Siw Linderud (EBA) (f.v.), Sverre Tiltnes (Bygg21) og Kari Sandberg (EBA) ser frem til å kunne diskutere konfliktnivået i byggenæringen nærmere på konferansen i november.

Vil samle næringen for å redusere konfliktnivået

Konfliktnivået i byggenæringen har blitt en stor utfordring for næringens aktører, og EBA, Bygg21 og NKF inviterer nå inn til en konferanse rundt temaet – og håper dette kan bidra til å snu utviklingen.

Fakta

* Oppmannsløsning: Partene blir enige om en felles oppmann, som deretter vil basere sin avgjørelse på partenes skriftlige fremstilling av saken. Oppmannen vil typisk være en jurist eller annen fagkyndig. Etter standardkontraktene vil partene være bundet av avgjørelsen med mindre det fremmes innsigelser innen én måned.

* KLR (Konfliktløsningsråd): Rådet har som mål å skape en atmosfære av åpenhet og en vilje til å identifisere årsaker til uenighet som må løses. Et slikt råd kan være velegnet i langvarige kontraktsforhold med et erfaringsmessig tvistepotensiale. Rådets hovedoppgave er ikke nødvendigvis å løse konflikter, men å unngå at de oppstår. Samtidig er hele prosessen konfidensiell.

* PRIME (Prosjektintegrert megling): Man utnevner en mekler, eller et meklingsutvalg, som følger et prosjekt fra start til mål. Dersom konflikter oppstår, tas dette tak i umiddelbart, slik at de blir løst kjapt og effektivt uten å forsinke prosjektets fremdrift mer enn nødvendig.

Kilder: Selmer/Mekling.no

– Tvistenivået i bygge- og anleggsnæringen er høyt, og samlet omtvistet beløp mellom entreprenører og byggherrer utgjør flere milliarder kroner. Fem av entreprenørforeningens medlemsbedrifter har alene over fem milliarder kroner utestående i omtvistede krav. Samtidig har konfliktnivået vært økende de siste årene, sier adm. direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA). Hun er sterkt bekymret over både omfanget og størrelsene på konfliktene i næringen - og sier dette ikke kan fortsette.

– Vi er avhengige av å se en endring i kontraktene, spesielt hos de statlige byggherrene, slik at dette ikke får utvikle seg, legger Sandberg til.

EBA har tatt initiativ til utarbeidelse av en kostnadsanalyse utført av Samfunnsøkonomisk Analyse. Denne viser at de største konfliktene i bygge- og anleggsnæringen oppstår når byggherren er en statlig aktør. Analysen viser at samfunnet påføres en årlig kostnad tilsvarende 2,2 milliarder kroner som følge av slike saker.

Løse utfordringer underveis
For å belyse problematikken ytterligere inviterer derfor EBA sammen med Bygg21 og Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) inn til en konferanse om tvisteløsning innen bygg og anlegg. Målet med konferansen er rett og slett å oppnå en bredere enighet om å redusere tvistenivået i næringen.

På konferansen vil arrangørene blant annet presentere ulike modeller for tvisteløsning, slik at disse inntas som reguleringer og tvisteløsningsmekanismer utover domstol i alle kontrakter.

– Kontrakter er sjelden helt vanntette. Prosjektenes ledelse og representanter må ha kunnskap og relasjonskompetanse for å løse forutsette og uforutsette utfordringer. I tillegg trenger vi mekanismer for å løse uenigheter og motsetninger underveis i en prosjektgjennomføring. Om det utvikler seg til en reell konflikt er det andre og fordyrende mekanismer som slår inn. Vi må finne frem til måter å arbeide på som i større grad enn i dag bidrar til å løse uforutsette hendelser, påpeker direktør Sverre Tiltnes i Bygg21. Nettopp å finne frem til rutiner for samhandling i prosjektgjennomføringen er en av det viktigste problemstillingene som regjeringsoppnevnte Bygg21 jobber med.

Også styreleder Jan-Egil Clausen i NKF ser frem til å samle næringens aktører for å diskutere problemstillingen.

– Konfliktene i næringen, som også i stor grad rammer kommunene som byggherrer, er et tema som berører mange. Det er for mange tvister. Dette er dyrt og ressurskrevde for begge parter – og vi må spørre oss om hvorfor det er blitt slik, sier Clausen. Han håper konferansen i november vil kunne være med å på å løfte frem problemstillingen og bidra til bedre dialog.

– Vi må diskutere problemet på tvers i næringen - og finne frem til løsninger rundt hvordan vi skal redusere problemet – for eksempel gjennom bruk av standardkontrakter, anbudsregimer og rett og slett se på hvordan vi kan samarbeide bedre i byggeprosessen, sier Clausen.

Han sier dagens situasjon er krevende for mange kommuner.

– Tvistesaker er som oftest veldig ressurskrevende. Dette er ressurser som kunne vært anvendt på en adskillig bedre måte, sier Clausen.

– Behov for løpende tvisteløsningsmekanismer
EBA-advokat Siw Linderud er prosjektleder for arrangementet, og hun ser frem til å kunne samle verdikjeden i næringen for å diskutere problematikken.

– Det er bred enighet om at konfliktnivået i næringen er for høyt. Det er behov for løpende tvisteløsningsmekanismer i alle kontrakter - og dette vil vi belyse nærmere på konferansen, sier Linderud.

Hun peker på at hovedfokuset ikke er å se på årsakene til at uenigheter og tvister oppstår – men å se på løsningsmekanismer når det først har oppstått en konflikt.

– Vi må erkjenne at uenigheter vil kunne oppstå i stadig mer kompliserte og omfattende prosjektgjennomføringer, uansett hvor godt et prosjekt kan være planlagt - og da er det viktig å ha etablert mekanismer før løse opp i disse og hindre at det utvikler seg til en mer omfattende konflikt som vi ser altfor ofte i dag, legger Linderud til.

Sandberg, Tiltnes og Linderud er skjønt enige om at man i langt større grad enn i dag må jobbe sammen for å kunne snu på utviklingen som stadig har økt i omfang.

– Helt konkret kan dette for eksempel være i større grad enn i dag å benytte oppmannsløsninger, konfliktløsningsråd eller prosjektintegrert megling (se faktaboks). Dette er verktøy som finnes i verktøykassen, men som ikke blir benyttet som de burde, sier Linderud. Hun mener alle prosjekter i utgangspunktet bør ha en oppmannsløsning – og at flere burde ta i bruk konfliktløsningsråd eller prosjektintegrert megling.

Mer bruk av standardkontrakter
Sandberg og Tiltnes peker på at byggherrene i større grad bør bruke standardkontraktene som foreligger.

– Slik vil vi kunne trene oss bedre sammen, legger Tiltnes til.

På scenen på konferansen vil det blant annet bli innlegg fra politisk ledelse i samferdselsdepartement, presentasjon av problemet og omfang fra flere av de større entreprenørene, innlegg fra Kommunalteknisk Forening, innlegg fra tung juridisk kompetanse på området og ikke minst vil det bli gitt en dypere presentasjon av de ulike tvisteløsningsmetodene.

Gratis adgang
Arrangementet går av stabelen på NHO-huset i Oslo 29. november, og er gratis og åpent for alle interesserte.