Lillevarden

<p>Foto: Trond Joelson</p>Lillevarden er et kantete praktbygg helt på kanten. Foto: Trond JoelsonFasadene er kledd i lysegrå Petersen-tegl fra Danmark. Hver stein er håndlaget. Foto: Trond JoelsonTeknisk sjef i Hersleth Entreprenør og prosjektleder på Lillevarden, Øistein Røtne (fra venstre) med produksjonslederne Anders Melleby og Sondre Woll.Til sammen ti leiligheter er å finne i de to byggene som utgjør prosjektet. Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonLillevarden ligger litt over 100 meter over Oslofjorden. Foto: Trond Joelson
Picasa

Omtrent 130 meter over sjøen langt nede i skråningen ligger ti skreddersydde luksusleiligheter og lener seg mot kanten på Nesodden. Spreke vinkler, håndlaget teglstein og enestående utsikt skaper store inntrykk på Lillevarden.

Fakta

Sted: Nesodden

Prosjekttype: Nybygg bolig

Bruttoareal: 1.565 kvadratmeter

Byggherre: Lillevarden AS

Prosjektleder: Oslo Prosjektadministrasjon as

Totalentreprenør: Hersleth Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 55,9 millioner kroner

ARK: Lie Øyen Arkitekter

Rådgivere: RIB/RIG/RIBr/RIByFy: Multiconsult l RIAku:
Brekke & Strand l RIVA: Svendsen & Co l RIV: Assemblin l RIE: Elektroide

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Solli & Hoff Oppmåling l Riving: Øst-Riv l Grunn- og betongarbeider: Maskinentreprenør Karsten Mikalsen l Heis: Starlift l Rørlegger: Assemblin l Ventilasjon: Randem & Hübert l Elektriker: Elektroide l Taktekker: Tecta Tak l Parkett: Tremiljø Prosjekt l Maler-, mur- og flisarbeider: Bygg og Mal l Metallarbeider rekkverk: Profilco l Vindu/Balkongdører/Utvendige inngangsdører: Strømmen l Stålarbeider: Bygg Teknisk Stål l Plattendekker: Elementsalg l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Nettinggjerder/Utvendige trapper: Brødrene Woll l Solskjerming: Scandic Markiser l Gass og peis: Alfa Olis Gass & VVS l Innredning og kjøkken: Ski bygg l Lås og beslag: Lexow Låsservice l Byggevare/Innvendige dører: Maxbo Vestby l Fasadestein: Mur Direkte l Blikkenslager: Østfold Blikkenslagerverksted

Boligprosjektet Lillevarden på Nesodden har ikke vært uten utfordringer for utbyggerne. På grunn av et uferdig planleggingsarbeid mellom grunneierne og tiltakshaverne i prosjektet, ble igangsettelsestillatelsen og byggestart forsinket med omtrent ni uker. Hersleth Entreprenør, som har totalentreprisen for Lillevarden, kom dermed litt skjevt ut fra startblokken, men teknisk sjef og prosjektleder på Lillevarden, Øistein Røtne, forteller at de har greid å levere prosjektet i henhold til avtalen, takket være stram fremdriftsstyring og tidlig identifisering av problemområder.

Prosjektet, som skulle starte i midten av sommeren 2017, fikk oppstart i begynnelsen av oktober samme år.

– Vi startet til en tung vinter og krevende forhold her i skrenten, forteller Røtne.

Totalentreprenøren hadde fra før av ryddet unna vegetasjon og revet en enebolig på tomten, og så snart igangsettelsestillatelsen var klar, kunne de begynne sprengningsarbeid for å få bygget boligprosjektet inn i fjellet og dermed ikke lage et bygg som ruvet for mye i det flotte landskapet. Omtrent 6.000 kubikkmeter fjell ble sprengt ut i skrenten, og prosjektlederen forteller at arbeidet stilte høye krav til kontroll og sikkerhet på byggeplassen.

