<p></p><p>Bildene fra det kinesiske steinbruddet er tatt i forbindelse med revisjon. Arbeiderne har nå tatt i bruk vernestøvler og hjelm som påkrevd. Støvmasker og hansker er også tatt i bruk. Slik var det ikke før revisjonen. Foto: Statsbygg</p>Bildene fra det kinesiske steinbruddet er tatt i forbindelse med revisjon. Arbeiderne har nå tatt i bruk vernestøvler og hjelm som påkrevd. Støvmasker og hansker er også tatt i bruk. Foto: StatsbyggBildene fra det kinesiske steinbruddet er tatt i forbindelse med revisjon. Arbeiderne har nå tatt i bruk vernestøvler og hjelm som påkrevd. Støvmasker og hansker er også tatt i bruk. Foto: Statsbygg

Avdekket livsfarlige arbeidsforhold i kinesisk steinbrudd - Statsbygg satte krav for å hjelpe lokalt

Resultatene fra steinbrudd-revisjonen i Kina var nedslående for både Statsbygg og den norske steinleverandøren. Nå vil Statsbygg bruke skrekkfunnene til å forbedre arbeidsforholdene de kinesiske steinarbeiderne.

Området utenfor Mellomstasjonen ved det nye Nasjonalmuseet i Oslo, skal dekkes med kinesisk stein. Men den blir ikke lagt før administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg er trygg på at det er gjort nødvendige HMS-tiltak ved det kinesiske steinbruddet.

I nydelig høstvær – langt unna grå, støvete steinbrudd i Kina – står Statsbyggs administrerende direktør i solskinnet og skuer utover Aker Brygge.

Den store åpne plassen er allerede dekket med kinesisk stein fra tidligere, og mer skal det bli når det nye Nasjonalmuseet er ferdig i 2019.

Utenfor Mellomstasjonen skal det legges smågatestein, kantstein, heller og spesialstein fra Asia.

– Leverandøren vår er norsk, men steinen leveres fra Kina, sier Statsbygg-sjef Harald Vaagaasar Nikolaisen til Byggeindustrien.

Livsfarlige arbeidsforhold

Offentlige byggherrer er storforbrukere av stein. Kvaliteten kan være like god i Asia som i Norge, og når steinen i tillegg er langt rimeligere enn den norske, er det for mange byggherrer vanskelig å komme utenom den utenlandske steinen i anbudskonkurranser.

Men den billige steinen har ofte sin pris i form av store miljøutfordringer og elendige – til tider livsfarlige – arbeidsvilkår lokalt i Kina.

– Du vet at import av stein fra Kina er høyrisiko. Og selv om Statsbygg ikke kjøper steinen selv, så har vi som byggherre et ansvar for å følge opp leverandørkjeden helt til bunns. Vi må gi leverandørene den kompetansen som de trenger for å kunne følge opp sine leverandører igjen, sier Nikolaisen.

Statsbygg ble nylig en del av Initiativ for etisk handel. Medlemskapet var også noe av bakgrunnen for at Statsbygg sammen med landskapsentreprenøren Skaaret Landskap valgte å bruke det norske revisjonsselskapet BDO for å gå arbeidsforholdene hos den kinesiske underleverandøren til Nasjonalmuseet nærmere i sømmene.

Nedslående

Resultatene fra revisjonen var nedslående på nær sagt alle områder.

  • Den avdekket nærmest total mangel på bruk av eller kunnskap om verneutstyr.
  • Det var manglende støvreduserende tiltak.
  • Det var ikke tilgang til verken brannslukkingsutstyr eller førstehjelpsutstyr.
  • Sanitærforholdene var dårlige.
  • Lønningene lå under lovlig minimum for enkeltmedarbeidere.
  • Det var mye bruk av akkord.
  • Arbeidstiden var ikke regulert, og det var manglende fridager, ferie, kontroll med arbeidstid og overtid.
  • Det var heller ingen skriftlige dokumenter i arbeidsforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.
  • Det forelå ingen kontrakter eller noe form for timeføring.
  • Miljøtiltak på produksjonsstedene var ikke tilfredsstillende.

– Dersom vi skal bruke stein fra kinesiske steinbrudd i våre prosjekter, så kan ikke arbeidsplassen til arbeiderne som produserer den være livsfarlig. Så da hadde vi to valg: Vi kunne kansellere kontrakten og uten å gjøre noe med arbeidsforholdene lokalt. Eller så kunne vi jobbe med leverandørutvikling og bidra til at arbeidsvilkårene på dette bruddet ble akseptable, sier Nikolaisen.

Statsbygg valgte i samarbeid med den norske leverandøren å gjøre det siste.

Statsbygg anså grunnleggende HMS-tiltak, skriftlighet i ansettelsesforhold og minimumslønn og kontroll på arbeidstid var det viktigste å prioritere først, slik at nivået gikk fra et minimumsnivå til en akseptabel arbeidssituasjon.

