Nye Moa Syd

Geir Garte, prosjektleder i utbyggingsavdelingen i Olav Thon Gruppen (t.v.), og Frode Frøyen, daglig leder i totalentreprenør Consto Nordvest.

Olav Thon Gruppen hever standarden og satser på aktivitets- og fritidsmarkedet i en storsatsing på kjøpesenterområdet Moa i Ålesund. Nybygget til Amfi er på 36.000 kvadratmeter.

Fakta

Sted: Moa i Ålesund

Prosjekttype: Kjøpesenter

Byggherre: Olav Thon Gruppen

Prosjektledelse: Hammerø & Storvik Prosjekt

Arkitekt: Slyngstad Aamlid Arkitekter

Landskapsarkitekt: Norconsult

Totalentreprenør: Consto Nordvest

Areal: 36.000 kvadratmeter

Totalkostnad: Ca. 550 millioner kroner eks. mva.

Rådgivere: RIE, RIB, RIG, RIA, RIVA: Norconsult l RIV: Riksheim l RIBr: Sweco Norge l ITB: VVS Teknikk

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Acel l Grunn- og utomhus: Vasto Anlegg l Boring: Norsk Boreteknikk l Plasstøpt betong: Betonorte l Ferdigbetong: Unicon, Nobi Voss l Betongelement: Spenncon l Elementmontasje: Elementmontering: Landmåling: Longvas Oppmåling l Heiser: Heisplan l Rulletrapper: Thyssenkrupp l Stålarbeider og konstruksjoner: Mørestål, Stryvo, Scancon l VVS: Hustad Rør l Sprinkleranlegg: Evensen Rør l Ventilasjon og automasjon: VVS Teknikk l Taktekking: IcopalTak l Innvendinge tømrerarbeider: Byggmontering Møre l Byggearbeid: Peab K. Nordang, Bruaset Bygg, HI-Bygg, Ålesund Entreprenør l Gulvstøp: Acom, Tiller-Vimek l Blikkenslager: Langvas l Maling og gulvbelegg: Ullevål Malermesterforretning l Flisarbeider: Norsk Flisteknikk l Møbler og innredning: ForaForm l Interiør: Scanemo l Stål- og glassfasade, vinduer: DBC Group, Straumsheim Glass og Fasade l Inngangs-
løsninger: Boon Edam l Brannsikring: Firesafe l Solskjerming: HD Solskjerming l Tak: Lett-Tak Systemer l Naturstein: Norheim Natursten l Lås og Beslag: Låssenteret l Maskin og utstyrsutleie: Ramirent l Stillas: Odin Tilkomstservice

– Du kan godt si dette er en form for pilotprosjekt for Olav Thon Gruppen. Vi opplever stadig tøffere konkurranse fra netthandel og utenlandshandel og møter det med opplevelser og høyere kvalitet. Det er høy kvalitet i denne etableringen, vi har hatt stort fokus på detaljer, sier Geir Garte, prosjektleder i utbyggingsavdelingen i Olav Thon Gruppen. Han har hatt ansvaret for utbyggingen.

– Endringer på kvalitetssiden vil vise seg i hele kjøpesenter-segmentet, på samme måte som Thon Hotels har brukt milliarder på oppgradering. På hotellsiden har kvalitetsheving gjort at vi har økt omsetning og popularitet. Denne strategien vil nå også skinne gjennom i kjøpesentrene, og Moa-utbyggingen er en start på den utviklingen, legger Garte til.

Cirka 550 millioner kroner

Consto Nordvest AS er totalentreprenør på bygget, med en kontrakt på i underkant av 400 millioner kroner eks. mva. Consto har også gjort mye innredningsarbeid, slik at daglig leder Frode Frøyen anslår de totale kontraktene til cirka 450 millioner eks. mva.

I tillegg til 40 butikker i de to første etasjene over bakkenivå, er det seks kinosaler - den største med 250 sitteplasser - bibliotek og en 4.000 kvadratmeter stor sportsbar med aktiviteter som bowling, shuffle og minigolf. Sportsbaren under merke-navnet O’Learys blir ifølge Garte den største i sitt slag i landet.

Kjøpesenteret åpnet 1. november, og Olav Thon var selv med på åpningen.

Også arealene med kinoene fremstår ferdig. Aktivitetsområdet vil være klart rundt påsketider. I de to øverste av totalt syv etasjer blir det kontorareal, der nyfusjonerte Coop Nordvest blir en sentral leietaker i løpet av vinteren. Det er parkeringsanlegg i de to etasjene under bakkeplan.

Olav Thon satser stort på Moa, og eier store deler av den totale bygningsmassen på over 100.000 kvadratmeter til sammen. Det inkluderer Moa Øst, Nord og Syd. Kjøpesentrene er nå knyttet sammen med gangbroer. Den 67 meter lange broen fra Moa Syd til Moa Øst er en del av utbyggingsprosjektet som Garte anslår har en totalkostnad på cirka 550 millioner kroner eks. mva. Det inkluderer innredning av arealene.

