Guro Hauge i ZERO.

ZERO frykter dyre og dårlige miljøløsninger i Regjeringskvartalet

Miljøorganisasjonen Zero frykter at miljøambisjonen til det nye Regjeringskvartalet ikke er tydelige nok.

I våres behandles Stortinget miljøambisjonen til det nye regjeringskvartalet. En samlet komitee sa at prosjektet skulle bli et ledende klima- og miljøbygg, og la spesielt vekt på klimafotavtrykket til materialene i prosjektet.

- Regjeringens uttalelser skaper ingen trygghet for at dette blir et godt klimavennlig byggeprosjekt. Det er avgjørende av klima- og miljøvalg tas hensyn til tidlig i et byggeprosjekt for å få til gode kostnadseffektive løsninger. Uten tydelig mål vil regjeringskvartalet trolig ende opp med dårlige og dyre miljøløsninger, sier Guro Hauge fagansvarlig for bygg og materialer i ZERO i en pressemelding.

I pressemeldingen fra regjeringen står det at de skal bruke miljøsertifiseringssystemet BREEAM, og at det ser ut til at de skal nå nivået Excellent. Miljøklassifiseringssysemet tar hensyn til mange miljøparametere som for eksempel transport, innemijø, energi, økologi og vann. Det maksimalt antall poeng man kan oppnå er 100. For å oppnå Excellent må man ha minst 70 poeng. Hvis man redusere klimagassutslippene med 40 prosent fra materialene får du to poeng. Dette er veldig lite i forhold til den innsatsen du må legge ned i prosjektet for å oppnå klimagassreduksjonene, skriver ZERO i meldingen.

- Miljøklassifisering av regjeringskvartalet er ingen garanti for at man tar hensyn til klimagassutslippene fra materialene i byggeprosjektet. Stortinget har bedt om at prosjektet skal være et ledende eksempel på klimavennlig løsninger. Når regjeringen legger fram saken for Stortinget neste høst forventer vi at regjeringen har en tydelig plan for hvordan regjeringskvartalet skal bli et forbildeprosjekt, sier Hauge.