– Vi hadde sprengningsarbeider her, befarte alle husene rundt, hadde rystelsesmålere og gjorde forskjellige sikkerhetstiltak, som en støttevegg som vi satte opp i skråningen. Det var vi veldig tjent med, for vi har en båthavn og en vei nedenfor tomten, og etter sprengingen fant vi store kubbestein i veggen. Det er hyggelig å se at vi gjorde de riktige tiltakene, sier Røtne.

Prosjektlederen forteller at de har måttet jobbe tett på den trange og bratte tomten, men at de har gjennomført prosjektet uten noen ulykker eller skader.

Skreddersøm i skrenten

Lillevarden består av ti boliger på 97 til 200 kvadratmeter fordelt på to bygg. Ni av ti leiligheter var solgt da entreprenøren signerte kontrakt, og den tiende skulle byggherre beholde selv. Beboerne har vært svært delaktige i byggeprosessen, og de allerede eksklusive leilighetene har blitt videreutviklet med flere tilvalg siden oppstarten.

– Vi har priset de kravene de hadde ved kjøpet, vi har priset før tilvalg, vi har priset tilvalgene, og så har beboerne også vært med på sidelinjen.

Prosjektlederen regner med at summen for prosjektet, med endringer, tilvalg og infrastruktur ligger på omtrent 70 millioner kroner totalt, før merverdiavgift.

Hele boligprosjektet er kledd i lys grå Petersen-tegl fra Danmark, en eksklusiv og håndlaget teglstein hvor hver enkel stein er unik. Mørke stangfals blikkfasader og store terrasser med Kebony på gulvet og glassrekkverk kompletterer ville og vakre former i det kantete bygget ute på kanten.

Innendørs avslører også leilighetene stor bredde i luksuriøse løsninger. Her er det store arealer med store vinduer og kjøkkenløsninger fra Mobalpa. Det er valgt flere forskjellige baderomsløsninger, og en av leilighetene har også egen badstue. Leilighetene ligger på mellom åtte og 16 millioner kroner hver.

– Unikt og fantastisk

Byggets spenstige utforming har vært helt avhengig av et plassbygd bæresystem i betong og stål, opplyser Røtne.

– Søylene er møysommelig satt ut, da disse er meget synlige og rett i utsiktsposisjon mot Oslo i hver leilighet. God nøyaktighet og oppfølging har vært avgjørende for dette ferdige resultatet, sier han.

Tilkomsten har vært vanskelig, og tomten har vært liten gjennom hele prosjektet, og totalentreprenøren har vært helt avhengig av å ha god kontakt med naboene, som også består av en større boligutvikling like ved Lillevarden.

– Dette har tidvis vært veldig krevende, da interessen for hvert sitt prosjekt av hver entreprenør, samt kun en smal vei, har bydd på utfordringer. Men da resultatet nå kommer til dage, er vel allting glemt, sier Røtne med et smil.

– Det er et unikt og fantastisk boligprosjekt vi leverer her, slår han fast.

Han understreker at prosjektet ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten tett og god oppfølging på plass, og skryter av produksjonslederne sine, Anders Melleby og Sondre Woll.

Full gass for kvaliteten

Det har også vært en utfordring å få det arkitektonisk spreke huset ned på et energinivå som står til teknisk forskrift.

– Hadde vi ikke hatt inn kryptongass i vinduene, hadde ikke dette gått, forteller Røtne.

Argon er en vanligere fillergass for å isolere vinduer, og koster omtrent en hundredel av hva krypton gjør, men den mer sjeldne og kostbare kryptongassen er også mer effektiv. Og i Lillevarden har de vært nødt til å strekke seg langt for å få ned U-verdien.

– Leilighetene var på det meste tegnet med 40 prosent vindusflater, så vi fikk redusert dette noe, og så har vi gått opp i kvaliteten i både vinduer og vegger for å få det til, sier Røtne.

Selv om det har vært utfordrende, innrømmer prosjektlederen at han er svært godt fornøyd med resultatet.

– Dette er en type prosjekt som vi i Hersleth ønsker oss, og vi mener vi har noe å fare med når det kommer til denne typen prosjekter.


Flere prosjekter