– Olav Thon er giret på å utvikle Ålesund- og Moa-området. Vi har satset mye her, og har videre planer. Det neste prosjektet er et bygg på 15.000 kvadratmeter med dagligvare, stormarked og kontor i Breivika like ved Moa, sier han.

Området knyttet sammen

Dagfinn Storvik i Hammerø & Storvik (Hamsto) har vært prosjektleder for byggherren. Firmaet har hatt tre medarbeidere på prosjektet.

– Vi startet med prosjektering og reguleringsarbeid i 2013. Samarbeidet med planavdelingen og byggavdelingen i Ålesund kommune har vært helt eksemplarisk i forhold til behandlingstid og flyt. Vi har også hatt godt samarbeid med Statens vegvesen som har vært smidig i forbindelse med veinettet. Det har vært utfordringer med tanke på å bygge broen over og bygget tett inntil fylkesveien.

Storvik peker på at hele kjøpesenter-området nå er knyttet sammen.

– Gangbroen mot Nord var klar i 1998. Nå er generalplanen vi la i 2008 gjennomført, det innebærer bygging av brobygg og bro slik at hele området nå henger sammen.

Spuntet for å hindre utrasing

Frøyen i Consto sier utbyggingen har vært krevende, men at de har holdt fristene.

– Tomten ligger midt i et område der det er mange folk på handel og det er trafikkerte veier og andre bygninger kloss inntil. Klart det har vært logistikkmessige utfordringer. Spesielt har vi måtte planlegge transport av store leveranser. Vi har blant annet fått tilkjørt store mengder betongelementer. Vi har løst dette med å holde igjen transporten og starte innkjøringen når det er gitt klarsignal. Med mange handlende rett i nærheten, sier det seg selv at det har vært viktig å skjerme byggeplassen.

Det oppstod også noen utfordringer i tomten som førte til litt forsinkelser.

– Vi gravde ut to etasjer under bakkeplan for parkeringsanlegget. Tomten ligger rett inntil bilveien på ene siden og et annet bygg på den andre. Det oppstod fare for utrasing, derfor spuntet vi med stålprofiler som vi slo ned i grunnen for å holde massene på plass. Det er også tekniske anlegg mot veien som vi måtte ta hensyn til. Men oppsummert har byggeprosessen gått bra, sier Frøyen.

Olav Thon Gruppen har bygget på egen grunn. Eldre bygningsmasse er sanert for å gi plass til det nye. Consto startet rivingen sommeren 2016, og byggingen mot slutten av høsten samme år.

Har bygget rom i rommet

Kinosalene har komplisert byggingen av flere årsaker.

– På grunn av akustikk og støy har vi bygget opp vegger, gulv og tak på en spesiell måte. Både for at lyden i salen skal bli god, og fordi lyden ikke skal spre seg til butikkområdet. Vi har doble gulv og vegger med demping. Vi har lagt på lyddempingsklosser, ekstra isolasjon og ekstra støp. I praksis har vi bygd et rom i rommet. Vi har hatt egne akustikkspesialister i forbindelse med arbeidet, sier Frøyen.

De måtte også ta spesielt hensyn til jordskjelv.

– Det er store jordskjelvkrefter her nord for Stad. I noen prosjekter som dette slår jordskjelvkreftene tungt inn i forhold til geometri. For å møte jordskjelvkreftene har vi lagt konstruktiv påstøp på hulldekket. Det vil si cirka ti centimeter påstøp oppå hulldekket.

– Vi har hatt meget dyktige folk på prosjektet under ledelse av prosjektleder Tor Laxaa og prosjekteringsleder Sølve Grimstad.

Eksklusive fasadefliser

Garte sier de er godt fornøyd.

– Vi har produsert og satt på plass store mengder betong-elementer og fått opp et komplisert bygg. Åpningsdatoen kommer alltid fort på. Men totalt sett er det gjort en enestående flott byggejobb. Vi har hatt et tett samarbeid med Consto helt siden de ble etablert i Tromsø i 2006. Det startet med Amfi Alta. Dette er det tredje store prosjektet på Moa etter at Consto etablerte seg i Ålesund i 2010. Det gir trygghet å samarbeide med noen man stoler på, sier Garte.

Det er Spenncon i Hjørungavåg som har levert betongelementene. Bygget er reist av betongelementer, -søyler, -dragere og –hulldekke. Dette i kombinasjon med plasstøpt fundament og vegger i garasjeanlegget. Sjakter og trapperom er også plasstøpt.

– Innimellom betongsøylene er det glass og tradisjonelle reisverkvegger i tre. Utvendig er bygget kledd med eksklusive fasadefliser. Fasaden gjenspeiler at dette er et påkostet bygg. På gulvarealene er det flis i butikkområdet, teppe i kinoene og andre steder noe belegg, sier Frøyen.

Det er eget energisenter i byggekomplekset. Varmepumpe med luft-til-vann-system sørger for oppvarmingen i kombinasjon med fjernvarme fra Tafjord Kraft.


Flere prosjekter