Liten grunn til rentefrykt

20. september satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent - den første rentehevingen på sju år. Dette var helt som forventet og signalisert tidligere - og allerede dagen etter varslet flere av de store bankene at de ville justere renten opp.

I utgangspunktet er det et meget godt tegn for Norge at man er i en posisjon til å sette opp renten. Helt siden finanskrisen har vi hatt rekordlave renter i Norge – og med oppgangen vi nå ser i landets totale økonomi er det naturlig å justere renten noe opp igjen. Få tror likevel at vi skal tilbake til gamle høyder – men at renten vil holde seg lav i mange tiår fremover – og vi kommer kanskje aldri tilbake til rentenivåer på rundt 10 prosent. Det snakkes nå om en total renteheving på rundt to prosent frem til 2021.

Mange av de som har kjøpt seg bolig de senere årene har aldri opplevd en renteheving – og må derfor bli vant med å måtte betale noe mer i renteutgifter i årene fremover. For de aller fleste bør dette likevel gå greit om det blir slik Norges Bank nå legger opp til. Vi skal huske på at for mange vil en oppgang i norsk økonomi bety økt lønnsvekst og generelt høyere kjøpekraft – som vil være med på å jevne ut økte renteutgifter.

Det er dermed langt fra sikkert at rentehevingen vil få den helt store effekten på utviklingen av boligmarkedet. Man kan ikke forvente en prisøkning vi har sett de siste fem årene – men lite tyder på at det vil komme en større nedgang. Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge beskriver i den nyeste utgaven av Byggeindustrien boligmarkedet som usedvanlig godt balansert. Det er positivt både for boligkjøperne og boligutviklerne – og vil være med på å bidra til forutsigbare rammer. Nå er det likevel slik at veldig få noen gang har klart å spå eksakt hvordan boligmarkedet skal utvikle seg – det vil kunne komme overraskelser – og med den store interessen vi ser blant nordmenns investeringer i våre boliger, helst fra måned til måned, er det lite som tyder på at det blir mindre skriverier rundt boligmarkedet i tiden som kommer.