Ferd Eiendom forventer å få regulert inn 7-900 nye boliger med minst 130 prosent utnyttelse på brutto tomt. Eiendommen kalles også Skanem-tomten etter selskapet som produserte metallemballasje der. Eksisterende bygningsmasse skal rives. Ill. Arcasa Arkitekter

Arcasa Arkitekter seiret i parallelloppdraget om Skanem-tomta i Moss

Arcasa Arkitekter gikk seirende ut av parallelloppdraget om Skanem-eiendommen i Rabekkveien 4-6 i Moss. Oppdragsgiver er Ferd Eiendom. 

Følgende arkitektkontor ble invitert til å delta: Rodeo Arkitekter, MAD Arkitekter, Arcasa Arkitekter og Link Arkitektur.

Størst potensial
– Arcasa har levert et robust konsept for et attraktivt boområde, og anses som det prosjektet som har størst potensial for videre utvikling. Prosjektet gir gode muligheter for en trinnvis utvikling med gode bokvaliteter underveis og en god bolig- og beboersammensetning fra start. Det er behov for noe videreutvikling av innhold og utforming av torg og fellesarealer, forbindelser til tilliggende områder, attraksjoner/elementer som kan styrke områdets identitet og bidra til å gjøre det til et unikt og særegent boligområde i Moss, heter det i juryuttalelsen.

Høyda hage består av åtte semi-åpne og rektangulære kvartaler med boliger. Alle kvartaler har varierende høyder og typologier og er rasjonelt dimensjonert for gi en fleksibilitet som tillater å bytte ut én typologi med en annen. Hjertet i prosjektet er skapt ved å plassere all lavtliggende bebyggelse sentralt på tomten, midt i et levende, grønt og bilfritt uterom.

Aktivitetsakse
- Byggefeltene er organisert rundt en viktig tverforbindelse, aktivitetsaksen, som går fra Melløs stadion, via et sentralt byrom med barnehagens uteområde, til Vingparken. Ut mot det sentrale byrommet ligger et eget bygg med barnehage og aktivitetshus, og i tilgrensende lokaler noen andre publikumsrettede funksjoner som kafé/bakeri eller en base for gjenbruk og reparasjon. På langs går det en intern forbindelse med sammenhengende vegetasjon, gangstier og vann, som knytter sammen to store kvartalslekeplasser og barnehagen. Dette er tenkt som et blågrønt parkdrag som skal bidra til å skape en tydelig identitet til et område omgitt av industri og harde flater, og det legges vekt på å fremme biologisk mangfold. Det går flere sekundære forbindelser på tvers av området som knytter seg til parkdraget, skriver arkitekten i sitt vinnerutkast.

Rabekkløypen
De mer private gårdsrommene er tenkt utformet med individuelle preg, for å gi hvert felt en identitet. Det er også lagt opp til en 800 meter lang løpebane, Rabekkløypen, som kan gå gjennom alle de private gårdsrommene og som dimensjoneres som atkomstvei for brann- og redningskjøretøy. Arealer til service ligger ytterst på tomten og mellom byggefeltene, slik at de indre gårdsrommene kan bli fri for sykkelparkering etc. Bebyggelsen er organisert slik at de laveste bygningene ligger inn mot midten av tomten, mens de høyere byggene ligger ut mot kantene, slik at de blågrønne uterommene skal få gode solforhold. Fire tårnhus er plassert langs kanten av området der det er tverrforbindelser som går inn. Hver leilighet har en inntrukket hjørnebalkong. Øverst er det mulighet for større leiligheter med skråtak og store romhøyder, og nederst kan det være aktuelt med fellesfunksjoner. Tårnene kan bygges i massivtre eller være kledd med tre.

Variert lamellbebyggelse på 3-5 etasjer utgjør hoveddelen av kvartalene. 3-4-spennere med 20-25 m bredde. Kan også ha byhus i første og andre etasje. Den relativt smale dybden (12 m) skaper gode lysforhold. Materialer: tegl, metall, tre . Rekkehus på 2-3 etasjer eller byhus på 3-4 etasjer plassert med god tilknytning til den blågrønne parkaksen med kvartalslekeplasser utformet for alle aldre. Både byhus og rekehus kan utformes i flere varianter med forhage og takterrasser. Byhusene som er på 4 etg. har to boenheter der den andre har inngang via utvedig trapp i 2. etasje.

Salgsstart i 2021
– Når det gjelder fremdrift så har vi akkurat igangsatt reguleringsarbeidet med arkitekten. Vi har nylig hatt et formøte med planavdelingen i Moss kommune. Vi vil de neste ukene bearbeide konseptet før vi anmoder om oppstartsmøte og sender inn underlag til planinitiativ. Vi antar at reguleringsprosessen tar 1-2 år slik at vi kan være klar for salgsstart i 2021, opplyser utviklingsdirektør i Ferd Eiendom, Knut Tolo, til Byggeindustrien.