– Mange av våre medlemsbedrifter mangler lærlinger, og vi har behov for at langt flere søker seg til bygg- og anleggsteknikk, sier styreleder i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), John Ivar Mejlænder-Larsen.- Fagkunnskap og fagopplæring er en av grunnpilarene våre, og vi trenger dyktige, selvstendige fagarbeidere i mange år fremover. Lærlingeordningen er en sentral del av vår rekruttering, sier konsernsjef i Skanska Norge AS, Ståle Rød.I alt 9 lærlinger var nominert til Årets Lærling i Skanska,som ble delt ut i forrige uke. Bak fra venstre: Per Tjønn, Vemund Kleiven, Dagfinn Korsmo, Alexander Huseby Haugan og Ståle Rød Foran fra venstre: Hermann Bråthen, Sondre Gjerstad, Anne Marie Sørvåg, Bernt Viking Sandstå og Rune Hansen. Foto: Skanska.

Har doblet lærlingeinntak - mangler fortsatt lærlinger

De to siste årene har entreprenørene doblet inntaket av lærlinger i Oslo, Akershus og Østfold. Nå har alle kvalifiserte søkere fått læreplass, og fortsatt er det behov for flere. 

– Mange av våre medlemsbedrifter mangler lærlinger, og vi har behov for at langt flere søker seg til bygg- og anleggsteknikk, sier styreleder i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), John Ivar Mejlænder-Larsen.

– Årsaken er både et godt og voksende regionalt marked, at bedriftene tar samfunnsansvar og krav til lærlinger og fagarbeidere i offentlige kontrakter. Det gir et godt arbeidsmarked og trygghet for de som søker seg til oss, sier Mejlænder-Larsen.

I 2017 ble det signert dobbelt så mange kontrakter som normalt gjennom entreprenørforeningens opplæringskontor Byggopp: Tidligere har antallet ligget på 110 til 120, i 2017 ble det signert 220. Dette ser ut til å bli antallet også i år. Og nå er det ingen flere lærlinger å oppdrive. Dette er også trenden andre steder i landet.

Skanska Norge er blant de bedriftene med størst økning i antall lærlinger. Totalt i Norge har bedriften 162 lærlinger, med mål om 10 prosent av arbeidsstokken. I Oslo, Akershus og Østfold alene har Skanska 64, en økning på nesten femti prosent de siste to årene.

–Fagkunnskap og fagopplæring er en av grunnpilarene våre, og vi trenger dyktige, selvstendige fagarbeidere i mange år fremover. Lærlingeordningen er en sentral del av vår rekruttering, sier konsernsjef i Skanska Norge AS, Ståle Rød.

– Det er hard kamp om de gode hodene og hendene i dag. Vi gjør derfor vårt beste for å trekke til oss de beste folkene. Våre fagarbeider har høy kompetanse og lang erfaring, og vi har et godt system for kompetanseoverføring hos oss. Lærlinger i Skanska blir satset på, og får en trygg og lærerik arbeidshverdag, sier Rød.

Det er ventet høy aktivitet og store investeringer i bygg- og anleggsnæringen de nærmeste årene. Høyest beregnes aktiviteten å være i Oslo-regionen, men også i andre deler av landet peker pilene rett oppover. Ikke minst på grunn av store vei- og jernbaneprosjekter. Og for hvert større offentlig prosjekt som lyses ut, følger krav om lærlinger. Med fortsatt for lav søkning til bygg- og anleggsteknikk, frykter mange bedrifter nå for at de ikke får tak i mange nok.

– Vi har plass til flere lærlinger, og tar imot om vi får tak i dem. Vi har alltid hatt et høyt inntak, og merker at konkurransen om lærlingene nå blir tøffere, sier lærlingeansvarlig i NCC Norge AS, Even Hedland. Han er stolt over at bedriften har hatt høyt lærlingeinntak over lang tid, og fornøyd med at satsingen i næringen generelt nå har blitt høy.

– Det er bra for alle: Næringen som kompetansenæring, samfunnet som får levert kvalitet, de ansatte og unge som skal søke seg til oss i fremtiden. Og vi er nødt til å gjøre oss attraktiv for å øke rekrutteringen for å svare til kravene i kontraktene, sier Hedland.