Vinkelveien 7

Prosjektleder Anders Kristiansen og anleggsleder Patrik Rådèn har hatt en særdeles travel jobb det siste året.

Det gamle Tåsenhjemmet i Oslo er blitt rehabilitert og omgjort til 40 omsorgsleiligheter.

Fakta

Sted: Tåsen i Oslo

Prosjekttype: Omsorgsboliger

Kontraktssum: 143 millioner kroner eks. mva

Byggherre: Omsorgsbygg Oslo KF

Byggherreombud: Aase Prosjekt

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

BTA: 8.500 kvadratmeter

Arkitekt: Marlow Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBr: Sweco l VA: Olivia Park l RIAku: Brekke og Strand l RIV: Unionconsult l RIE: ECT

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Energima l Rørlegger: Rørleggerkontakten l Elektriker: Euroelektro l Automasjon: SD consult l Grunn- og VA-arbeider: Olivia Park l Betong: Cms bygg l Heis: Starlift l Glass og aluminium: Ja Glass l Taktekking: Hesselberg Tak l Stål: DM Stål l Tømrer: Indian Bygg l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Lås/beslag: Bravida l Adgangskontroll: Securitas l Kjøkken: Sørlie prosjektinnredning l Fug: Mr. Fug l Dører, byggevarer: Carlsen & Fritzøe l Maler: To malere l Murer, gulvstøp og -avretting: Cms bygg l Flis: Bad og Flis l Solavskjerming: Hella l Modulvegger: Modulvegger l Radonsperre: Radonmannen l Branngardiner: BVS l Branntetting: Byggimpuls

For et drøyt år siden, startet Ruta Entreprenør AS med rivningen av det gamle Tåsenhjemmet. Alt innvendig ble revet – med unntak av den originale treveggen i festsalen.

– Det eneste som er beholdt, er fasaden utvendig. Det var en vanskelig byggeperiode på grunn av byggets beskaffenhet og byggetiden vi hadde til rådighet, sier prosjektleder Anders Kristiansen til Byggeindustrien.

Ståldragere

Entreprenøren har fjernet mange av bæreveggene i bygget, og erstattet dem med ståldragere.

–Dette var en stor, tung og stri jobb. I tillegg har vi bygd 23 balkonger etter føringer fra Byantikvaren. De sto ferdig i sommer, så vi unngikk å jobbe ute i vinterkulda med disse i fjor, sier anleggsleder Patrik Rådèn.

Fra 1941

Tåsenhjemmet sto ferdig i 1941, og bar preg av snart 80 års bruk.

–Dekkene var veldig tynne med lite armering. Derfor er bygget pigget ut og armert på nytt. Siden betongen er så tynn, ble det utfordrende å ivareta akustikken i bygget. Derfor er det blitt benyttet lydabsorberende himlinger og trinnlydsdempende linoleum, sier prosjektlederen.

Den utvendige fasaden står stort sett uberørt, men har blitt utbedret med pussarbeider. Vinduene, som ble byttet i 2006, er også blitt stående.

Utfordrende grensesnitt

–Alt elektrisk er skiftet. I tillegg har vi skiftet hele varmeanlegget, ny ventilasjon er etablert samt nytt SD-anlegg, sier Kristiansen.

Leilighetene har lyse, fine flater. Det er kjøkken, stue og bad i hver leilighet.

Prosjektlederen forteller for øvrig at grensesnittene i bygget har skapt utfordringer.

–Ja, det er mange kompliserte grensesnitt på grunn av en rekke usikre forhold knyttet til mangelfull forprosjektering.

Tre avdelinger

Bygget har fått tre avdelinger. Den ene delen er for beboere som trenger psykiatribehandling, den andre delen for de som har ervervete hjerneskader, mens den tredje avdelingen er for beboere med stort handicap. I leilighetene deres er det montert takheiser og traverskraner.

–Vinkelveien 7 har vært et prioritert prosjekt for Omsorgsbygg Oslo KF, og vi har hatt et godt samarbeid med dem. Likeså har vi hatt et godt samarbeid med arkitekten Marlow Arkitekter, sier Anders Kristiansen.

Samarbeidet med Byantikvaren

Sivilarkitekt MNAL, Per Marlow i Marlow Arkitekter AS, sier til Byggeindustrien at de ikke fikk lov til å tegne om fasaden med unntak av de nye balkongene til leilighetsdelen.

–Vi fikk ikke lov til å gjøre noe med fasaden med unntak av de nye balkongene. Heller ikke festsalen i bygget fikk vi gjøre om. Vi har samarbeidet tett med Byantikvaren, og fått godkjent arbeidet vårt, sier Marlow.

Innvendig er alle overflater og rom bygget fullstendig om, så foruten festsalen og den store peisestua, er alt nytt.

–Usedvanlig kort byggetid

–Vi måtte være lojale i forhold til bygningsstruktur og fasader, og dermed måtte vi beholde vinduer, glassfelt og dører. Verne-situasjonen skapte begrensninger. Og på grunn av bærende elementer i tegl, hadde vi utfordringer med de tynne dekkene og lite armering. Det har også vært en utfordrende jobb å tilpasse bygget dagens generasjon og ikke minst myndighetskrav, sier Marlow.

Han forteller at de fikk arkitektarbeidet på grunn av en omfattende, antikvarisk erfaring, samt erfaringer med tegning av omsorgsboliger.

–Det har vært en usedvanlig kort byggetid. Prosjekteringen gikk parallelt med byggingen, noe som medførte en beinhard kvalitetssikring av prosjekteringsmaterialet og utførelse fra start til mål, sier Per Marlow.


Flere prosjekter