Administrerende direktør i Boligbygg, Marit J. Leganger, sammen med Torfinn Lysfjord i ÅF Advansia og involverte i prosjektet. Foto: Boligbygg

Startskudd for Norges største EPC-prosjekt på boliger

Prosjektet skal sikre nesten 30 prosent lavere energiforbruk i 102 kommunale boligeiendommer innen 2020 ved hjelp av 500 konkrete tiltak. Nå starter gjennomføringen av tiltakene.

Fakta om prosjektet:

- EPC = Energy Performance Contracting, eller energisparekontrakt.

- EPC-prosjektet er det største på boliger i Norge og omfatter 102 bygninger på ca.370 000 kvm med et estimert energiforbruk på 72 000 000 kWh per år.

- Kostnad: 55,6 millioner ink.mva.

- Prosjektet har fått innvilget Enova-støtte på 4,5 millioner.

- Prosjektet er planlagt ferdig i 2020.

– EPC står for Energy Performance Contracting og er en energisparekontrakt med resultatgaranti. Kontrakten fungerer slik at entreprenørfirmaet, som her er ÅF Advansia, garanterer for at tiltakene de selv har funnet vil redusere energiforbruket i eiendommene med nær 30 prosent til avtalt kostnad innen 1. mai 2020, forklarer Marte Paus Vadem. Hun er innleid fra WSP for å lede prosjektet i Boligbygg Oslo KF.

– ÅF Advanisa garanterer for denne reduksjonen i 5 år, og innen den tid er investeringen nedbetalt av reduserte energikostnader, opplyser prosjektlederen i en pressemelding.

EPC-kontrakten ble inngått i november 2017. I etterkant har arbeidet med å gjøre ENØK-analyser i alle de 102 utvalgte bygningene pågått for fullt. Mandag 15. oktober ble kontrakten for andre fase av prosjektet signert mellom Boligbygg og ÅF Advansia. Det betyr at man nå kan gå i gang med å iverksette tiltakene.

– Vi er spent på å komme i gang og har en god følelse på at vi vil nå våre felles mål. I fase 1 av prosjektet har vi lært Boligbygg å kjenne og samarbeidet har vært svært godt, noe som lover positivt for fase 2, sier seksjonssjef for energieffektivisering i ÅF Advansia, Torfinn Lysfjord.

Slik skal energiforbruket kuttes
EPC-prosjektet er det største på bolig i Norge og tiltakene skal til sammen føre til en besparelse på 19 millioner kilowattimer fordelt på eiendom som sammen utgjør ca. 370 000 kvm.

– Den mest kostnadskrevende investeringen i prosjektet er 34 nye tappevannsvarmepumper. Disse vil være svært viktige tiltak for besparelsen, forteller prosjektleder Marte Paus Vadem.

I tillegg starter blant annet installasjonen av tiltak som energibesparende LED-belysning, bedre styring for avtrekksvifter, isolering av rør og ventiler og optimalisering av varmesystemene.

– Man gjør også en rekke tiltak for bedre energioppfølging og oversikt over energiforbruk i bygningene. Bedre oversikt legger til rette for bedre styring av energiforbruket, sier Boligbyggs prosjektleder.

Alle de konkrete installasjonene gjøres i fellesområder og tekniske rom, men et viktig tiltak er samtidig å gi beboerne god informasjon om hvordan de selv kan spare mer energi, og hvordan de kan få et bedre inneklima hjemme hos seg selv. De som ønsker det vil også få en utstyrspakke til egen leilighet med eksempelvis energibrytere med timer som bryter strøm etter en gitt tid og perlator for tappevann på kjøkken.

Sparer både penger og miljøet
Eiendomsmassen som er omfattet av prosjektet har i dag et energiforbruk på ca. 72 millioner kilowattimer per år.

– EPC-prosjektet er det viktigste bidraget for å redusere energiforbruket i Oslos kommunale boliger. Tiltaket skal bidra kraftig til Boligbyggs overordnede mål om å redusere energibruken i eksisterende bygg med 15 prosent, slik det er fastsatt i Boligbyggs miljøstrategi mot 2020. Dette er også et av flere viktige bidrag for at Oslo kommune skal nå klimamålene man har satt seg for kommunen som helhet, sier fagansvarlig for klima og miljø i Boligbygg, Helene Moen.

I tillegg til å spare miljøet, vil tiltakene føre til at kostnadene til energi blir lavere for de kommunale boligeiendommene.

– Dette vil komme leietakerne våre til gode, blant annet gjennom lavere felleskostnader og lavere strømregninger, litt avhengig av hvor man bor.