Sterk kvartalsrapport gir grunn til videre optimisme

Tirsdag la Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) frem sin kvartalsrapport for tredjekvartal - og dette er positiv lesning for de som håper gode tider for næringslivet fremover.

I rapporten «Økonomisk overblikk 3/2018» er det optimismen som råder, og ikke siden finanskrisen rammet for rundt ti år siden har stemningen blant organisasjonens medlemsbedrifter vært bedre. NHOs sjefsøkonom, Øystein Dørum peker på at vi nå er inne i en normalsituasjon i norsk økonomi. Hele 37 prosent av de spurte bedriftene i Næringslivets økonomibarometer svarte at markedssituasjonen var god i august - noe som erfaringsmessig er meget gode tilbakemeldinger.

Vi har over tid sett at det totale markedet innen norsk næringsliv har blitt bedre innen de fleste sektorer, og nå har dette også blitt ekstra drevet frem av veksten innen olje og gass. Dette gjør nå at de fleste piler peker riktig vei. For byggenæringen totalt sett er dette selvsagt godt nytt. Bygg og anlegg har i utgangspunktet gjennom hele perioden etter finanskrisen hatt gode tider – foruten en tøff periode for de hardest rammede områdene på Sør-Vestlandet. Byggenæringen har blitt benyttet som motkonjunkturnæringen - og har ikke minst sett en boom uten like innen anlegg.

Men også andre områder har hatt en god jevn utvikling, og det meste tyder nå på at den gode utviklingen vil fortsette. Anlegg skal fortsatt oppover - men vil sannsynligvis snart nå en topp - ettersom regjeringen vil kunne se seg nødt til å bremse investeringene noe. Nivået kommer ikke til å gå ned, men vil ikke øke i samme takt som vi har sett de tre-fire siste årene. Innen yrkesbygg vil gode tider i norsk næringsliv være med på å pushe den delen av markedet videre oppover. I den grad vi skal uroe oss, noe man som oftest har en tendens til å gjøre, er det i forhold til boligmarkedet. I utgangspunktet har vi et meget godt balansert boligmarked for tiden – og vi kan forvente en flat utvikling i perioden fremover. Det er imidlertid noen usikre momenter som kan slå inn - men med stadig lavere arbeidsledighet, høyere sysselsetting og stigende lønninger vil kjøpekraften øke - som selvsagt slår positivt inn.

Mandag blir en viktig da for norsk næringsliv - og for byggenæringen. Da legges statsbudsjettet for 2019 frem – og vi får se hvilken retning regjeringen Solberg ser for seg - noe som selvsagt også i relativt stor grad vil kunne påvirke byggenæringen situasjon fremover. Byggeindustrien vil følge fremleggelsen av budsjettet tett på bygg.no.