Jorodd Asphjell (Ap) Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ap forventer flere fagskoleplasser i statsbudsjettet

Arbeiderpartiet forventer flere studieplasser, og en plan for opptrapping av flere fagskolestudenter i statsbudsjettet, som legges frem mandag 8.oktober.

Ap mener fagskolene trenger penger i budsjettene til videre utvikling og flere studieplasser.

- Dette vil Arbeiderpartiet følge opp, men først må vi se hva regjeringen leverer på. Ap vet at det er behov for kompetansen fagskolene tilbyr. Derfor har vi over flere år foreslått 1000 nye fagskoleplasser. Dessverre har regjeringspartiene flere ganger stemt mot en opptrappingsplan, sier Jorodd Asphjell (Ap) i en pressemelding.

Asphjell var saksordfører for fagskoleloven, og mener at nå må vedtakene Stortinget har gjort må følges opp med praktisk politikk.

- SSBs framskrivninger av kompetansebehov viser at vi vil få en mangel på fagarbeidere, estimert til et underskudd i 2030 på 134 000 fagarbeidere. Også NHOs Kompetansebarometer som kom i september viser det samme. Fagskolene er en naturlig veg videre for fagarbeidere, og det er behov for å øke utdanningskapasiteten på fagskolene betydelig i årene fremover, sier Asphjell.

Søkertallene har gått opp med hele 33 prosent de siste fire årene, i følge Nasjonalt opptakskontor. I 2017 var det hele 11 066 primærønsker, og av disse var det bare 1371 som ikke var kvalifiserte for opptak. Likevel gikk 4 år før regjeringen bevilget en eneste ny studieplass til fagskolene. Asphjell forventer at det kommer flere i dette budsjettet.

- Det har kommet få studieplasser under høyre-regjeringen, selv om interessen for fagskoleutdanning øker. Den økte interessen står ikke i forhold til antall studieplasser. Vi vet at det er stort behov for personer med fagskoleutdanning, men det er for få personer som tar det, sier Asphjell.

Han mener fagskolene gir gode kvalifikasjoner som raskt kan tas i bruk i arbeidslivet.

- Fagskolene er et utdanningstilbud utviklet i tett samarbeid med partene i arbeidslivet, og er «arbeidslivets utdanning». Utvikling av fagskolen er viktig for å heve kompetansen i arbeids- og næringslivet, og for å sikre et godt og tilpasset utdanningstilbud og flere karriereveier for de mange med yrkesfaglig bakgrunn, avslutter han.