Daglig leder Bård Krogshus i BIM Verdinettverk.

Helhetlig digitalisert varelogistikk på byggeplass nærmer seg

Bygg-Team gikk fra én til 80 prosent andel automatisk digitaliserte handelsmeldinger i løpet av noen få måneder på senhøsten i fjor.

Bygg-Team AS er per blant entreprenørene som har kommet lengst i Norge med automatiserte handelsmeldinger. Med på laget som har gjort dette store løftet mulig finner vi blant annet Norsk Byggtjeneste, Holte, Gausdal Landhandleri, Logiq, GS1, NTI og Catenda.

– Prosesser som før kunne ta flere dager, er i dag gjort unna på minutter. Fra jeg importerer tegningen inn i SmartKalk til jeg har bestilt varene tar det cirka en halv time, sier Øystein Nordholm, daglig leder i Bygg-Team AS i en pressmelding fra BIM Verdinettverk.

12. februar inviterer BIM Verdinettverk til pilotseminaret «Byggevarelogistikk 2.0» hvor en helhetlig og konsistent vare- og dataflyt vil bli simulert og trinnene ettertrykkelig forklart. Her vil blant annet Nordholm fortelle om sine erfaringer.

De største utfordringene knyttet til dagens byggevarehandel er at de aller fleste varebestillingene til et gitt prosjekt skjer via telefon eller e-post. Noe som ikke bare bryter opp den digitale verdikjeden og gjør prosessene lite transparente, manuelle bestillinger fører også gjerne til forsinkelser i leveransene, grove feilbestillinger og massivt svinn på byggeplassene. Med Holtes eksisterende kalkylesystem SmartKalk - et verktøy for elektronisk bestilling og levering - kan mange av disse problemene elimineres.

– På pilotseminaret 12. februar vil vi ta en grundig gjennomgang av de praktiske grepene som gjør en helhetlig, automatisert vareflyt mulig og hvilke forutsetninger som må på plass for at dette skal fungere, sier daglig leder Bård Krogshus i BIM Verdinettverk.

Av de sentrale komponentene man vil se nærmere på, kan integrasjonen opp mot «EDI Pakkseddel Nivå 3» med fordel nevnes. Dette er en elektronisk handelsmelding for pakkseddel på et detaljnivå som gjør et det mulig å håndtere varemottaket helt automatisk ved å scanne strekkoden på leveransen ute på byggeplass.

– Vår ambisjon er en heldigital byggeprosess fra start til mål. Fra før har vi fått på plass bestillinger og bekreftelser, så da er det neste naturlige skrittet å følge varene ute på byggeplassen og få all digital dokumentasjon lagret på ett og samme sted. Vi benytter allerede EDI Pakkseddel Nivå 3 i vår egen produksjon, men for å komme videre er vi helt avhengige av at flere produsenter nå ser nytten i å levere på samme nivå, og at oppegående entreprenører og byggherrer klargjør sine systemer for en langt mer effektiv framtid, sier Per Stubberud Lieng, økonomisjef i Gausdal Landhandleri, som i forrige uke mottok Bygg 21s pris for «Beste Praksis» sammen med Holte for deres felles arbeid med å utvikle heldigital varehandel i byggenæringen.