Statsbygg-direktør Harald V. Nikolaisen.

Statsbygg-sjefen: - Fornuftig av regjeringen

Regjeringen vil bygge lavere, med mindre areal og med trinnvis utbygging i regjeringskvartalet. Statsbygg-direktøren mener det er et godt valg for Norges største byggeprosjekt.

Administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg mener regjeringen har gjort et klokt valg i å krympe og stykke opp utbyggingen av regjeringskvartalet.

– Regjeringen har vært tydelige på at en reduksjon i arealet betyr en reduksjon i kostnadene, men det er primært behovet som styrer størrelsen, og det er fornuftig, sier Nikolaisen til Byggeindustrien.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland presenterte skisseprosjektet for regjeringskvartalet fredag.

I den nye skissen er nesten samtlige bygg lavere enn reguleringsplanen tillater. Det totale volumet blir også mindre enn tidligere planlagt, og regjeringskvartalet dimensjoneres for 4.700 ansatte, ned fra 5.700 i de opprinnelige planene.

Steg for steg

I tillegg til lavere bygninger og mindre areal, vil regjeringen også bygge ut det nye regjeringskvartalet trinnvis.

Det legges opp til å rehabilitere Høyblokken først. Statsministerens kontor og Justis- og beredskapsdepartementet blir dermed blant de første til å flytte tilbake til regjeringskvartalet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Samtidig skal bygg D bygges mellom Høyblokken og Møllergata 19, hvor Utenriksdepartementet skal flytte inn.

– Det er en klok tilnærming å fasedele utbyggingen. Dette gjør at prosjektet kan tilpasses, og det er uansett ikke mulig å gjøre alt på en gang. Vi i Statsbygg mener regjeringen tenker veldig fornuftig her, sier Nikolaisen.

– Ikke ombestemmelsesrett

Statsbygg-sjefen tror ikke den fasedelte utbyggingen er lagt inn for at man skal kunne ombestemme seg om kontroversielle valg som gjøres i utbyggingen.

– Det er ikke slik vi oppfatter det, understreker han.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har tidligere uttalt seg kritisk til at Y-blokken rives, men fredag stod han ved statsministerens side og bekreftet at regjeringspartiene hadde blitt enige etter Solberg hadde slått fast at Y-blokken må rives.

Med byggestart i 2020 skal Høyblokken, D-bygget og Møllergata 19 være klare for innflytting i begynnelsen av 2024.

I andre fase i første byggetrinn skal A-blokken bygges. C-blokken skal etter planen bygges i trinn to, og E-, B- og G-blokken ferdigstilles i tredje og siste trinn.