1. mars er en viktig dato for byggenæringen

1. mars 2019 kan vise seg å bli en av de viktigste datoene for den norske byggenæringen på en god stund - det er nemlig datoen for den ordinære søknadsfristen til den videregående opplæringen.

Dette er en dato dermed mange i byggenæringen ser frem til med spenning – og noe som er en milepæl mange har jobbet opp mot.

De siste par årene har vi sett en utvikling der det har vært en økning på innsøkingen til bygg- og anleggsfagene, etter en lengre periode med en nedadgående trend. Men kanskje enda viktigere – det ser ut til å være et stemningsskifte i befolkningen på gang - og yrkesfagene er igjen på vei til å få den anerkjennelse de fortjener – heldigvis. Det er nemlig ikke slik at det man må sikte inn mot en høyere teoretisk utdanning for å få drømmeyrket eller et yrke mange kan misunne deg. Å lære seg et fag og kunne utøve et håndverk kan gi mye man ikke har mulighet til å oppleve innen andre sektorer.

Så skal vi også huske på at det har vært en enorm utvikling innen yrkesfagene de senere årene, både med tanke på hvilken kunnskap man må lære seg og hvilke verktøy man skal bruke i en stadig mer digital verden – men også innen hvilken retning man kan gå videre. I dag kan en start innen yrkesfag få deg like langt i utdanningssystemet som andre studieretninger. De som ønsker å arbeide som fagarbeider kan gjøre det med gode erfaringer gjennom et helt yrkesliv – eller man kan se på dette som en begynnelse på en videre utdanning enten innenfor eller utenfor næringens rekker.

De senere årene har næringens virksomheter og organisasjoner, i et godt samspill med myndighetene, jobbet meget hardt for å fortelle og vise hvilke muligheter som ligger innen en utdanning i bygg og anlegg – og ikke minst de gode jobbmulighetene som finnes her. Velger man å satse på yrkesfag er mulighetene for å sikre seg en læreplass mer enn gode. I Oslo ble i fjor alle kvalifiserte lærlinger innen bygg- anleggsteknikk utplassert i næringens bedrifter. I dag er det til og med en kamp om lærlingene - de er en etterspurt kompetanse. Bedriftene trenger lærlinger for å kunne bygge opp sin fremtidige kompetanse og konkurransekraft, men de tenger dem også for å kunne være med å regne på anbud innen en rekke offentlige oppdrag. Mange byggherrer krever nemlig bruk av lærlinger på sine byggeplasser. Å velge en utdanning innen bygg og anlegg er dermed en sikker karrierevei – og som lærling må du huske på at du tjener penger under utdanningen – i stedet for å opparbeide deg studielån. Dette kan for eksempel være en god begynnelse til å anskaffe seg den første og viktige boligen i et hett boligmarked.

Nettopp det at stoltheten gjennom å kunne et håndverk er i ferd med å vokse frem igjen, er helt avgjørende om næringslivet skal nå sine mål om å få opp søkertallene til bygg- og anleggsfagene. I dette bildet er også påvirkningskraften til de foresatte ekstremt viktig – og da er det også avgjørende å få de voksne til å forstå at en yrkesfaglig retning har veldig mye for seg. Å få de voksne til å forstå dette kan vise seg å være en minst like utfordrende jobb som å få de unge og håpefulle til å trekke mot næringen.

Dermed blir 1. mars 2019 en viktig dato for byggenæringen. Næringens aktører har lagt ned et omfattende arbeid frem mot denne datoen – og søkertallene for 2019 kan vise seg å bli meget viktige for utviklingen også de neste årene. Klarer man å fortsette en positiv utvikling, vil dette i seg selv være selvforsterkende på utviklingen fremover.

Når er det viktig at alle er med på å spre budskapet om mulighetene som finnes innen bygg og anlegg - det er fortsatt tid. Det er mange som ikke bestemmer seg før helt inn mot fristen - men det begynner å haste.