Ørstahallen

Prosjektlederne Frank Flusund i Ørsta kommune (t.v) og Rune Øiestad i HS Bygg.

Ørsta kommune har hatt planer om å bygge ny flerbrukshall i 25 år. Nå står den klar. For 190 millioner kroner får innbyggerne i kommunen 8.500 kvadratmeter med imponerende mange funksjoner.

Fakta

Sted: Ørsta

Prosjekttype: Flerbrukshall

Byggherre: Ørsta kommune

Arkitekt: AG Plan og arkitektur

Totalentreprenør: HS Bygg

Areal: 8.500 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 190,4 mill. kr. inkl. mva.

Rådgivere: LARK, RIB, RIBR, RIVA, RIAku, RIByfy, RIVeg: Asplan Viak l RIB stål: Skarstein & Walaker l RIE: Eid Elektro l RIV: Skår VVS, GK Inneklima

Underentreprenører og leverandører: Klatrevegg, gulv hall, skillevegger, utstyr: Unisport l Betongelementer: Stryn Betongelement l Ferdigbetong: Unicon l Sandwichpaneler og stålfasade: Ruukki l Trapper og rekkverk: Midthaug l Ståldragere og bærende konstruksjoner: Stryvo l Elektro: Eid Elektro l VVS: Skår VVS l Ventilasjon: GK Inneklima l Sandwichpaneler tak: Lett-Tak l Grunnarbeid: Per Røyrhus l Glass- og aluminiumsfasade: Straumsheim Glass og Fasade l Teleskoptribuner: Fora Form l Solavskjerming: Norsol l Lås og beslag: Lås-senteret l Anleggsgartner: Jan Erik Sandal l Brannsikring: Firesafe l Taktekking: Flexi Tak l Blikkenslagerarbeid: Blikkenslager Kvamme l Innvendige glass-vegger: Byggmontering Møre l Radonsperre: Polylog l Maler/flislegger: Maler-mester Lindvik l Kjøkken: Bjarne Espe Trevarefabrikk l Gulvstøp: ID Gulv l Q-dekke: Bakkesmia

To eneboliger, en barnehage, klubbhuset til Ørsta IL fra 1980-tallet, en ridehall og en grusbane måtte vike for å gi plass til den nye Ørstahallen. Også 50-årige gamle Ørstahallen blir sanert så snart den nye er tatt i bruk. Til gjengjeld har tettstedet på Søre Sunnmøre fått et multifunksjonsanlegg som de alle fleste av kommunens vel 10.000 innbyggere vil få glede av. Totalsummen på 190,4 millioner kroner er inkludert merverdi-avgift.

I umiddelbar nærhet ligger barneskole, ungdomsskole og videregående skole som alle skal ha kroppsøvings-undervisning i hallen. Parallelt med vestre langside ligger Ørsta stadion med fotballbane og friidrettsarena. Stadion har fått tribune med tak integrert langs ene langsiden av hallen, samt nye topp moderne garderober inne i hallen. Ørsta IL får også eget klubblokale, samt kontor for administrasjon, i nybygget.

Øvingsvegg for fjellredning

På toppen av det betongstøpte garde-robeanlegget er det bygget gode rom på rekke og rad bortover. Her skal det være alt fra styrketreningsrom til treningsrom tilrettelagt for blant annet bordtennis og bryting. I en periode etter åpningen skal det være undervisning i noen av rom-mene i påvente av ny sentrumsskole som er under planlegging. Ellers er de tenkt brukt til fotballfritidsordning, sosiale aktiviteter, gruppe- og møterom.

I ene enden av hallen er det bygget en etterlengtet 15 meter høy klatrevegg. Det er også kursvegg og buldrevegg i klatrehallen som er tilrettelagt for trening for alpine redningsøvelser.

– Sunnmøre Klatreklubb og Sunnmøre alpine redningsgruppe har kommet med gode innspill og vært delaktig i planleggingen av klatreveggen. Det er vegg for heving og senking mellom klatrehall og trippelhallen innenfor. Og god plass til 300 sitteplasser fra teleskoptribune-anlegget som kan flyttes rundt. Dermed er klatrehallen tilrettelagt for å arrangere konkurranser og mesterskap, sier prosjektleder for byggherre Ørsta kommune Frank Flusund.

Tre håndballbaner på tvers

Hallflaten på cirka 3.700 kvadratmeter med ni meter fri takhøyde inneholder tre spillflater for håndball på 20x40 meter, og er tilrettelagt for matchbane for håndball og basket. Det er også lagt opp til aktiviteter som futsal, innebandy, basket, badminton, volleyball og turn. De tre spillflatene kan igjen deles inn i to baner med hev-/senk-vegger, slik at det kan bli totalt seks spilleflater på 20x20 meter.

Også friidrett får plass i hallen med en firefelts 60 meter løpebane, lengdegrop, segl for innvendig spydkast og kastenett til diskos og slegge. Det er integrert en madrass til turn som kan heves og senkes etter behov.

Med en fasttribune over garderobe-anlegget i betong med plass til cirka 500 mennesker, kombinert med den flyttbare tribunen med totalt 600 seter, har hallen setekapasitet på 1.100.

Warholm klipper snoren

Det er bygget ti garderober, pluss egne garderober for dommere, lærere og funksjonshemmede.

– Hele hallen er universelt utformet, og tilrettelagt for funksjons-hemmede. Det er montert teleslyngeanlegg i alle oppholdsrom, sier Flusund, og trekker også frem den romslige vestibylen ved hovedinngangen der det blir kiosk- og spiseområde ved arrangement.

– Og det er satt inn en høy, vid port som gjør det lett å kjøre inn lastebil med for eksempel scene- og messeutstyr.

Prosjektlederen forteller at interessen for å ta hallen i bruk er stor.

– Her blir det full aktivitet fra åtte om morgenen til ti om kvelden. Det er allerede fullbooket, sier han.

Overlevering fra totalentreprenør HS Bygg til byggherre Ørsta kommune var 14. januar. Et par uker senere kommer verdens-mester på 400 meter hekk, Karsten Warholm, for å klippe snoren.

Korte linjer mellom funksjoner

– Hallen har vært planlagt i 25 år. Opprinnelig skulle den bygges på Mosflata, lenger borte fra skolene og sentrum. Byggingen ble utsatt på grunn av vanskelig kommuneøkonomi i 2009. Etter flere år på Robek-listen ble denne hallen det første bygge-prosjektet som ble vedtatt. Eiendomsseksjonen i kommunen klarte å overbevise politikerne om at hallen burde flyttes over elven og nærmere sentrum, sammen med skoler og stadion. Bygget er blitt fint integrert i et samlet og sentrumsnært anlegg, med korte linjer mellom ulike funksjoner. Det er i tillegg tilrette-lagt tomt for planlagt basseng vegg i vegg med klatrehallen. Summen inkluderer også opparbeiding av den 16.000 kvadratmeter store tomten med blant annet parkeringsplasser.

– Vi får flerbrukshall, basseng, grunnskoler, videregående skole, stadion, fotballbaner, kulturhus og busstasjon etter hverandre som perler på en snor. Totalt sett er dette en god løsning, mener Flusund.

Energiløsningen i bygget er fjernvarme fra eksisterende system som forsyner flere kommunale bygg i sentrumsområdet. Varmen er vannbåret til varmepanel i taket i hallen og radiatorer i rom-mene. All belysning er LED-teknologi.

Ble møtt av kuldeperiode

Rune Øiestad er prosjektleder for totalentreprenør HS Bygg. Han sier seg godt fornøyd med bygget.

– Det er blitt et fint og flott bygg med mange gode fasiliteter og kvaliteter. De har vært flinke med planleggingen med tanke på at skolene har fått på plass gode fasiliteter, og stadion får nye garderober og tribune, i tillegg til alt som finnes i selve hallen.

Øiestad kom til prosjektet direkte fra jobben som prosjektleder for det mye omtalte gondolprosjektet Loen Skylift.

– Vi ga pris på forprosjektet. Etter at vi fikk tilslaget har vi vært ansvarlig for detaljplanlegging. På det meste har det vært 60-70 arbeidere på byggeplassen, alle fag inkludert. HS Bygg har nok hatt 30-40 av dem bare på tømrerdelen.

Unisport er en stor underleverandør siden de har levert klatre-veggen, skillevegger, gulv og alt av utstyr i hallen.

– Vi startet i oktober 2017 etter å ha revet eksisterende bygninger i forkant. Grunnarbeidet begynte vi på i november, og ble møtt av en veldig hard vinter med mye kulde. Det førte til en del problemer og mye tining. Vi startet med fundamentet og veggene i garderobeanlegget som er i plasstøpt betong. Det er brukt cirka 3.000 kubikkmeter betong, i tillegg til ferdige betongdragere i tribuneseksjonene. Lokalavdelingen til Unicon har levert ferdig-betong, mens Stryn Betongelement har levert de prefabrikerte elementene.

Stålkonstruksjoner på 50 meter

– Den bærende konstruksjonen i bygget for øvrig er i stål. Ståldragerne i taket er over 50 meter lange, levert av Stryvo, men produsert i Polen. De kom i to deler med båt direkte til Ørsta, og ble så sveiset sammen på stedet, forteller Øiestad.

I rommene på toppen av garderobeanlegget er det bygget vegger med tradisjonelt bindingsverk. Mens det i hallen er reisverk av stål og sandwichpanel med isolasjon og stålplater utenpå. Leverandør av sandwichpanelene er Ruukki. Taket er også sammensatt av ferdige elementer, levert av Lett-Tak.

Hallen er kledd med stålplater av typen Lamella Lap, også disse fra finske Ruukki. En fiks detalj i stålfasaden er små hull perforert i platene. Hullene ble ferdig laget på fabrikken, og platene nummerert, slik at det kom frem dekorative figurer som illustrerer ulike idrettsaktiviteter da platene ble montert.


Flere prosjekter