Kranmontør Leif Odd Rundtom ble fredag hedret for lang og tro tjeneste gjennom hele 50 år hos E.D. Knutsen UCO.

En personlighet fra Lesjaskog takker av etter 50 år hos E.D. Knutsen

I dag feires kranmontør-veteranen Leif Odd Rundtom for 50 år hos Skanska-selskapet E.D. Knutsen UCO på SAS-hotellet i Oslo.

Det var en høstdag i 1968 at 18-åringen Leif Odd Rundtom fra Lesjaskog i Gudbrandsdalen troppet opp til sin første arbeidsdag i kranfirmaet, som da hadde verksted og lager på en gård i Fetsund.

– Det var der jeg ble opplært som kranmontør av verksmester Per Stormoen. Det var en flott og artig tid. Jeg husker så godt da han og jeg planerte et jorde nede ved Glomma for å lage en flystripe. I mange år fløy vi med småflyet til E.D. Knutsen rundt omkring på forskjellige oppdrag med Stormoen som pilot. Jeg husker spesielt en gang vi skulle på en jobb i Bergen, og at vi måtte ned på Geilo fordi Per ble litt usikker på retningen. Vel nede på bakken så vi et veiskilt mot Bergen, og dermed var det opp igjen. Vi fant da frem til slutt, sier Rundtom med lun latter.

Fløy også helikopter

– Det er vel ikke mange kranmontører som er blitt fløyet med privatfly til jobb?

– Nei, det var jo litt spesielt, men veldig artig. Etter hvert kjøpte E.D. Knutsen også et Bell helikopter, og Stormoen tok helikopterlappen. Vi sparte mye tid når vi skulle på oppdrag rundt om i landet. Kapitalen i selskapet var solid den gangen også, humrer veteranen.

Hardhaus

– Du har vært kranmontør fra tenårene. Jobben har vel slitt på kroppen?

– Jo da, det har vært en hard jobb med mye fysisk arbeid. Jeg kan vel si at jeg aldri har spart meg selv, svarer Rundtom, og forteller om en ulykke han var utsatt for under et oppdrag i Grensen i Oslo.

– Jeg skulle demontere en utvendig personheis, og var kommet opp i fjerde etasje. Da jeg gikk ut på stillaset, braste jeg gjennom den tynne sponplaten og raste nedover til bakken. I fallet traff jeg blant annet noen vindusposter som bremset farten. Jeg var borte noen sekunder, og husker at en arbeidskompis satt ved siden av meg da jeg kom til meg selv. Jeg sa: «Nå tror jeg at jeg at jeg må en tur på legevakta». Jeg ble liksom friskmeldt der, men i dagene etterpå hadde jeg store smerter. En undersøkelse på Ahus viste punktert lunge og seks knekte ribbein, forteller hardhausen.

Uten sikring på 250 meter

Han har opplevd mye, og har historier nok til å fylle en bok. En av historiene er fra den gangen han på 70-tallet monterte kraner i Stavanger til oljeindustrien i Nordsjøen.

– Kranene var opptil 250 meter høye, og der holdt vi på uten noen som helst sikring. Selvsagt helt vanvittig, men slik var det den gangen. I dag sikres vi med belter hvis vi er mer enn to meter over bakken, sier Rundtom, som synes det er vemodig at han nå går over i pensjonistenes rekker.

– Fantastisk arbeidsgiver

– Ja, det blir rart å slutte, men i går skrev jeg kontrakt med selskapet om at jeg kan ringe dem hvis jeg går og kjeder meg hjemme. Eller at de kan ringe meg ved behov. Så det blir nok ikke en bråslutt på arbeidslivet, sier Rundtom før han avslutter:

– E.D. Knutsen har vært en fantastisk fin arbeidsgiver for meg, og ikke minst vil jeg skryte av daglig leder Kjetil Tettum. Jeg kan ikke fullrose ham som leder, sier Leif Odd Rundtom.