Storutbygginger på Aker og Gaustad nærmer seg

Norge står foran en massiv sykehusutbygging i tiden fremover. Nå rykker utbyggingen av nye Aker samt Gaustad sykehus stadig nærmere.

Nylig har prosjektorganisasjonen som gjennom 2018 har utredet utbygging på Aker og Gaustad avsluttet sitt arbeid, og overlevert sin rapport fra konseptfasen til styringsgruppen og Oslo universitetssykehus HF. Denne viser at nye Aker sykehus samt utbyggingen på Gaustad snart vil kunne bli realisert. Det ble tidlig bestemt at disse to utbyggingene skulle utredes parallelt. Utbyggingen på Aker skal gi et nytt lokalsykehus mens utbyggingen på Gaustad skal bli et samlet regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner.

Totalt er det snakk om en utbygging på 270.000 kvadratmeter fordelt på de to sykehusene. Aker blir størst, med 151.000 kvadratmeter, mens Gaustad blir på cirka 120.000 kvadratmeter.

På begge lokasjoner er det dermed snakk om enorme utbygginger. På Aker skal de realiseres flere bygninger, inkludert to høyhus som virkelig vil ruve og bli et merkebygg for området. Sykehuset på Aker skal totalt ha 650 sengeplasser, og etter planen ser man for seg åpning av første etappe i 2028. Utbyggingen har en kostnadsramme på rundt 12,7 milliarder kroner

Forslaget på Gaustad har en kostnadsramme på rundt 12,9 milliarder kroner.

Selv om en realisering nå ser ut til å nærme seg, er det fortsatt et godt stykke frem før vi kommer til at spaden stikkes i jorda. Nå skal forslagene først behandles i styret for Oslo universitetssykehus HF 6. desember, før styret for Helse Sør-Øst RHF får saken i sitt møte 13. desember.

Om konseptfaserapporten blir godkjent vil det bli sendt søknad om lån til Helse- og omsorgsdepartementet. Men det er naturligvis Stortinget som tar stilling til om det skal gis lån til denne utbyggingen, noe som vil skje gjennom behandling av statsbudsjettet på høsten.

Med en så stor utbygging i et så tett befolket området vil det bli debatt om både utforming og omfang – og mange vil komme med innsigelser. Nå er det likevel slik at man definitivt trenger et nytt sykehus både på Gaustad og Aker – og myndighetene vil nok derfor prøve å kjøre konseptet gjennom så raskt som praktisk mulig slik at man ikke kommer bakpå i forhold til stipulert fremdriftsplan.

En såpass omfattende utbygging krever også store økonomiske tildelinger. Det er dyrt å bygge sykehus i Norge - det har tidligere utbygginger vist oss - og de to nye sykehusene er stipulert å koste nærmere 26 milliarder kroner.

I løpet av de senere årene er det bygget ut flere sykehus rundt om i landet. Noen prosesser har gått etter planen - mens andre har møtt på store utfordringer. Prosessen rundt utbyggingen av sykehuset i Møre og Romsdal er fortsatt uklar – og utbyggingen i Kirkenes viste hvor mye som egentlig kan gå galt. Forhåpentligvis har man høstet erfaringer fra både prosjektene som har gått bra og dårlig - slik at man kan få til mer strømlinjeformede utbygginger i årene fremover.

Flere av de nye sykehusene som er på gang er allerede kommet relativt langt i planleggingsfasen. Nå er det viktig at man bruker de riktige ressursene på de riktige stedene - og setter i gang prosesser der man benytter erfaringskompetanse – slik at man får grundige forberedelser og solide gjennomføringer med samarbeidspartnere som har både kompetanse og kan skape den kvalitet man forventer å finne i et fremtidsrettet sykehus.