Teknologiens sårbarhet

I vårt moderne samfunn er vi blitt mer eller mindre helt avhengige av vår teknologi - og at denne fungerer som den skal til enhver tid. Dette gjør oss mer tilgjengelige og at vi kan jobbe smartere og mer effektivt - men det gjør også at vi er mer sårbare enn tidligere.

Dette gjelder for hele vårt moderne samfunnsliv. I Norge har vi vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, ikke minst med tanke på ulike kommunikasjonsmetoder. Dette ser vi både innen næringslivet og hvordan hver og en av oss lever våre privatliv - og ikke minst gjennom hvordan jobb og fritid flyter mer over i hverandre. Det er bare å tenke på hvor hjelpeløse vi blir om vi er uten nettilgang – eller enda verre – uten tilgang til smarttelefonen – som nærmest er blitt en forlenget del av oss selv.

Også innen byggenæringen er i dag moderne teknologi helt avgjørende for å holde en god drift. Dette gjelder selvsagt inne på kontorene – men også ute på prosjektene. Både innen bygg og anlegg må man ha alle tekniske hjelpemidler oppe og gå for at vi skal ha den nødvendige fremgang og kontroll. I løpet av de siste dagene har det vært skrevet mye om utenlandske makters kapasitet og mulighet – samt vilje og evne til å gjennomføre tiltak som kan påvirke vår moderne hverdag og infrastruktur. Anleggsentreprenøren AS Oscar Sundquist i Sør-Varanger fikk store utfordringer da de opplevde forstyrrelser i GPS-signalene, og dermed ikke kunne stole på resultatene etter målingene som ble gjennomført.

Det sies at forstyrrelsene skal ha kommet fra naboen lenger øst. Dette kan kanskje virke nokså uskyldig i seg selv – men kan potensielt føre til store utfordringer. Rent konkret vil anleggsentreprenøren her få unøyaktige eller manglende resultater på jobben som gjøres. Men dette kan selvsagt også påvirke enda mer kritisk infrastruktur, blant annet innen luftfarten, vår kommunikasjon via ulike plattformer, strømstyring og så videre. Dette viser til fulle også hvor avhengige vi er av våre tekniske hjelpemidler og hvilke opplysninger disse gir. Om vi skulle være blokkert fra å bruke mobilsignaler, trådløse nettverk og GPS-signaler havner vi på mange måter tilbake til steinalderen – og det meste vil stoppe opp. På kort sikt kan dette være ubehagelig – på noe lengre sikt kan det være samfunnskritisk. Dette kan for eksempel også påvirke strømforsyningen - og det er ikke mange timer i vinterhalvåret før dette kan bli meget kritisk.

Uansett årsak til bortfall av våre tekniske hjelpemidler, er vår avhengighet av den moderne teknologien en problematikk som må tas på alvor. For samfunnskritiske hensyn blir dette ivaretatt på aller høyeste nivå - og med dagens klima i internasjonal politikk, er det mange år siden man har vært så årvåkne rundt denne tematikken. Dette er også nødvendig – med en verden som teknologisk blir stadig mindre og mer sammenvevd, er det viktig å ha forberedt seg godt og tatt viktige forhåndsregler slik at man ikke står tilbake uten god nok kontroll på kritiske samfunnsinstitusjoner.

For byggenæringen er det viktig å innse hvor avhengig man faktisk er av at de tekniske hjelpemidlene til enhver tid fungerer – og at man har en backup rundt disse enhetene om de skulle falle ut av drift. Næringen blir ofte beskyldt for å henge noe etter i den teknologiske utviklingen – men vi skulle likt å se om byggenæringen faktisk ville fungert uten de teknologiske hjelpemidlene vi tar for gitt.