Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner sammen med lærling Anne Rønning og byggmester Pål Øye på en byggeplass Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

9 av 10 består fag- og svenneprøven

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at flere får fag- og svennebrev.

I løpet av skoleåret 2017-18 ble det avlagt 27.570 fag- og svenneprøver. Totalt fikk 93 prosent av de avlagte prøvene karakteren bestått eller bestått meget godt.

Andelen som består er høyest på utdanningsprogram for teknikk og industriell produksjon og på service og samferdsel.

I Telemark, Sogn og Fjordane og Oppland består 96 prosent av kandidatene. I Oslo får 88 prosent fag- og svennebrev.

– Sammenlignet med skoleåret 2011-12 har antallet fag- og svennebrev økt med 19 prosent. Arbeidet med å skaffe flere læreplasser fortsetter med full kraft. Det er positivt å se at det også har vært en vekst på hele 82 prosent blant de som får fagbrev etter opplæring i skole, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Størst prosentvis økning i antallet nye lærlinger ser vi i Finnmark. Her har antallet læreplasser økt med 75 prosent siden 2012. I 2018 er det Trøndelag og Rogaland som har flest nye lærlinger, begge med over 2 600 nye lærlinger.

Siden 2012 har antall lærebedrifter med lærling økt med 18 prosent. Samtlige fylker har hatt en økning. I Finnmark har antallet lærebedrifter med lærling økt med nesten en tredjedel (32 prosent). Sogn og Fjordane og Oslo har også hatt en stor prosentvis økning i antall lærebedrifter med lærling.

Til tross for at antallet lærebedrifter med lærling har økt de siste årene, er det fortsatt 1 av 4 godkjente lærebedrifter som ikke har lærling.