Blant de prioriterte avvikene ble det satt opp en liste over kortsiktige og langsiktige tiltak.

– I dette tilfellet satte vi i gang noen helt nødvendige strakstiltak, som for eksempel å kreve bruk av verneutstyr og førstehjelpsutstyr. Så har vi også tiltak som vi jobber langsiktig med. Å verifisere at kinesiske selskaper har tilfredsstillende arbeidskultur og god nok opplæring av alle sine ansatte, er for eksempel noe vi ikke klarer før vi sier ja eller nei til steinen, sier Nikolaisen.

Et steinbrudd og en steinfabrikk ble utelukket på basis av revisjonen. To andre viste klare forbedringer.

Prosessen viser at det nytter å sette etisk handel på dagsorden og at vi som innkjøpere kan bidra til å utvikle bransjen i riktig retning, mener Nikolaisen.

– Hvordan følger dere opp at dette faktisk skjer i praksis over tid? Dere har vel ikke et revisjonsselskap gående der nede fast?

– Vi bruker fortsatt BDO til å ta stikkprøver. Det skal tas bilder og dokumenteres at ting som vernestøvler og førstehjelpsutstyr faktisk blir tatt i bruk og at det er tilgjengelig. Så er det fortsatt ikke godt nok sett i forhold til norske standarder, men det blir bedre, sier Nikolaisen.

Landskapsentreprenøren: - Utfordrende

Driftsleder Haakon Skaaret i Skaaret Landskap AS legger ikke skjul på at selskapet har opplevd arbeidet med revisjonen som utfordrende.

– Men det har vært svært lærerikt. Vi har gjennom et åpent og tett samarbeid med Statsbygg og revisjonsfirmaet, kommet langt på vei i å forbedre våre og produsentenes rutiner opp mot etiske krav, mener Skaaret.

Jobben med å forbedre i leverandørkjeden til Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum startet i sommer, og mange avvik er ifølge Skaaret allerede lukket.

– Vi forventer at alle leddene i leverandørkjeden vil lære av prosessen, samt prioritere etiske retningslinjer ved fremtidig produksjon og bestilling, sier Skaaret.

Ikke overrasket over funn

Reidun J. Samulesen i Initiativet for etisk handel. Foto: etiskhandel.no

I organisasjonen Initiativ for etisk handel er de er ikke overrasket over funnene som Statsbygg gjorde i Kina.

– Nei, dessverre er vi ikke det. Vi vet det er noen utfordringer i den kinesiske steinindustrien, sier kommunikasjon-sansvarlig Reidun J. Samulelsen i Initiativ for etisk handel (IEH).

Hun mener Statsbygg har løst saken på én mulig måte når man handler med såkalte høyrisikoland.

Men de mener det er enda viktigere å vurdere i forkant hvem man inngår kontrakter med og hva det innebærer av risiko.

– Vår policy er at man skal – der det er mulig – gå inn å forbedre forholdene lokalt. Da bidrar du til at folk får et bedre sted å jobbe, og det kan gi varige forbedringer. Men er det for ille, så må man naturligvis vurdere å trekke seg helt ut, sier Samuelsen.

Hun mener flere i byggenæringen kan ta lærdom av Statsbygg og Skaaret Landskap.

– Vi har noen medlemmer i byggenæringen, men det er ikke veldig mange. IEH sitter på kunnskap og gode metoder for å skape endring, og vi ser at bedrifter og offentlige virksomheter har direkte nytte av medlemskapet, sier Samuelsen.

Vurderer å stramme inn ytterligere

Statsbygg sier de vurderer å stramme inn sine krav til leverandørene ytterligere, slik Initativ for etisk handel anbefaler.

– I anskaffelser ved høyrisikoprodukter bør vi være tidligere ute for å håndtere situasjonen. Dette kan for eksempel være å stille kvalifikasjonskrav knyttet til etisk handel, ikke bare ha det som kontraktskrav. Vi må ta opp tema i oppstartsmøter og med leverandør for å forberede dem tidlig, og be om forhåndsdokumentasjon på de utvalgte leverandørene før godkjennelse. Vi vil også gjøre avrop på revisjon allerede ved oppstart av kontrakt, sier Nikolaisen.

Vil ha med andre

Statsbygg-sjefen oppfordrer også andre offentlige byggherrer til å sette strengere krav når de handler høyrisikoprodukter.

– Stein som kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige byggherrer bestiller, kommer jo fra samme type steinbrudd som det vi snakker om her. Hvis vi alle setter etiske krav nedover i leverandørkjeden, vil vi klare å flytte bransjen over tid, tror Nikolaisen.

– Du sitter selv som leder i Pure-Net, en europeisk organisasjon for offentlige byggherrer, er dette noe du også vil utfordre byggherrer fra andre land på?

– Ja, det er en god idé. Det tror jeg jammen jeg skal gjøre. Dette er et godt eksempel på hvordan vi kan utfordre de europeiske byggherreorganisasjonene som vi samarbeider med, sier Nikolaisen.