<p>Hans Yoan Krydsby (19) er lærling i Betonmast. Han stortrives i byggenæringen etter først å ha valgt feil studieretning på vidergående.</p>Betonmast-lærling Hans Yoan Krydsby og statsråd Anniken Hauglie (H).Statsråd Anniken Hauglie (H) sammen med EBA-sjef Kari Sandberg.Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA og administrerende direktør i Betonmast, Jørgen Evensen.Anniken Hauglie var til stedet da EBA-sjef Kari Sandberg og NAVs toppleder Sigrun Elisabeth Vågeng signerte samarbeidsavtale på onsdag.

Entreprenørene signerte samarbeidsavtale med NAV – håper å finne flere som Hans Yoan (19)

Byggenæringen trenger tusenvis av nye fagarbeidere hvert år. Nå håper de å finne noen av de nye hendene som trengs blant folk som har valgt feil skolevei eller havnet utenfor arbeidslivet.

Onsdag – med snitter på bordet og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie som gjest på brakka til Betonmast på Økern – signerte Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) en samarbeidsavtale med NAV.

Hensikten med avtalen er at virksomhetene i EBA skal få dekket sitt behov for arbeidskraft og at flere arbeidssøkere registrert hos NAV kommer i jobb.

Intensjonsavtalen omfatter samarbeid om rekruttering, inkludering og kvalifisering av arbeidssøkere.

– Kortversjonen av dette er at byggenæringen trenger 8.000 nye fagarbeidere hvert år frem mot 2030. Vi er nødt til å lete andre steder etter sårt tiltrengt arbeidskraft. Med riktig tilrettelegging tenker vi at vi skal finne flere av fremtidens fagarbeidere blant de som har havnet utenfor utenforskapet, sier administrerende direktør Kari Sandberg i EBA.

Vil ha søkere med hull i CV-en

Hun mener det er frustrerende å se at en stor andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet, samtidig som  bygge- og anleggsnæringen har akutt behov for folk.

– Vi tenker at dette er en god anledning til å øke kunnskapen om næringen vår og ikke minst få frem mulighetene som finnes ved å jobbe i bygg og anleggsbransjen i Norge. Både for å få inn søkere som har en sterk og god CV, men også for å få søkere som har hull i CV-en, sier Sandberg.

Hun understreker at EBAs medlemsbedrifter allerede har et stort samfunnsengasjement som har velfungerende tiltak sammen med NAV og fylkeskommuner over hele landet.

Hans Yoan stortrives

En av de som har fått hjelp gjennom via en av de entreprenørene Sandberg snakker om, er den 19 år gamle Betonmast-lærlingen, Hans Yoan Krydsby.

– Jeg gikk to år på service og samferdsel på videregående, men angret veldig på valget jeg tok. Da prøvde jeg å finne ut av hva jeg liker og hva jeg ikke liker, og fikk blant annet hjelp av rådgiveren på videregående, sier Krydsby.

Med hjelp av rådgiveren, ble Veidekkes opplegg «Skole på byggeplass» til slutt inngangen til byggenæringen for Betonmast-lærlingen.

– Jeg fikk tatt bygg og anlegg VG1 og VG2 på ett år. Det var mye enklere å fullføre en slik utdanning, siden Veidekkes opplegg var mer praktisk rettet enn vanlig videregående skole, sier Krydsby som begynte i lærekontrakt hos Betonmast 25. juni i år.

– Jeg synes det har gått greit. Jeg liker meg her og alle behandler hverandre godt, sier Krydsby.

- Byggenæringen godt egnet for avtale

Det er musikk i arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sine ører.

– Det er fantastisk å se den flotte ungdommen som ønsker å komme ut i et yrke og ta fagbrev. Tar man et fagbrev, slik Hans Yoan har gjort, så står man også veldig mye sterkere – ikke bare når man skal ut å få seg jobb – men også når konjunkturene svinger. Med et fagbrev er man ikke like utsatt og sårbar, sier Anniken Hauglie.

Hun mener byggenæringen er perfekt egnet for å ta imot mennesker som av ulike årsaker har havnet på siden av arbeidslivet.

– Byggenæringen er en stor og viktig næring medstor etterspørsel etter arbeidskraft. De har også mange ulike og varierte arbeidsoppgaver å by på, noe som gir mange åpninger for ulik type kompetanse. Derfor er byggenæringen spesielt godt egnet, mener Anniken Hauglie.

- Nå begynner jobben

Men hun mener jobben ikke er gjort bare fordi EBA og NAV har signert en samarbeidsavtale.

– Det er nå jobben begynner. Målet er at NAV og EBA skal bidra til å rekruttere enda flere av de som er på NAV inn i fast arbeid. Det er det vi nå må jobbe for, sier Hagulie og får støtte av Betonmast-sjef og styreleder i EBA, Jørgen Evensen.

– Dette handler ikke om ett og ett selskap, her må vi stå sammen som næring. Om de jobber hos oss eller andre i framtida, er ikke det viktigste. Det viktige er at vi lærer opp flest mulig og får inn flere kompetente medarbeidere som høyner nivået på hele bransjen, sier Jørgen Evensen.

– Hvor viktig er denne avtalen?

– Det kommer helt an på om vi får den til å virke i praksis. Det som ligger i avtalen er at vi må si tydelig fra om hva vi trenger, og hva NAV skal bidra med. Vi må skape forutsigbarhet, da kan vi få det til å virke. Jeg har tro på at det kan fungere, sier Evensen og legger til:

– Men vi jobber jo med dette hele tiden. Nå har vi for eksempel en veldig høy lærlingprosent på 16 prosent i Boligbygg. Samtidig er det viktig å understreke at vi ikke bare driver med opplæring av lærlinger, de er jo en viktig ressurs for oss i produksjonen også. Ungdommen tenker annerledes enn de på 50-60+, og det trenger vi for å fornye oss. De unge som kommer inn i dag har ingen sperrer i forhold til teknologisk utvikling, og når vi jobber med papirløse byggeplasser, så har de allerede den forståelsen inne. Det er en stor fordel, mener Evensen.

Fornøyd NAV-sjef

NAVs toppleder Sigrun Elisabeth Vågeng var veldig fornøyd med intensjonsavtalen som ble undertegnet med EBA.

- Vi har de siste årene inngått flere lignende overordnede avtaler med store selskaper og andre bransjeorganisasjoner, og i dag er det EBA som står for tur. For oss er det ikke et mål i seg selv å få til mange samarbeidsavtaler, men det er kvaliteten i det vi gjør som er viktig. Og det engasjementet som jeg ser i EBA, gjør meg trygg på at dette blir bra. Engasjementet vi ser gjør det ekstra stas å skrive under en slik avtale, sa Vågeng.

Hun understreket at NAV er hjelpeløse uten arbeidsgivere.

- Det er dere som har jobbene, og alt vi kan drive med av rekruttering, inkludering og kvalifisering sammen med dere, er av det gode, sa Vågseng.