Et bolighus ble tatt av et jordras i Råbygda i Orkdal. Raset er mellom 60-70 meter langt og omtrent 30 meter bredt. En person omkom som følge av skredet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

NVE skal undersøke jordskredet i Orkdal

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal øke kunnskapen om typen skred, som førte til at en 26 år gammel kvinne i Orkdal omkom lørdag.

Raset som rammet en kårbolig på et småbruk i Råbygda i Orkdal i Trøndelag, var rundt 60 til 70 meter langt og 39 meter bredt og gikk i en skråning på baksiden av huset.

Det dro med seg store jordmasser og fikk huset til å skli rett av grunnmuren. Boligen er totalskadd og størsteparten av sokkelen er begravd.

Maks uheldig

Boligen var leid av en familie på fire. To av dem, en 26 år gammel kvinne og faren hennes, var inne i huset da raset gikk. Faren kom seg ut i tide og fikk varslet politiet, mens datteren ble funnet omkommet.

– Familien har det veldig tungt. Man kan jo bare forestille seg hvor tungt det er å miste ei datter på 26 år, sier lensmann Tor Kristian Haugan til NRK.

Torsdag sendte NVE ut farevarsel på gult nivå for jordskred i området.

Assisterende rådmann Steinar Gustad i Orkdal kommune sier til Adresseavisen at familien var maksimalt uheldig.

– Det var ikke et veldig stort ras, men det kom maksimalt uheldig og rett på huset, sier han.

Gjennomfører grundige undersøkelser

NVE bisto i helgen politiet med skredfaglige vurderinger på stedet etter at ulykken hadde skjedd. I etterkant av ulykken ønsker NVE å øke kunnskapen om denne typen skred, og kommer til å gjennomføre en faglig undersøkelse av jordskredet.

Skredet skjedde i en skråning med leire, løsmasser og matjord, og etter et værskifte fra en kuldeperiode til plussgrader og regnvær. Mye snø hadde smeltet på grunn av mildværet og det var mye vann i bakken.

Det skal ikke være fare for nye skred i området, men NVE hadde en befaring på rasstedet mandag.

– Folk blir berørt når det skjer noe slikt helt uforutsett i nabolaget, sier Gaustad.

Han legger til at mange har vært bekymret for om det skal gå flere ras og om andre hus kan være i fare.