utfordringene har vært støy og stille-side.

– Dette har også blitt prosjektets svar til omgivelsene og har vært med på å gi bygget det uttrykket det har, sier Jorde.

L-form

Tomten er et tidligere industriområde som er hevet to meter og blitt en integrert del av et parkområde som ligger mot sørvest. Grunnen er masseutskiftet til fjell. Det er et nedgravd avfalls-system på tomten. Under bygget er det radonmembran og brønner for ventilering.

Bygget har L-form, med balkonger inne i L-en og svalganger på utsiden. Bærende konstruksjon består av plasstøpte vegger og dekker og har stålsøyler i gavlvegger. Taket er et kompakttak av betongdekke med isolering og tekking og innvendig nedløp. Fasadene har standard bindingsverk med værhud av royalimpregnert trepanel inne i L-en og fasadeplater på den ytre delen av L-en.

Det er parkett på gulv og gips og sparklet og malt i betong i himlingene.

Trykktesting av leiligheter viser gjennomsnittlig luftveksling på 0,82. Straumeporten er prosjektert og ført opp etter Tek17. Bygget er tilkoblet nærvarmeanlegg i Kystbygarasjen og leilighetene har vannbåren oppvarming med radiator/gulvvarme). Det er balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 86,9 kWh, noe som plas-serer Straumeporten i energiklasse B.

Straumeporten er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter