Foto: Christopher Griffiths/SkanskaFoto: Christopher Griffiths/SkanskaFoto: Christopher Griffiths/SkanskaNils Lorentsen og sønnen Niklas, som opplevde at det gamle huset deres ble tatt av snøskred i fjor, kan nå ta i bruk det nye rekkehuset i Longyearbyen.Harald. V. Nikolaisen, Ståle Rød og Nils Lorentsen.Konsernsjef Anders Danielsson i Skanska AB og konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge.Stål Rød, Anders Danielsson og Harald V. Nikolaisen gratulerer Åshild Ønvik Pedersen med sin nye bolig. Hun har allerede flyttet inn i det nye rekkehuset sammen med resten av familien.Stål Rød og Åshild Ønvik Pedersen.Konsernsjef Anders Danielsson i Skanska AB, adm. dir. Harald V. Nikolainsen i Statsbygg og Arne Gunhildberget, prosjektleder LNS Spitsbergen.

30 nye Statsbygg-boliger overlevert på rekordtid i Longyearbyen - er bygd av Skanska-moduler

Mandag ettermiddag kunne Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen stolt overlevere 30 nye boliger til beboerne i et nytt boligprosjekt på Svalbard.

Fakta

Byggherre: Statsbygg/Longyearbyen Lokalstyre.
Entreprenører: Boligleveranser (moduler): Skanska Husfabrikken – Grunnarbeider/stålfundament: LNS (med Skanska Stålfabrikklen som underentreprenør på stålfundamentet)
Arkitekt: RAM arkitektur
Prosjektering infrastruktur/ fundamentering/ RIB/RIE/RI fjernvarme, RI vann og avløp/ landskapsarkitekt/veiingeniør/ miljø og ansvarlig søker: Rambøll

Prosjektet, som et bygd ut av LNS og Skanska, markerer en ny tid for mange statsansatte på Svalbard. Nå kan de ta i bruk 30 moderne boliger i Longyearbyen som for tiden opplever et sterkt boligpress.

De siste årene har Longyearbyen vært rammet av flere snøskred. Skredene har ført til en boligmangel, og Kommunal- og moderniseringsdepartementet ga derfor Statsbygg oppdraget med å bygge 60 nye, trygge hjem.

Det var en tydelig fornøyd Statsbygg-organisasjon som mandag kunne overlevere de 30 første boligene i Longyearbyen, kun få måneder etter at bevilgningene kom på plass. Flere av de nye boligene er allerede innflyttet.

Arbeidene på Svalbard startet i juni etter at prosjektet ble bevilget til sammen 220 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett i vår.

- Det er hyggelig å kunne ønske beboerne velkommen inn til jul, etter en utbygging som har kommet veldig raskt i stand. Det er en dramatisk historie bak utbyggingen i forhold til rasproblematikken her på Svalbard, og dette har medført at vi ville ha både bra kvalitet og en rask utbygging. Dette gjorde at vi raskt falt ned på modulbygg, som ga oss muligheten til å kunne bygge boligene samtidig som vi utførte grunnarbeidene - og det har vært en god strategi. Dessuten har de nye byggene en helt annen miljøstandard enn alt annet her i Longyearbyen. Byggene harpassivhusstandard – men fyres av kullkraftverk, slik at dermed ikke kan kalles passivhus, sier Nikolaisen.

Skryter av entreprenørene

Statsbygg-sjefen fikk æren av å ønske to av familiene velkommen til sine nye boliger, som også helt tydelig var fornøyde med sine nye bosteder.

I denne omgang skal Statsbygg bygge ut 60 boenheter - hvor 30 ble overlevert nå - og de resterende 30 skal overleveres før sommerferien neste år.

- Det er heller ikke usannsynlig med flere nye boliger på et senene tidspunkt. Behovet for flere boliger på Svalbard er stort, legger Statsbygg-sjefen til.

Han skryter av entreprenørene som har gjennomført prosjektet.

