Norske Cemex får nå nye eiere. Foto: Cemex AS

Cemex selger virksomhetene i Norden og Baltikum til Schwenk

Cemex har solgt sine virksomheter i Norden og Baltikum til det tyske byggematerialkonsernet Schwenk for cirka 340 millioner euro. Dermed får også norske Cemex ny eier.

(Klikk for større versjon)

Nordiske eiendeler som inngår i salget består av tre importterminaler for sement i Finland, fire importterminaler i Norge og fire importterminaler i Sverige.

De baltiske eiendelene som avhendes består av et produksjonsanlegg for sement med en årlig produksjonskapasitet på cirka 1,7 millioner tonn sement i Broceni, fire tilslagstilkomster, to kalksteinsbrudd, seks ferdigbetongfabrikker, en marinterminal og en landdistributionsterminal i Latvia. Salget inkluderer også Cemex sin cirka 38 prosents indirekte eierandel i et produksjonsanlegg for sement i Litauen. I tillegg er eksportvirksomheten til Estland en del av salget.

– Schwenk er et familieeid selskap som har samme forretningsområder som Cemex, i tillegg er betongpumping en egen divisjon. For vår del blir det ikke noen store endringer i første omgang, sier daglig leder Jukka Hirsimäki i Cemex AS i en kommentar til Byggeindustrien.

– Cemex AS, som kan bli til Schwenk AS etter hvert, har tilgang til dagens sementer fra Cemex Rüdersdorf i minst to år til. Men naturlig nok vil Schwenk gjerne finne en «in-house-løsning» for Norge etter hvert, påpeker markedssjef Thomas Jahren i Cemex AS.

– Konsolidert driftsresultat (EBITDA), generert av de solgte eiendelene i 2018, var på cirka 27,3 millioner euro, og salgsummen som forventes oppnådd i denne transaksjonen, vil hovedsakelig bli brukt til nedbetaling av gjeld og generelle forretningsforemål i Cemex, heter det i en melding fra Cemex-konsernet.

Gjennomføringen av transaksjonen er underlagt godkjennelse fra respektive myndigheter. Cemex forventer å fullføre prosessen i løpet av første kvartal i 2019.