– Veksttakten for 2018 overrasket også meg, og jeg er virkelig imponert over innsatsen de mange dyktige medarbeiderne i selskapet har lagt ned i driften løpet av fjoråret. De har gjort en utrolig god jobb, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen.

AF Gruppen passerer trolig 20 milliarder i 2019

AF Gruppen har hatt et uttalt mål om å passere 20 milliarder på topplinjen i 2020. De ligger foran skjema - og konsernsjef Morten Grongstad mener det er stor mulighet for at dette målet nås i 2019. 

– Det er ikke usannsynlig. Vi har en solid ordrereserve og nye selskaper er kommet inn i konsernet som vil bidra for fullt gjennom et helt år. Så om resten av virksomheten holder samme takt som i 2018, så er vi der, sier Grongstad til Byggeindustrien.

Grongstad kunne presentere tidenes beste resultat for AF Gruppen fredag morgen. Omsetningen i 2018 økte med 37 prosent, og endte på 18,767 milliarder kroner, mot 13,704 milliarder i 2017. Resultatet endte på 1,136 milliarder kroner (935 millioner i 2017), noe som gir en resultatmargin på 6,1 prosent.

– Veksttakten for 2018 overrasket også meg, og jeg er virkelig imponert over innsatsen de mange dyktige medarbeiderne i selskapet har lagt ned i driften løpet av fjoråret. De har gjort en utrolig god jobb, legger en godt fornøyd konsernsjef til.

Mange av disse kan også forvente seg et bra utbytte fra fjoråret. De ansatte eier nå hele 17 prosent av aksjene i AF Gruppen, og får dermed gleden av utbyttet som er lagt til grunn. Resultatet per aksje ble på 7,88 kroner i 2018, og styret foreslår et utbytte per aksje på 5,0 kroner til utbetaling i første halvår i 2019.

Mål om to milliarder på bunnlinjen
Det neste store målet fremover blir å nå en ny milepel på bunnlinjen.

– Vi hadde i 2018 et resultat på drøyt 1,13 milliarder – som er beste resultatet noen sinne. Det store målet i tiden fremover er å krysse over to milliarder i resultat, sier en offensiv Grongstad.

Han kan levere marginger få andre i næringen kan matche, og konsernsjefen tror det er flere årsaker til at de over tid har levert så sterke resultater, men trekker frem noen få momenter.

– Jeg tror vi har de beste folkene i bransjen ansatt hos oss – og vi er nok i større grad enn enkelte dyktige til å styre og beregne risiko. Dette har vi satt i system gjennom 10-15 år, og begynner å få gode erfaring rundt dette. Dette får vi nå løpende betalt for, mener han.

Bygg har vokst seg til å bli den store motoren i konsernet, med en omsetning i fjor på 9,055 milliarder kroner og en bunnlinje på 645 millioner. Men også innen Anlegg, hvor flere i bransjen nå sliter med å skape gode resultater, kan AF levere en bunnlinje på 5,0 prosent, av en omsetning på 5,861 milliarder kroner.

– Innen Anlegg hadde vi en organisk vekst på hele 64 prosent i fjor. Vi ser ikke for oss en like kraftig vekst innen Anlegg i inneværende år, men heller en flat utvikling på et høyt nivå. Vi kommer også til å være selektive på hvilke prosjekter vi kommer til å gå inn på. Vi ser at det innen veibygging er noe større risiko enn i andre sementer, ikke minst på grunn av de store kontraktene, men vi har mange dyktige ansatte inne anlegg som leverer hvert år, legger han til.

Satser i Sverige
Inne Bygg og Sverige forventer Grongstad imidlertid videre vekst.

– Vi er nå inne i en større satsing i det svenske markedet. Vi har kjøpt HMB Holding, som har en omsetning på rundt 1,3 milliarder svenske kroner. Det vil gi et løft i 2019, påpeker han. AF Gruppen har nå en ordrereserve i Sverige på rundt 3,2 milliarder kroner. I fjor var det en svensk omsetning på 2,3 milliarder kroner, opp fra 1,5 året før.

Grongstad peker på at de hele tiden også er på utkikk etter nye oppkjøp, om kandidaten er den rette.

– Vi kjøper kun om vi finner de riktige selskapene. Vi følger til enhver tid en håndfull interessante selskaper i Norge og Sverige, og tiden fremover vil vise om det bli oppkjøp i år. Vi har finansielle muskler til å ta grep om det skulle være ønskelig, sier han.

Konsernet teller nå over 4.500 ansatte.