Haugaland Kraft

På Heiane på Stord har Engelsen Bygg ført opp et kontor- og lagerbygg for Haugaland Kraft.

Fakta

Sted: Heiane Vest, Stord

Prosjekttype: Nybygg, kontor- og lagerbygg

Entreprisekostnad eks. mva.: 42 millioner kroner

Bruttoareal: 1.200 kvadratmeter

Tiltakshaver: Haugaland Kraft Nett

Totalentreprenør: Engelsen Bygg

Teknisk totalentreprenør: Helle Elecon

Arkitekt: JK Arkitektur

Totalrådgiver: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Maler: Kjelsnes l Grunnarbeid: T Halleland l Stål og Betong: Y-betong l Porter: Hørmann l Tekking: Nygård Tak l Leverandør byggemateriell: Optimera l Ståltrapper og rekkverk: Vest Stål og Fasade l Vindu: H-vinduet Magnor l Fasadeplater: Alutile l Himling: VHG montasje l Blikkenslager: Haugesund Blikk

Bygget er tegnet av JK Arkitektur og ført opp i en totalentreprise. Multiconsult har vært totalrådgiver, mens Helle Elecon har vært totalteknisk entreprenør. Tiltakshaver er Haugaland Kraft Nett. Entreprisekostnad uten merverdiavgift er på 42 millioner kroner. Byggestart var i mai 2018 og bygget stod ferdig i januar i år.

God demping av veistøy

Prosjektleder Frank Rune Almås i Engelsen Bygg forteller at utfordringene i prosjektet var å få til god lyddemping mot E39, som passerer rett forbi byggets østside, og å unngå kuldebruer i bærekonstruksjonen.

– Bygget er prosjektert og ført opp med bruk av BIM og Engelsen Bygg bruker Lean aktivt, sier Almås.

Bygget er en basestasjon for Haugaland Krafts nettdrift og rommer kontorer og en lagerhall. Det er cirka 40 arbeidsplasser i bygget.

Et nytt bygg er planlagt på plassen vest for dette bygget.

Kontordel og hall

Tomten ligger på Heiane Vest og er på cirka fem mål. Grunnen består av fjell og tomten var dekket av sprengsteinsmasser før bygging startet. Bygget er på cirka 1.200 kvadratmeter fordelt på to etasjer og kjeller under en del av bygget.

Bygget er tilnærmet rektangulært og har bærende konstruksjon av stål og betong. Kjeller er støpt vanntett. Taket over kontordel er av hulldekker som er isolert og tekket. Over lagerhall er det q-dekker. Fasadene har alutile fasadeplater, glass med karmer av eik og bordforskalte betongelementer.

Det er belegg på gulv i kontordelen, slipt betong i fellesarealer og hardbetong med belegg av epoksy i hallen. Det er systemhimlinger av lyddempende treull i fellesareal.

Bygge identitet

Arkitekt og daglig leder Jo Kjetil Nielsen i JK Arkitektur forteller at arkitektfirmaets o ppgave bestod i å forme et hus som bygger identiteten til Haugaland kraft både innad og utad, som en solid og framtidsretta aktør i Sunnhordland.

– Vi søkte derfor å formidle virksomhetens innhold gjennom byggets fasader og gi disse preg av energi og kraft. Formmessig er dette løst ved at kontorfløyen, i eloksert aluminium og glass, svever over garderobe- og lagerdel som er utført i betong. I hele prosjektet er vektlagt en enkel, bestandig og robust materialbruk. Malte overflater er redusert til et minimum og er erstattet av materialer med naturlige overflater, som himlinger i trespon, eksponerte trekarmer i vinduer og slipte betonggulv. Dette gir et mer levende og kvalitativt innemiljø synes vi, sier Nilsen.

– Vi føler oss privilegerte som har fått vært med å bidra i dette prosjektet. For å få til god arkitektur er en avhengige av byggherrer som vil noe med byggeoppgaven og på den måten tar på seg et samfunnsansvar for sine omgivelser og for sine ansatte.

At entreprenør i tillegg har ledet siste fase i prosjektet på en særs god måte gjør at dette er et prosjekt vi er stolte av, sier Nielsen.

Luftveksling på 0,4

Det er 30 centimeter isolasjon i gulvet mot grunnen, 25-30 centimeter i yttervegger og 25-35 centimeter i taket over kontordelen. Vinduer har en U-verdi på 0,6. Trykktesting viser en luftveksling på 0,4 per time.

Bygget har vedlikeholdsvennlige fasadematerialer, brann-
alarmanlegg og universell tilgjengelighet. Solavskjerming skjer med utvendige persienner.

Solceller

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming er basert på varmepumpe og på solceller på taket. Solcellene produserer 70 kWh, som kan brukes i bygget eller sendes ut på strømnettet. Via en batteripakke er bygget selvforsynt i ett døgn.

Prosjektet er ført opp uten fraværsskader.


Flere prosjekter