Lene Jønsson, leder HMS og Entreprenørskolen i EBA, har stått i spissen for arrangeringen av HMS-konferansen helt siden starten i 2009. Foto: Svanhild Blakstad

HMS-konferansen ti år: - Så lenge det bygges trenger vi denne konferansen

De ti siste årene ha det skjedd enormt mye med HMS-arbeidet i bygg- og anleggsbransjen. HMS-konferanse kan ta litt av æren for det. 

Fakta

- HMS-konferanse arrangeres på Thon Hotel Arena på Lillestrøm 6. og 7. november.

- Samler 400 deltakere og arrangeres i år for 10. gang

- Bak konferansen står EBA, MEF. Fellesforbundet, Statens vegvesen, Statsbygg, BNL, Arkitektbedriftene, Nye Veier, Arbeidstilsynet, RIF, Norsk Arbeidsmandsforbund, Forsvarsbygg og Bane NOR.

– Jeg føler HMS-konferansen blant annet har vært viktig med tanke på å få frem at HMS er et felles anliggende som vi må jobbe sammen om for å få best mulig resultater. Jeg mener derfor konferansen har bidratt til etableringen av HMS-charter for en skadefri bygg- og anleggsnæring som denne høsten erstattes av Samarbeid for Sikkerhet, sier Lene Jønsson, leder HMS og Entreprenørskolen i EBA.

Startet som et lokalt initiativ
Jønsson har stått i spissen for arrangeringen av HMS-konferansen helt siden starten i 2009. De to første årene var det et lokalt arrangement i regi av EBA Oslo og lokalavdelinger i Fellesforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund og Arbeidstilsynet, men mange synes konferansen var et godt initiativ, og de åtte siste årene har HMS-konferansen vokst seg til å bli en stor riksdekkende møteplass som alle de viktigste byggherrene og bransjeorganisasjonene, i tillegg til aktørene som har vært med helt fra starten, står bak.

– Vi etablerte HMS-konferansen med det mål at vi skulle skape en treparts møteplass hvor deltakerne kan øke sin kompetanse og skape kontakter. Vi startet med 56 deltakere og nå ligger vi på 400, forteller Jønsson.

Praktisk rettet
Hun tror en av suksessfaktorene til konferansen er at de legger vekt på kompetanseheving og erfaringsutveksling.

– Vi er opptatt av at dette ikke skal være en konferanse med mange innlegg med overordnet politisk innhold. Vi ønsker derimot at det skal være mye om praktisk HMS som kan gi deltakerne tips og ideer til hvordan man kan forbedre HMS-arbeidet. HMS er et område hvor bransjen er mer enn villige til å dele sine erfaringer, og det er positivt, sier Jønsson.

Vil utvikle møteplassen ytterlige
Hun er godt fornøyd med den posisjonen konferansen har fått i bransjen, men Jønsson fremhever også at de har en jobb å gjøre med å utvikle møteplassen ytterligere.

– Mange oppfatter nok fortsatt HMS-konferansen som et EBA-arrangement, men sannheten er at vi alltid har gjort dette sammen med andre, og de som deltar vet at dette ikke kun handler om entreprenører og de store prosjektene. Jeg tror vi i årene som kommer må jobbe enda hardere med å tiltrekke oss nye målgrupper, for eksempel rørleggere og byggmestere, sier hun.

Øverst på agendaen
Når HMS-konferansen åpner dørene 6. november blir det blant annet historiske tilbakeblikk på både HMS-konferansen og bransjens HMS-arbeid. Lene Jønsson sier det har skjedd enormt mye med HMS-fokuset i løpet av de ti årene konferansen har vært arrangert.

– I løpet av disse ti årene har HMS gått fra noe som vi ikke hadde så lyst til å snakke om til noe som nesten alltid står øverst på agendaen, og som alle ser er viktig både for å ivareta sikkerhet og helse, men også i forhold til seriøstetsarbeid. Jeg tror svært få er uenig i at de byggeplassene som har HMS på stell også har andre ting på stell, også økonomien, fremhever Jønsson.

– Jeg synes også bedriftene har blitt mye flinkere til å jobbe systematisk med HMS, og de aller fleste erkjenner at HMS er noe vi må jobbe sammen med. Vi har heldigvis sett en utvikling med færre alvorlige ulykker, men dessverre holder tallet over omkomne seg ganske stabilt. Det å få ned dødstallene blir den viktigste oppgaven fremover, avslutter hun.