Administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, Per Jæger. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Igangsettingen av nye boliger faller

Igangsettingen av nye boliger i tredje kvartal var syv prosent lavere enn samme kvartal i 2017.

Boligprodusentenes forening presenterte de siste tallene for igangsettelser og boligsalg tirsdag. Selv med en boligsalgsøkning på ti prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor, er hovedtrenden en nedgang, og selv om han er optimistisk, vil ikke Boligprodusentene-direktør Per Jæger friskmelde markedet.

– Det er for tidlig å friskmelde, men vi bør være glade for at det ser ut til å være en bedring. Vi har den tredje beste september måned siden vi startet å måle månedene i 2010, men 2018 er ikke noe å rope hurra for, sier Jæger.

De siste tolv månedene er det solgt 26.569 boliger. Dette er 13 prosent under nivået for ett år siden. De siste tolv månedene er det igangsatt 28.280 boliger. Dette er tolv prosent under nivået for et år siden, opplyser Boligprodusentene.

Salget i tredje kvartal havnet tre prosent over samme kvartal i fjor, og hittil i år ligger salget seks prosent under fjoråret. Fordelt på de ulike boligtypene, viser resultatene hittil i år størst nedgang i salget av småhus. Nedgangen for småhus ligger 19 prosent under samme periode i fjor. Salget av eneboliger ligger åtte prosent under fjoråret, mens salget av leiligheter har hatt en liten oppgang på prosent fra fjorårsnivået.

– Det som er mest hyggelig her, er at det har tatt seg litt opp i leilighetsmarkedet. Her har det flatet ut, og dette er første lille oppgang i år. Leilighetsmarkedet utgjør 50 prosent av det totale boligmarkedet, påpeker Jæger.

Selv om det er store regionale forskjeller, bemerker Jæger at det flere steder er langt færre igangsettelser enn det forespeilede årlige boligbehovet krever. Spesielt i Oslo er differansen tydelig.

Last ned kvartalstallene fordelt på de forskjellige fylkene her.

– Når igangsettingen faller som dette i Oslo, vil det på sikt få betydning for boligprisene også.Jeg tror det mangler politisk vilje til langsiktig planlegging her. Det var et problem med forrige byråd, og vi ser tendenser til det samme med det sittende byrådet. Dette er brutalt og hardt arbeid, og man må ikke slappe av, slår Jæger fast.