Raymond Langfjord, daglig leder ved gruven til Brønnøy Kalk, ser nye muligheter innenfor ny teknologi.I stedet for å kjøpe autonome lastebiler kjøper Brønnøy Kalk en transporttjeneste. Volvo Trucks leverer kjøretøyene og tar ansvar for transporten av kalkstein.Kjøretøyene er helt selvkjørende og betjenes utenfra av hjullasteroperatøren.- Vi er stolte over å kunne presentere en autonom løsning som vil dekke kundenes behov når det gjelder sikkerhet, pålitelighet og lønnsomhet, sier Claes Nilsson, administrerende direktør i Volvo Trucks.

Volvo Trucks leverer autonom transportløsning til Brønnøy Kalk

Volvo Trucks har nettopp inngått en avtale med Brønnøy Kalk AS i Norge om å levere Volvo Trucks' første kommersielle førerløse løsning til transport av kalkstein fra en åpen gruve til en havn i nærheten.

Fakta: Volvo Trucks' første kommersielle autonome løsning

- Avtalen omfatter en autonom terminal-til-terminal-løsning for transport av kalkstein ved Brønnøy Kalk i Velfjord i Norge.

- Samarbeidspartnerne er Brønnøy Kalk AS og Volvo Trucks.

- De selvkjørende Volvo FH-lastebilene betjenes utenfra av hjullasteroperatøren.

- Ruten inkluderer kjøring både i tunneler og utendørs. 

Løsningen for Brønnøy Kalk AS består av seks førerløse Volvo FH-lastebiler som skal transportere kalkstein en fem kilometer lang strekning gjennom tunneler mellom selve gruven og knuseverket. Løsningen har vært gjennom vellykkede tester, og testene vil fortsette gjennom 2018 før løsningen settes i drift innen utgangen av 2019.

Avtalen kommer i kjølvannet av nylige vellykkede automatiseringsprosjekter innenfor blant annet gruvedrift, innhøsting av sukkerrør og avfallsinnsamling. Denne kommersielle løsningen er likevel en spennende ny erfaring for Volvo Trucks. I stedet for å kjøpe autonome lastebiler kjøper Brønnøy Kalk en hel transportløsning til frakt av kalkstein mellom de to terminalene.

- Dette er et viktig skritt for oss. Konkurransen i bransjen er tøff. Vi jobber hele tiden med å øke effektiviteten og produktiviteten på lang sikt, og vi har en klar visjon om å utnytte nye muligheter innenfor teknologi og digitale løsninger. Vi var på jakt etter en pålitelig og innovativ samarbeidspartner som er like opptatt av bærekraft og sikkerhet som oss. Ved å ta i bruk en autonom løsning styrker vi konkurranseevnen vår i et tøft globalt marked, sier daglig leder ved gruven, Raymond Langfjord.

- Vi er stolte over å kunne presentere en autonom løsning som vil dekke kundenes behov når det gjelder sikkerhet, pålitelighet og lønnsomhet. De globale transportbehovene er i stadig endring, og bransjen krever nye og avanserte løsninger for å ligge i forkant. Vårt mål er å lede utviklingen av produkter og tjenester for å dekke disse behovene, sier Claes Nilsson, administrerende direktør i Volvo Trucks.

- Det er spennende å ha nådd dette punktet, der vi kan presentere autonome løsninger. Ved å konsentrere oss om et begrenset område og en forhåndsbestemt rute kan vi finne ut hvordan vi kan utnytte løsningen best mulig og skreddersy den til kundenes spesifikke behov. Dette handler om å samarbeide for å utvikle nye løsninger, noe som gir større fleksibilitet og effektivitet så vel som økt produktivitet, sier Sasko Cuklev, direktør for autonome løsninger i Volvo Trucks.

Avtalen innebærer at kunden kjøper en komplett transporttjeneste og betaler per leverte tonn.