Illustrasjon: Direktoratet for byggkvalitet

Enklere søknadsskjemaer for mindre byggeprosjekter

Direktoratet for byggkvalitet har laget nye søknadsskjemaer for privatpersoner. Nå skal det bli enklere å fylle ut byggesøknader for mindre byggeprosjekter på boligeiendom, nabovarsel og bruksendring.

Det skriver Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) i en pressemelding fredag.

De nye skjemaene kan brukes av alle som skal søke om å bygge eller rive for eksempel frittliggende garasje eller bod inntil 70 kvadratmeter og tilbygg inntil 50 kvadratmeter. Man kan, ifølge pressemeldingen, også bruke skjemaene hvis man skal søke om bruksendring, og i tillegg er det laget et nytt skjema for nabovarsling.

Se de nye skjemaene her.

– Mange opplever dagens byggesøknadsskjema som uoversiktlige og vanskelige. Det er lett å hoppe over spørsmål man ikke forstår, og sende inn søknader som mangler viktig informasjon om det man skal bygge. Dette fører til at det tar lengre tid enn nødvendig før den som søker får svar fra kommunen og kan sette i gang med byggingen, uttaler seniorrådgiver Ragnhild Olin Amdam i Direktoratet for byggkvalitet.

– Dagens søknadsskjema dekker alt fra landbruksbygninger til reklameskilt. I de nye skjemaene har vi skrelt bort alle spørsmål du ikke trenger å svare på dersom du skal bygge en garasje eller en bod. Skjemaet tar utgangspunkt i brukerens situasjon. Vi har derfor endret rekkefølgen på spørsmålene, og vi har gjort språket enklere. Vi har også laget bedre veiledning til skjemaet. Denne forklarer på enkelt vis hva du må finne ut gjennom søknadsprosessen, fortsetter Amdam.

Gode tilbakemeldinger

Han forteller at de nye skjemaene har blitt tatt godt imot.

– På samme måte som mange opplever byggesaksskjemaer som vanskelige, oppleves nabovarsling som komplisert. Skjemaet for nabovarslingen har derfor også fått en oppussing, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra dem som har prøvd. Det er lettere å snakke med naboen om hva du skal bygge, når samtalen ikke lenger handler om hvilke felter i skjemaet som skal fylles ut.

Lik prosess

Prosessen med å søke byggetillatelse er den samme som før. Du må fortsatt sette deg inn i planene som gjelder eiendommen din, regne ut hvor stort du får lov til å bygge, sette deg inn i kravene byggereglene setter til det du skal bygge og lage detaljerte tegninger av bygningen, presiserer DiBK i pressemeldingen.

De gamle blankettene er fortsatt der. De som ønsker å bruke dagens nabovarsel og blanketten «Søknad om tillatelse til tiltak uten ansvar», kan fortsette å bruke disse som før, heter det videre.

– I utviklingen av de nye skjemaene har vi samarbeidet tett med kommunene Hamar, Kongsberg, Nedre Eiker og Asker. Byggesaksbehandlere og søkere har testet og gitt innspill til de nye skjemaene. Vi er takknemlige for at så mange har satt av tid for å hjelpe oss å gjøre skjemaene bedre, sier Amdam.

– Selv om skjemaene har vært testet ut i flere kommuner, kan det fortsatt finnes barnesykdommer. Vi setter derfor pris på innspill om hvordan vi kan gjøre dem enda bedre, avslutter han i pressemeldingen.