- Vi er veldig takknemlige for hjelpen fra Skanska og LNS slik at vi fikk disse boligene ferdig i tide – noe som ikke var selvsagt at vi skulle få til. Det var flere som var spent på om vi kunne ønske beboerne velkommen inn til jul, men takket være alle som har bidratt til å gjøre jobben, kom vi i mål. Det er lagt ned en utrolig flott innats i prosjektet, sier Nikolaisen.

Bygget på rekordtid

Boligene er blitt bygd ut på rekordtid. Arbeidene med prosjektet tok til så sent som i juni – og de første modulen kom sjøveien, etter en ukes seilas fra Steinkjer, i september.

Konsernsjef Anders Danielsson i Skanska AB er stolt over temaet som har gjennomført prosjektet.

- Det kjennes fantastisk å kunne overlevere de første byggene her på Svalbard, og jeg er stolt over teamet som har gjort en veldig god jobb. Bruk av moduler er en god byggemetode. Det er jo ikke lett å bygge boliger på Svalbard – men de tekniske løsningene som man har kommet frem til har fungert veldig bra. Man har kunnet bygge ut under kontrollerte former med god kvalitet, sier Danielsson.

Han følges opp av konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød.

- Det er veldig fint å kunne stå her og være med på overleveringen. Når vi kan gjøre boligene 85 prosent ferdig på fastlandet, for deretter å kunne frakte de opp hit og montere dem, får vi en trygg, god og effektiv måte å bygge på. Utbyggingen er gjort med en formidabel hastighet – og vi ser frem til å levere de neste 30 boligene inn mot ferien – og vi håper det kommer flere, sier Rød.

To kontrakter
Boligene er bygget ut gjennom to separate kontrakter. Modulene og ferdiggjøringen på byggeplass er utført av Skanska Husfabrikken, mens LNS har stått for grunnarbeid og arbeidene med stålkonstruksjonen som modulene er montert på.

Selve stålkonstruksjonen er for øvrig er levert til LNS i en underentreprise av Skanska Stålfabrikken.

Alle boligene settes sammen av ferdige modulbygg fra Skanska Husfabrikken i Steinkjer. Modulene skipes fra kai og ankommer Svalbard etter en ukes seilas. I de tre første blokkene er det montert 120 boligmoduler – pluss tre tekniske moduler. I neste byggetrinn skal det monteres 153 moduler

De første modulene ble heist på land i Longyearbyen i september, hvor de ble montert på store stålkonstruksjoner, som er blitt pelet ned i grunnfjellet. Deretter har man frem til slutten av desember arbeidet med ferdiggjøring av boligene.

De 60 modulbaserte boligene vil bestå av 3-, 4- og 5-roms leiligheter, fordelt på seks bygg. Totalt skal det bygges 8.000 kvadratmeter med nye boliger.

I det første byggetrinnet inngår tre rekkehus, hvor med ti boenheter over to etasjer. Modulene er de største som noensinne er produsert av fabrikken på Steinkjer.

Dette har gitt en rekordrask bygging av et stort boligprosjekt.

- I snitt har hver boenhet hatt en total byggetid på 3,8 dager fra de aller første arbeidene ble startet opp med modulene i Steinkjer, til de står ferdig montert her i Longyearbyen, sier prosjektleder Alexander Kongsmo i Skanska Husfabrikken.

Utbyggingen har hatt et sterkt tidspress, men man kom i mål på en god måte.

- Dette har væt mulig gjennom et tett samarbeid mellom Skanska, Statsbygg og LNS, sier en tydelig fornøyd Kongsmo.

Administrerende direktør i Skanska Husfabrikken, Terje Mjøen, synes det er svært gledelig at de kan bruke kompetansen og erfaringen de har bygd opp gjennom mer enn 70 år til å løse enda en utfordring samfunnet har stått overfor.

– Vårt byggesystem gjør at vi kan produsere modulene under tak på fabrikken vår på Steinkjer. Vi mener dette fører til at kvaliteten på boligene går opp, samtidig som byggetiden og kostnadene går ned, sier Mjøen.

Vi kommer tilbake mer mer om de nye boligene på Svalbard i neste utgave av Byggeindustrien.