Vikersund nærsenter

I Vikersund sentrum har Peab og Axer Eiendom transformert et historisk teglsteinsbygg til et moderne nærings- og boligbygg med 27 nye leiligheter.

Fakta

Sted: Vikersund

Prosjekttype: Forretningsbygg med leiligheter

Bruttoareal: 5.243 kvadratmeter

Byggherre: Axer Eiendom

Totalentreprenør: Peab Bygg Buskerud

Arkitekt: SG Arkitektur

Rådgivere: RIB: ConSisu l RIBr: Roar Jørgensen l RIVA: Rambøll l RIE: Krøderen Elektro l RIV rør: Vito l RIV vent: MT Klima

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Habex l Prefab betong og stål: Spenncon l Vinduer: Nordan l Betongarbeider: Argon Entreprenør l Taktekking: Byggpartner l Maler: Buskerud Malerforretning l Trapper/rekkverk: Midthaug l Stålarbeider: Fiskum Plate & Sveis l Flis: Mjøndalen Mur & Puss l Maler: Byggmal l Lås og beslag: Certego l Glass/aluminium: Aluminium Fasader l Dører og byggevarer: Optimera l Parkett: Parkettpartner l Riving: R3 Entreprenør l Elektro: Krøderen Elektro l Ventilasjon: MT Klima l Rørlegger og sprinkler: Vito

Nye Vikersund Nærsenter i Modum kommune nærmer seg ferdigstillelse. Det gamle veveriet fra 1800-tallet er transformert til et moderne leilighets- og næringsbygg med en tradisjonell fasade.

– Vi har beholdt teglfasaden, men alt innendørs er nytt. Totalt har vi bygd 27 nye leiligheter. I første etasje, hvor det er næringslokaler, har vi også bygd et tilbygg på rundt 1.500 kvadratmeter for Coop og et mindre tilbygg for mester Grønn, sier prosjektleder Rune Bromark i Peab.

– Tilbyggene er knyttet til hverandre og fremstår som en naturlig forlengelse av det eksisterende murbygget. Det er valgt hvite sandwichelementer og vedlikeholdsfrie materialer i den nye delen, legger han til.

Tre hele og tre halve

Det gamle teglsteinsbygget er delt inn i tre hele etasjer og tre halve etasjer.

Butikker som Coop, Europris, Vinmonopolet og Mester Grønn har allerede flyttet inn i første etasje. Næringslokalene i det gamle bygget, er blitt pusset opp med nye gulv, tak og vegger.

I andre og tredje etasje er det bygd henholdsvis 11 og 10 leiligheter, som legges ut for salg 20. oktober.

Over hver hele etasje, er det en halv etasje. Den første halve etasjen består av kontorer til butikkene, mens de to andre består av tre leiligheter hver.

Prosjektet omfatter også bygging av parkeringsanlegg på taket til nybygget, med kjørerampe på baksiden. På resten av taket til nybygget er det bygd en stor terasseplatting for beboerne, med pergola, bord og krakker samt en plen på rundt 150 kvadratmeter.

Ulike utfordringer

Peab ble involvert i prosjektet i 2016, og satte spaden i jorden sommeren 2017. Hele første etasje, med både ny og gammel del, var ferdig våren 2018.

– Det har vært et omfattende og tøft prosjekt. Teglsteinsbygget er bygd på en spesiell måte. Det er blant annet store høydeforskjeller, noe som har vært utfordrende når vi har jobbet med takene i leilighetene. Andre utfordringer er at det har vært næringsvirksomhet under oss gjennom store deler av bygge-prosessen, og at vi har hatt en liten riggplass. Det krever mye planlegging, sier Bromark.

– Ellers har det dukket opp uforutsette ting underveis. Sånn er det ofte når du rehabiliterer gamle bygg, men både byggherre og underleverandørene våre har vært løsningsorienterte. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og sluttproduktet har blitt veldig bra. Vi har også hatt god dialog med naboene, og ikke fått en eneste klage, sier han.

God standard

Bromark forteller at de nye leilighetene i det gamle bygget tilfredsstiller alle dagens byggekrav.

– Leilighetene er blitt veldig fine og moderne. De har blant annet universell utforming, balansert ventilasjon og trestavs eikeparkett i alle rom utenom våtrom. Alle leilighetene har også bad med oppgraderte fliser og mosaikk i dusjsonen, og påkostede kjøkken fra Sigdal med integrerte hvitevarer fra Siemens. Byggherren har gjort mange tilvalg og lagt vekt på god standard, sier han.

Leilighetene varierer i størrelse fra 44 kvadratmeter på det minste til 144 på det meste, og har alt fra ett til tre soverom. Alle boligene får balkong, flere av dem med utsikt mot Drammenselva.

– Bygget har også fått ny heis. Den går til alle leilighetsplan og direkte ned til butikkene. Det er ganske genialt. Du trenger ikke bil hvis du bor her. Det er bare å ta heisen til butikken, sier han lattermildt.

Historie i veggene

Prosjektleder Gaute Virik i Axer Eiendom, som er byggherre, mener at den gamle fasaden gir boligene en egen sjarm.

– Beboerne flytter ikke inn i et hvilket som helst prosjektbygg. Gamle Vikersund Uldvarefabrikk er en viktig del av lokalhistorien. Det var en hjørnesteinsbedrift en gang i tiden, og vi ønsket derfor å beholde bygget som kulturarv. Det er mye hist-orie i veggene her, sier han.

Virik er veldig godt fornøyd med resultatet.

– Vi har eid senteret i over ti år, og i næringslokalene var det noen leietagere som ønsket mer plass. Vi ville imøtekomme ønskene, og da besluttet vi samtidig å restaurere resten av bygget og utnytte de tilgjengelige arealene best mulig. Det synes jeg vi har lykkes med. Det er blitt et flott anlegg, med unikt konsept, hvor beboerne har alt de trenger i ett og samme bygg. Vi er stolte, sier han.


Flere prosjekter