Felles digitalsatsing nødvendig for å lykkes

Byggenæringen blir stadig mer digital - og ikke minst er næringens virksomheter klar over nødvendigheten av å satse på digitale hjelpemidler for å lykkes på fremtidens byggeplasser. Enkelte hevder vi på flere nivåer er digitale sinker i den norske byggenæringen - men det stemmer ikke. 

Det finnes helt sikkert miljøer rundt om i verden som har kommet noen hakk lenger i denne utviklingen – men vi har ikke noe å skamme oss over – vi har fått til mye.

Det tas nær daglig kvantesprang innen nye måter å arbeide på – og generasjonen av nye ingeniører som er på vei opp i næringen har på imponerende vis vært med på å løfte kunnskapen innen dette feltet – og det er liten grunn til å være bekymret for vår digitale fremtid.

En rekke ildsjeler rundt om i næringen har hatt klare digitale tanker i lang tid allerede – ikke minst innen det norske BIM-miljøet. Her har en stadig større gruppe gått foran og vist vei – også i internasjonal målestokk. Dette miljøet var tidlig ute med BIM-tankegangen – og denne innsatsen høster vi nå fruktene av. En stor del av næringen har fått på plass en sterk kapasitet innen BIM – og en lang rekke prosjekter kjøres nå ved hjelp av BIM – fra start til slutt. Flere av byggherrene stiller nå også krav om at det skal brukes BIM i prosjektene og slik skyter utviklingen virkelig fart. Vi trenger byggherrer som setter krav – og som på den måten bidrar til å utvikle alle leddene i verdikjeden.

Men skal man klare å ta de neste viktige stegene innen digitaliseringsarbeidet – er det avgjørende at vi blir enda flinkere til å digitalisere sammen. Veldig mange virksomheter og miljøer har utviklet gode konsepter og løsninger – men det er for mange som sitter for seg selv uten i stor nok grad å dele på de gode svarene slik at hele næringen kan løfte seg videre opp og frem. Kun ved å dele de smarte konseptene kan alle prestere bedre og få en god fart på den digitale utviklingen – ikke minst slik at de smarte ideene også kan tas i bruk i praksis ute på flere prosjekter. Ved kunnskapsdeling vil både næringen som helhet bli flinkere – men dette vil også bidra til å skjerpe hver enkelt bedrift. Det er ikke snakk om å dele forretningshemmeligheter – men å skape enda bedre og mer robuste løsninger for alle.

1. november skal Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) lansere en helt ny BIM-manual. Her har man hentet den beste BIM-kunnskapen fra noen av foreningens fremste entreprenører på digitalisering og samlet kunnskapen i en ny og lettfattelig bransjemanual for beste digitale praksis. Du kan lese mer om den nye BIM-manualen i den nyeste utgaven av Byggeindustrien.

Dette er ikke bare et glimrende eksempel på hvordan man kan skape bedre digitale løsninger i fellesskap, det er også et eksempel på hvordan man må arbeide for å spre og videreutvikle denne viktige kunnskapen. Forhåpentligvis vil nettopp et slikt konsept være med på å vise vei for hvordan man kan fortsette et godt digitalt utviklingsarbeid.