Arkitektstudent Fredrik Rognerud fikk pris for «fremragende bruk av mur eller betong»

Teglprosjekt gikk til topps i AHO-works

Arkitektstudent Fredrik Rognerud fikk pris for «fremragende bruk av mur eller betong» under et arrangement på AHO nylig.

Byggutengrenser er sponsor for prisen.

— Det er en ære å motta denne prisen. Mur og tegl har mange særlige egenskaper, jeg vil gjerne lekt mer med bruk av tegl i fremtidige prosjekter, sier Rognerud i en pressemelding.

Han har i sitt prosjekt «Parallax» har lagt særlig vekt på materialiteten til tegl.

— Teglen jeg brukte i modellarbeidet fikk jeg fra en husstand på Røa som bedrev renoveringsarbeid. Angivelig er den fra 1927, da huset ble bygget, produsert lokalt i Oslo. Det er massivtegl rik på jernoksid. Dette var tegl som skulle kastes uansett, så det var samvittighetsmessig lettere for meg å borre hull, knuse, henge opp, drukne, fryse og pulverisere teglen. Jeg ønsket å utfordre og teste materialet, da jeg som oftest ser det statisk forbundet med mørtel, forklarer han.

Prosjektet har sitt utgangspunkt i de observasjoner han gjorde rundt Industriens- og Eksportens Hus på Solli Plass.

- En av de første oppgavene var å utvikle en romlig struktur ut i fra de fotografier jeg tok av bygningen. Jeg stolte på min intuitive sans under produksjonen av disse romlige strukturene. Serien av modeller varierer i form, og fører alle en diskusjon på lys, atmosfære, møte med bakken og materialitet, avslutter han.