Mange ønsker å tilbringe ferien på leid hytte. Nå ser Europas største utleier behov for å utvide den norske porteføljen. Foto: Novasol

Ber flere åpne hyttedøra for utleie

Interessen for å leie hytte i Norge er skyhøy, og nå vil Europas største utleier øke den norske porteføljen.

– Etterspørselen er stor, både fra nordmenn som vil feriere i eget land og hytteturister fra hele Europa. For eiere som vurderer å bruke hytta som sparebøsse, er det god timing å starte med utleie nå, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol. 

Selskapet har rundt 1.700 norske hytter under forvaltning. Disse ligger i år an til å bli besøkt av drøyt 50.000 turister.

– Hovedtyngden ligger på Vestlandet, Sørlandet og i fjell-Norge, men både der og andre steder er det behov for et enda bredere tilbud. Derfor vil vi gjerne komme i kontakt med nye potensielle utleiere, sier Buen i en pressemelding. 

Mange norske hytter står tomme store deler av året, så utleie kan være en vinn-vinn-situasjon for alle parter, påpeker hun. 

– Med høye kjøpspriser og driftsutgifter kan utleie være et nærliggende grep for å kunne finansiere hyttedrømmen. En undersøkelse rettet mot utleierne våre viser at det er mange som tenker slik, og at de har en bevisst holdning til bruken av leieinntektene, sier hun.

I undersøkelsen oppga halvparten av eierne at leieinntektene benyttes til vedlikehold av hytta. 

14 prosent sparer eller investerer pengene, og 20 prosent bruker dem til å dekke andre bolig- og levekostnader. 16 prosent krysset av for «annet». 

– Vi tror utleie vil inngå i finansieringsplanen for stadig flere nye hytteeiere i årene fremover. I Novasols norske portefølje er nyere ferieboliger overrepresentert. Det tyder på at denne trenden allerede har startet, sier Pia Buen. 

Også utleierepresentantene som møter hytteeierne lokalt opplever at interessen øker. 

– En del tar kontakt allerede før de kjøper hytte, for å orientere seg om inntektsmulighetene. Når handelen er gjort kommer mange tilbake for å gjøre en avtale om utleie gjennom oss, sier Kjersti Kvarberg Larsen, leder for Novasol Servicekontor Sjusjøen.