- Automatisering er tidssparende og kostnadsbesparende for Protan, samt at mulige feil blir redusert ved å ta i bruk dette nye verktøyet, sier Olav Haugerud, teknisk sjef i Protan.

Protan vil tilby heldigitale EPDer

Et nyutviklet digitalt verktøy skal nå gjøre det enklere for bedriftene å lage og overføre miljødeklarasjonen EPD til endelig godkjennelse og publisering hos EPD-Norge. 

Samtidig er grunnlaget dermed lagt for heldigitale miljødeklarasjoner som EPD. Protan har vært en av drivkreftene bak utviklingen av dette prosjektet og fikk æren av å være det første selskapet overhodet som tar i bruk den nye teknologien.

Dermed er verdens første automatiske EPD generert og digitalt overført til EPD-Norge.

– Det er en stor milepæl å kunne ta i bruk et slikt databasert verktøy, der regler for miljødeklarasjon (EPD), livssyklusanalyse (LCA) og produktkategoriregler (PCR) er inkludert. Bedriftene kan ved bruk av dette verktøyet lage EPDer på en meget rask og kostnadseffektiv måte. Dette er fremtiden og ved bruk av verktøy kan prosessen gjennom hele verdikjeden automatiseres og digitaliseres. Det gir stor effektiviseringsgevinst i både tid og penger, heter det i en pressemelding.

- Automatisering er tidssparende og kostnadsbesparende for Protan, samt at mulige feil blir redusert ved å ta i bruk dette nye verktøyet, sier Olav Haugerud, teknisk sjef i Protan. Protan ønsker å være i førersetet ved å ta i bruk nye teknologiske løsninger i hele sin produksjonsprosess, og ønsker å levere miljødokumentasjon digitalt til brukere av BIM-verktøy, NOBB og andre databaser Et BIM-prosjekt inneholder BIM-objekter og Protan vil med digitale EPDer berike BIM-modellene til også inkludere miljødokumentasjon som del av en automatisk og digital løsning.

Neste skritt for Protan er å digitalisere alle eksisterende Protan-EPDer og gjøre disse tilgjengelige digitalt for eksport til andre digitale systemer. På denne måten vil Protan tilby digitale EPDer som i prinsippet kan sendes sømløst gjennom hele verdikjeden.

- Næringslivets behov for å dokumentere miljøprofilen til sine produkter stiger. Markedene etterspør stadig oftere kunnskap om produktenes miljøprestasjoner, ikke bare under bruk, men under hele livssyklusen. Miljødeklarasjonen EPD dekker dette behovet, sier Håkon Hauan, daglig leder av EPD-Norge, som er en programoperatør for miljødeklarasjonen EPD.