Foto: Jiri Havran

Se video av hovedbibliotekets spesialutviklede foldetak

Oslo kommunes nye hovedbibliotek i Bjørvika får et spesialutviklet foldetak i betong.

Det skriver Kultur- og Idrettsbygg Oslo KF (KID) i en pressemelding fredag.

– Deichman i Bjørvika er en av de største satsningene på kulturbygg i Oslo, og vi får et fantastisk folkebibliotek midt i byen. Det nye hovedbiblioteket har noen helt enestående løsninger, og det blir en opplevelse å være her. Med eller uten en bok i hånda, sier byråd for næring og eierskap Kjetil Lund (A).

I arbeidet med det spesielle taket hentet KID inn kompetanse fra Skanska, som har vært entreprenør for hele råbygget. Over 500 spesialbygde geometriske forskalingsformer fra Doka er brukt for å utforme foldetaket. For å få puslespillet til å gå opp, måtte forskalingsformene produseres med millimeterpresisjon. Rundt 30.000 unike armeringsjern ble brukt for å binde betongen i taket, heter det i pressemeldingen fra KID.

– Konstruksjonen av foldetaket har vært en av de største arkitektoniske utfordringene i hele byggeprosjektet. Arbeidet har vært svært utfordrende, med store krav til planlegging, presisjon og logistikk, forteller direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Det skulpturelle taket i synlig råbetong gir Deichman Bjørvika en særegen identitet, og er samtidig en viktig del av bærekonstruksjonen i bygget. Over Anne Cath. Vestlys plass har biblioteket en utkraging som på det meste stikker 18 meter ut fra bygningskroppen uten underliggende konstruksjon som den kan hvile på. Utkragingen gir ekstra areal til bygget samtidig som siktlinjen mellom Jernbanetorget og Operaen ivaretas. Mot Robert Levins gate i øst har bygget en tilsvarende utkraging på seks meter.

– Ved å støpe taket i en foldet form, oppnår vi et stivere og sterkere tak. Vi utnytter geometrien til å skape konstruktiv styrke. Det er nødvendig når taket også skal bidra til å bære de spektakulære utkragingene, forteller Grimsby.

Deichman Bjørvika, som skal stå ferdig i desember 2019, blir utformet som et stort biblioteksrom fordelt over fem etasjer i tillegg til full kjeller. Høyde til tak vil variere fra 2,7 til 20 meter

– Tekniske installasjoner, som vanligvis ligger i taket, legges i gulvene på det nye hovedbiblioteket. Det gir større fleksibilitet og lar også himlingen få lov til å spille en av hovedrollene slik den fortjener, sier byggherre og direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.