Grunnlegger av Ølen Betong og daglig leder i den Rogaland-baserte betongbedriftens russiske datterselskap Ølen Betong Murmansk, Atle Berge, er stengt ute fra Russland. Foto: Turid Berge-Olsen / Ølen Betong

Ølen Betong Gruppen saksøker staten for å ha prøvd å rekruttere ansatte som spioner

I årevis skal norsk etterretning ha forsøkt å rekruttere norske ansatte tilknyttet Ølen Betong Murmansk. Nå saksøker bedriften staten for millioner.

To av de ansatte ved Ølen Betong Gruppens fabrikk i Murmansk har de siste årene blitt pågrepet av russisk etterretning og kastet ut av landet, melder NRK.

Nå har Advokatfirmaet Schjødt sendt varsel om søksmål til staten på vegne av Ølen Betong Gruppen med et krav som kan komme opp i flere hundre millioner kroner.

– De forsøkte å verve eller kontakte oss ved rundt ti forskjellige anledninger, sier administrerende direktør Atle Berge. Han må nå drive Murmansk-avdelingen fra Norge fordi han er utestengt fra Russland i ti år.

En ansatt i samme firma har flere ganger blitt oppsøkt av det som skal ha vært agenter fra PST og presset til å gi informasjon. Han ble til slutt pågrepet av russisk etterretning i Murmansk og ble truet med pistol samtidig som han fikk tilbud om å bli dobbeltagent. Også denne mannen er utvist fra Russland i ti år.

Søksmålsvarselet er rettet mot både Justis- og beredskapsdepartementet, og Forsvarsdepartementet. Sistnevnte bekrefter at de har hatt et møte med Berge, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

Heller ikke PST ønsker å kommentere påstandene.

I en uttalelse til NRK skriver Russlands ambassade at de ikke «har noen lyst til å gyte olje på ilden og oppmuntre noen, som uten noen fakta beskylder Russland i alle synder, blant annet i spionasje».

– Norsk etterretningstjeneste opptrer som amatører

Atle Berge sier til Byggeindustrien at det er det har vært vanskelig å få norske myndigheter i tale i forbindelse med «spionsaken».

– Vi har riktignok hatt et møte med Forsvarsdepartementet, men de hemmelige tjenestene er uidentifiserbare og når man møter noen, gir de andre skylda. Det er verre enn i en barnehage, sier han.

– Hvor mye mener du selv at Ølen Betong har tapt som en konsekvens av rekrutteringsforsøkene fra norsk side?

– Det må vi komme tilbake til, men det er i 100-millionersklassen, så får vi se i en eventuell erstatningssak om det blir 150 eller 300 millioner kroner. Kravet er konkret og dokumenterbart, sier han.

Bakgrunnen for kravet er ifølge Berger nedlagt arbeid i og avtaler som har blitt kansellert fra russisk side etter norske etterretningstjenestes rekrutteringsforsøk.

– Hva tenkte du selv da etterretningstjenesten forsøkte å rekruttere ansatte?

– Jeg ble overrasket. Dette var noe men kun hadde lest og hørt om, og da dette skjedde hadde vi liten oversikt over de ulike tjenestene, sier han.

Berge er ikke nådig i beskrivelsen av norsk etterretningstjeneste sitt arbeid.

– Det er en katastrofe slik de holder på. De reiser rundt i grenseområdet, tar kontakt med folk og kommer hjem til folk. Man må være klar over at Russland har et meget sterkt etterretningssystem og får informasjon om hva som skjer. Norsk etterretningstjeneste opptrer som amatører, og staten som har gitt dem oppdraget, er helt tause. De tar ikke engang kontakt med de berørte, sier han.

Bitter over null forståelse fra norske myndigheter

Både Berge og en annen ansatt har hatt et svært tøft møte med russisk etterretningstjeneste.

– Lever man tungt med denne erfaringen som menneske?

– Jeg synes det er forferdelig bittert. Man kan få problemer av mye her i livet, men i denne saken har norske myndigheter, som skulle være hjelpende, vært som en hard vegg. Det er null forståelse, og man når ikke frem til de det gjelder. Dette kan ikke gå upåaktet hen, så får det bare være at vi taper en eventuell straffesak mot staten, sier han.

Berge sier at 40-45 russiske ansatte nå jobber ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk.

– Virksomheten går sin gang, og vi har opplevd tøffe tider de siste par årene. Totalt har Ølen Betongs satsing i Russland gitt gode resultater og vi har bygd opp en god bedrift som har muligheter i et område og en periode der det satses enormt. Men vi har gått glipp av muligheter, sier han.

Berge mener russerne virkelig stort behov for kompetansen selskapet besitter, men at anklagene legger et mørkt slør over forholdet.

– Jeg har null respekt og forståelse for norske myndigheters håndtering. Vi ble heiet frem av norske myndigheter da vi satset i Russland, men endte opp med å få en beinkrok, sier han.