Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening. Foto: Svanhild Blakstad

Fremtidsbarometer: Fortsatt stor etterspørsel etter fagarbeidere

Hver fjerde bedrift i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere viser fersk undersøkelse fra BNL.

Fakta:

- 42 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

- 16 prosent sliter med å finne lærlinger.

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse "Byggenæringens fremtidsbarometer" blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene som blant annet kompetansebehov. I år svarer hele 42 prosent av bedriftene at de sliter med å få tak i fagarbeidere.

–1. mars går fristen ut for landets 16-åringer for å velge studieretning. Byggenæringen er en bransje i spennende teknologisk utvikling som også skal bidra til å løse noen av fremtidens største globale utfordringer. Vi klarer ikke dette uten at flere ungdommer velger vår næring, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

– Vi trenger spesielt fagarbeidere, men dersom man utdanner seg til et fag- eller svennebrev, finnes det også mange utviklingsmuligheter, om man ønsker å gå videre. Etter fullført fag eller svennebrev kan man jobbe som utøvende fagarbeider/ håndverker eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester, sier Sandnes videre.

BNL ønsker å utfordre flere jenter til å velge byggenæringen.

– Det er for få jenter i byggenæringen. Denne trenden ønsker vi å snu fordi vi vet at det finnes mange muligheter for alle i vår næring, og vi har ikke råd til bare å rekruttere halvparten av talentene, sier Sandnes.

Sandnes påpeker at en stor fordel ved å velge byggfag, er at man får man arbeidserfaring underveis i utdanningen, og man kvalifiserer seg for et yrke med stor etterspørsel. I tillegg er næringen i en spennende utvikling på grunn store trender som digitalisering og etterspørsel etter grønne løsninger.