Daglig leder i Thorendahl, Ingvar Røang, konsernsjef Bygg i AF Gruppen, Henning Olsen og anleggsleder i Thorendahl, Thomas Volkmer makter å tjene penger på rehab.

Kraftig øking for AFs rehabselskaper

I løpet av de siste tre årene har AF Gruppens rehabselskaper hatt en årlig vekst på 18 prosent, og rehabvirksomheten er med på å trekke opp den gjennomsnittlige lønnsomheten i byggvirksomheten

Like ved Ullevål sykehus i Oslo bringes 16 bygg tilbake til fordums prakt under banneret til rehabiliteringsentreprenøren Thorendahl. 5.800 kvadratmeter gammel murfasade pusses på nytt med historiske materialer og håndverksteknikker og mot slutten av november skal Stiftelsen Eugene Hanssens Småhjems bygg i området være gode som nye.

Anleggsleder Thomas Volkmer i Thorendahl forteller at det har vært travle dager på prosjektet helt siden oppstarten i april. Med jobber som denne er det i sommerhalvåret at aktiviteten er høy, og det er viktig at prosjektene går som planlagt innenfor korte frister.

– Dette er vernede bygg, og da må vi bruke ren kalkpuss, som krever en viss temperatur. Vi må være ferdige med murpuss og ettervanning rundt september hvis vi skal unngå oppvarming, forteller anleggsleder Volkmer.

Thorendahl er et av ti selskaper AF eier gjennom MTH Gruppen, som ble kjøpt opp av AF Gruppen i 2011.

Daglig leder i MTH Arvid Engebretsen og Thorendahl-sjef Ingvar Røang forteller at å være del av et stort konsern kan være gull verdt i rehabmarkedet.

– Da vi kom inn i MTH i 2011, hadde Arvid allerede forstått at vi måtte få kontroll på leveransene gjennom hele verdikjeden, og hadde allerede sikret seg sitt eget stillasfirma og blikkenslagerfirma. Dette har vi stadig forbedret, og gjennom å ha kontroll på alle de viktigste leveransene i prosjektet gjennom egne selskap vet vi at vi leverer riktig kvalitet til kunden til riktig tid. Vi trenger heller ikke bruke tid på upålitelige aktører som vi konstant må kontrollere for sosial dumping, sier Røang.

Forutsigbar drift

Den daglige lederen i Thorendahl forteller at det å samarbeide med selskaper i samme konsern bringer med seg ekstra trygghet og forutsigbarhet, og at det gjør det lettere å planlegge i et marked hvor det i utgangspunktet er mange usikkerhetsmomenter.

At de samme håndverkerne jobber sammen i prosjekt etter prosjekt, lar dem også bygge kompetanse sammen, og entreprenørene får samtidig utviklet og beholdt kompetansen i egen bedrift. Når teamene jobber mye sammen, kan de også oppnå en viss repetisjonseffekt og en mer industriell og effektiv bygging, påpekes det.

– Når vi får industrialisert arbeidet, kan vi utkonkurrere de useriøse på pris, selv om vi betaler arbeiderne våre det de skal ha og enda litt til, forteller konserndirektør for bygg i AF Gruppen, Henning Olsen.

– Det er fortsatt en god del useriøse i ROT-markedet, selv om det har blitt mye bedre den siste tiden, skyter MTH-sjef Engebretsen inn.

Skiftet fokus

AF har hatt rehabvirksomhet siden kjøpet av Ragnar Evensen i 1997, men de siste årene er lønnsomheten økt gjennom fokus på spesialisering innenfor ulike nisjer av markedet.

– De siste fem årene har vi skiftet fokus over til mindre rehabprosjekter og nisjeaktører som Thorendahl, Kirkestuen og VD Montasje, hvor det er en mye bedre balanse mellom den risikoen du tar og den fortjenesten du får. På de store totalentreprisene i rehab, tror jeg det knapt nok er noen som har tjent så mye de burde med tanke på den risikoen man tar, forteller Olsen.

AF Gruppen har lagt seg på prosjekter i størrelsesorden fem til 100 millioner kroner i stedet for de større rehabprosjektene på mellom 200 og 300 millioner kroner, hvor det spesielt innenfor totalentrepriser er vanskelig å få betalt for risikoen som ligger i prosjektene. I tillegg til å ha opplevd kraftig vekst, har rehabvirksomheten i AF Gruppen de siste to årene er også den gjennomsnittlige lønnsomheten økt, og er nå med på å trekke opp lønnsomheten innen bygg.

Siden 2015 har omsetningen for nybygg i AF Gruppen vokst med seks prosent årlig, mens veksten hos ROT-bedriftene i konsernet har hatt en årlig vekst på 18 prosent.