Helsfyr t-banestasjon ble stengt mandag morgen etter brann i en arbeidsvogn Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Geologer skal sjekke T-banetunnel i Oslo etter eksplosjon

Geologer skal sjekke tilstanden på fjellet rundt T-banetunnelen ved Helsfyr i Oslo etter den kraftige brannen og eksplosjonen natt til mandag.

Tunnelstrekningen og flere T-banestasjoner er stengt på ubestemt tid etter brannen, som startet i en sveisevogn inne i tunnelen. Havarikommisjonen har dratt ut for å gjøre undersøkelser, og parallelt gransker Sporveien hendelsen.

– Geologer er på plass for å vurdere hvilke konsekvenser dette har fått for selve T-banetunnelen. Flere gassflasker har sprengt, og vi må få sjekket tilstanden på fjellet rundt. Vi skal også sjekke skinner, strøm- og signalanlegg og annen kommunikasjon som går gjennom tunnelen, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til NTB.

Buss for bane

Stasjonene Helsfyr, Ensjø og Løren er stengt etter brannen, og det er heller ikke T-banedrift mellom Brynseng og Tøyen. I stedet er det satt opp buss for bane. Linje 5 går derimot som normalt med enkelte forsinkelser.

– Situasjonen forblir slik ut dette døgnet. Så vil vi ta en vurdering om hva som skjer de neste dagene, sier Asperud.

De jobber nå med å finne ut hvordan brannen oppsto. Sveisevognen som tok fyr, drev ikke med arbeid på stedet i forkant.

– Det var en arbeidsvogn som hadde en tilhenger med gassflasker på. Den var i bevegelse, og ble kjørt, så det pågikk ikke noe sveisearbeid på stedet, sier kommunikasjonssjefen.

Alle arbeiderne på vognen kom seg ut av tunnelen i god behold. Det er heller ikke meldt om andre personskader i forbindelse med hendelsen.

Flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut under eksplosjonen.

– Store konsekvenser

Det tok flere timer fra brannen brøt ut, før brannvesenet hadde kontroll på stedet. I mellomtiden var varme- og røykutviklingen stor, og beboerne i området ble bedt om å lukke vinduene.

I 8.30-tiden kunne Sporveien opplyse at brannen var slukket og at røyken hadde avtatt.

Ruter oppfordrer folk til å følge med i reiseplanleggeren og på ruter.no.

– Det blir oppdatert så raskt som mulig, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen til NTB. Han har en klar oppfordring:

– Dersom du har alternative måter å reise på, så bruk dem.

(©NTB)