Avdelingsleder for BIM Rupert Hanna (til venstre) og administrerende direktør Halvard Gavelstad i Byggtjeneste vil gi entreprenørene full kontroll gjennom hele prosjektet med ProsjektDok.Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustrien mener bransjen er klar for enda mer og bedre dokumentasjon.Administrerende direktør Halvard Gavelstad (fra venstre, avdelingsleder for BIM, Rupert Hanna og styreleder Jon Karlsen i Byggtjeneste med Sofie Sarre Ramstad i EcoOnline.Avdelingsleder for BIM i Byggtjeneste, Rupert Hanna.Administrerende direktør Halvard Gavelstad i Byggtjeneste.

Byggtjeneste lanserer nytt digitaliseringsverktøy

Gjennom digital overvåkning av kjøp og leveranser skal Byggtjenestes nysatsing ProsjektDok samle informasjon fra alle leverandører og underentreprenører inn i en oversikt for enkel planlegging og dokumentering av byggeprosjekter.

ProsjektDok ble lansert tirsdag, og er en ny tjeneste som Byggtjeneste har utviklet i samarbeid med blant andra Kruse Smith, Backe Oppland, NCC, EcoOnline, Logiq og Norconsult.

ProsjektDok benytter seg av en nyutviklet Multikanal EDI-komponent, og skal hjelpe entreprenører med å kartlegge og dokumentere alle varer som går inn i et byggeprosjekt allerede i planleggingsfasen, flagge problemprodukter og dermed kunne sette sammen et bedre prosjekt. Tjenesten inkluderer et detaljert, lovpålagt stoffkartotek som skal gi varslinger om prosjektets kjemikalier på en oversiktlig måte. Stoffkartoteket oppdateres i sanntid. Verktøyet gir beskjed om behov for risikovurdering og substitusjon. Byggtjeneste bruker sin strategiske partner EcoOnline som leverandør for stoffkartoteket.

– Primærbruken er all dokumentasjon knyttet til store prosjekter, både BREEAM-NOR-prosjekter og andre prosjekter. Vi har laget en del skreddersøm for BREEAM-NOR her, men det kan brukes til alt, og også små prosjekter, understreker administrerende direktør Halvard Gavelstad i Byggtjeneste.

Vil se verdien

Med ProsjektDok skal entreprenøren ha tilgang på kvalitetssikrede produktdata fra produsentene gjennom bransjedatabasene NOBB, EFO og NRF. Handelstransaksjoner og dokumentasjon for varer innen bygg, elektro og vann, avløp og VVS skal automatisk samles inn og legges inn i systemet under riktig prosjektnummer. Byggtjeneste har inngått avtaler med Elektroforeningen (EFO) og Norske Rørgrossisters Forening (NRF) og deres medlemmer for at de skal levere på dette.

Gavelstad sier til Byggeindustrien at mindre leverandører bør kjenne presset for å komme med den digitale informasjonen for å bli med. Nå som produktinformasjonen og salgsdata samles i et program som skal være nyttig både for ledere og spesialister i prosjektet, håper også Byggtjeneste-direktøren at hull i datagrunnlaget vil oppdages og tettes fortløpende.

Avdelingsleder for BIM i Byggtjeneste, Rupert Hanna, forventer også at ProsjektDok-brukerne vil bidra til at databasene blir mer komplette.

– Produsentene vil se verdien av å bli vurdert her. De vil se at dokumentasjonen bør forbedres for å for eksempel treffe bedre på BREEAM. Min erfaring er at det er best å videreutvikle sammen med brukerne i et live produkt. Risikoen hvis man bare utvikler et produkt i mange år, er at man ikke får realiteten. Vi vil samarbeide med kundene om hva de vil se videre, sier han.

Skrur opp presset

Gavelstad tror næringen vil se mye mer bruk av EDI (Electronic Data Interchange), hvor standardiserte formater utveksles elektronisk. Han tror bransjen er moden for digitale produkter som ProsjektDok.

Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustrien mener bransjen er klar for enda mer og bedre dokumentasjon.

– Jeg mener dette er et utrolig viktig bidrag til å få til en digitalisering. Etter hvert som de store entreprenørene kommer fullt opp, vil de også legge press på leverandørene for å komme opp på EDI. Men for mange er det en lang vei å gå, understreker han.

Administrerende direktør i Byggevareindustrien, Øyvind Skarholt, var også på plass under ProsjektDok-lanseringen tirsdag, og Skarholt er overbevist om at byggevareprodusentene er klare for utfordringen.

– Ja, absolutt. Dette vil legge mer press på oss for å ha tilgjengelige og oppdaterte produktdokumenter, og det er en jobb som må gjøres, men vi ser dette mer og mer. Dette er en viktig satsing mot store prosjekter og de store entreprenørene. Jeg synes det er veldig spennende, sier han.